Bezlepkové tvarohové knedlíky s jahodami

Bezlepkové tvarohové knedlíky s jahodami

Sezóna jahod je tu, letos o něco dříve a já už se zase těším na samosběr. Jak si dát sladkou dobrotu a přitom nehřešit a nezaplácnout žaludek něčím prázdným? Jak si smlsnout na ovocných knedlících bez lepku a přitom se skvělou chutí?

Ani takové knedlíky nemusí být těžký bác do břicha, po kterém si člověk chce dát 20. Prostě mňamka bez velkého hřešení. Lehká chuť a nebe v hubě :-). Vyzkoušejte tyhle jednoduché ovocné knedlíky a budete mít boule za ušima :-).

Potřebujeme:

500 g tvarohu (lepší je mít balený v kostce)

Špetka soli

200 – 300 g kukuřičné mouky polohrubé, podle toho jak saje tvaroh

1 žloutek

jahody na plnění vcelku a část na rozvaření a polití knedlíků

Bílý jogurt na zalití

lupínek másla

Postup

Jak píšu v seznamu surovin, je lepší mít tvaroh v kostce než vaničkový, ten je více mokrý a hůře se s ním pracuje. Já zrovna potřebovala vaničkový spotřebovat, takže jsem kombinovala polohrubou kukuřičnou mouku i s kukuřičnou krupicí, celkové množství se pak neměnilo.

Do mísy si dám tvaroh, špetku soli, 1 žloutek, promíchám a přidávám mouku. Nedávejte všechnu najednou, začněte asi třetinou a těsto promíchávejte. Celkové množství mouky vždy záleží na tom, kolik syrovátky v sobě tvaroh má. Dokud je těsto příliš mazlavé, je potřeba ještě mouka. Jakmile vám těsto začne držet pohromadě, zkuste si vzít do ruky 1 ks ovoce, např. jahodu a zkuste ji obalit těstem. Pokud drží, máte správný poměr mouky.

Takto vložím do těsta tolik ovoce, kolik budete dělat knedlíků. Část ovoce si vždy nechávám stranou, rozvařím např. s datlovým sirupem, popř. trochou melasy a knedlíky rozvarem pak polévám. Navrch dávám ještě bílý jogurt, kousíček másla, abychom doplnili nejen sacharidy, bílkoviny, ale také trochu tuku. Vařím ve vroucí vodě dokud knedlíky nevyplavou + cca další 3 minuty, celkem tedy cca 12 minut. Po vyndání z hrnce je propíchám ostrým nožem, aby utekla pára a zdobím na talíři s rozvarem, jogurtem a mou milovanou skořicí.

Tyhle hříchy miluju 😀 a jak to píšu, skoro lituju, že se mi zrovna peče pstruh se zeleninou :-).

Jsem nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně. Svou vášeň krotím v kuchyni a s láskou k jídlu pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem také autorkou ebooku ZDARMA Úspěšná změna stravovacích návyků>>, který jednoduše a prakticky pomáhá přijít na to, jak si udělat správné stravovací návyky a zavést je do běžného života.
Ve své praxi pomáhám klientům řešit nadváhu, odhalit příčinu přibírání na váze a zbavit se jí jednou pro vždy, velmi ráda také pomáhám těm, kteří myslí na prevenci a nadváze a zdravotním problémům se chtějí vyhnout. Pracuji s rodinami na úpravě stravovacích návyků rodinných příslušníků včetně dětí
A jak vařím já, nadšená kuchtička? Nadšeně a s radostí experimentuji v kuchyni jak se dá :-) Recepty a návody naleznete ve Štěpánčiných ekuchařkách. Jako první vznikla tzv. polévková, která pomáhá řešit zdravé a levné rodinné večeře Polévky jako od maminky>>.
Další "srdcovka" od Štěpánky jsou pak recepty na zdravé a pestré svačiny nejen pro děti Svačíme s dětmi>>.
a nejnověji také POHÁDKA PRO DĚTI. Pohádka O cukrových panáčcích, která hravou formou učí děti co se v jejich bříšku odehrává za příběh když zdravě jí, jídlu moc nedají, nebo by jen mlsaly Pohádka O cukrových panáčcích>>.

Komentáře