Co na gril?

Co si dát na gril aby to dobře chutnalo?

Chystáte se grilovat? K létu to patří posedět venku a proč ne s dobrým jídlem. Ale nesmí se to přehánět, časté grilování ještě nikomu neprospělo a v našich končinách je to s grilováním jak s bazény, skoro světová velmoc. Vlastně je to jako všechno, můžu to udělat dobře, i blbě. Do zdravého a pestrého jídelníčku se s trochou kreativity a podpory dá vložit skutečně mnoho věcí a není třeba strádat a proto jdeme dneska grilovat.

Co tedy na gril, ať si pochutnáme a přitom  nezpucneme spousty tučného a přepáleného masa nebo „rádobymasa“ s kečupem nebo hořčičí?

  1. Negrilujeme  uzeniny – špekáčky, točeňáky a jiné salámky.
  2. Grilovací klobása? Ano i ne. Dívat se na složení, farmářské obchody například prodávají už i grilovací klobásky s více jak 90% masa, solí a bylinkami, tam jo, náhražky nebrat.
  3. Kvalitní kusy masa, nemusí být úplně libové, ty pak bývají vysušené, ale snažíme se nasahat ani po těch  příliš prorostlých. I u vepřové krkovice se dá vybrat méně tučný kousek a tam kde tuk je, vypečeme ho. Ráda používám kuřecí stehenní řízek, krůtí maso, telecí maso, ryby, panenku, kotletu nebo i tu krkovičku, když není moc prorostlá.
  4. Zelenina. Grilovat se dá nespočet druhů zeleniny, nejen cuketa, paprika a lilek, které už se naštěstí na českých grilovačkách kromě klobáse také objevují. Víte, že moc dobře chutná třeba i grilovaná mrkev, petržel, rajče, batáty…?
  5. Jako vegetariánské alternativy pro grilování mimo zeleniny pak doporučuji třeba bylinkové tofu, nebo tempeh.
  6. Ovoce. Ano, i ovoce se dá grilovat, třeba moje nejoblíbenější je grilovaný ananas, mňam, ale moc dobré i  typické české jablíčko nebo hruška.

Marinovat nebo nemarinovat maso na gril?

Jo, ale ne tak, jak to dělá většina domácností. Utrpí tím jak chuť, tak tím přilákáme i nežádoucí přepalování a našemu zdraví přiťukáme hřebíček víte kam…

  • Zásadně nemarinovat osolené maso. Sůl vytahuje z masa vodu, maso pak pustí hodně štávy a na talíři už je vysušené jak podešev.
  • Když marinovat, použijte jen olivový nebo řepkový olej, nechte v něm maso naložené, ale než ho dáte na gril, stáhněte jej z masa třeba papírovým ubrouskem, ať v něm není „zadeklované“ a propeče se pěkně i uvnitř.
  • Co koření? I to se vám může na mase přepalovat a udělat černou vrstvu. Takže za mě je lepší grilovat jen mírně marinované maso v oleji a mít připravenou marinádu na závěr – olej a libovolné bylinky, koření, sůl a chvíli před dokončením potřít, nechat chviličku propéct na grilu a je hotovo.

 

 

A co dipy a různé hotové marinády z obchodů?

Nebrat.  Dát si hotovou marinádu s pochybným obsahem na panenku je,  jakobyste šli plít na zahradu v hadříkách od Versaceho.

Kvalitní maso na grilu, nebo i zelenina si zaslouží i dobrý a chutný dip, který se nehraje na česnekový, rajčatový, když prolítl  okolo zeleniny Pendolinem. Udělejte si dipy vlastní.

Líbí se vám tyhle dipy? Tak šup na ně, recepty jsou nachystány ZDE.

Jsem nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně. Svou vášeň krotím v kuchyni a s láskou k jídlu pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem také autorkou ebooku ZDARMA Úspěšná změna stravovacích návyků>>, který jednoduše a prakticky pomáhá přijít na to, jak si udělat správné stravovací návyky a zavést je do běžného života.
Ve své praxi pomáhám klientům řešit nadváhu, odhalit příčinu přibírání na váze a zbavit se jí jednou pro vždy, velmi ráda také pomáhám těm, kteří myslí na prevenci a nadváze a zdravotním problémům se chtějí vyhnout. Pracuji s rodinami na úpravě stravovacích návyků rodinných příslušníků včetně dětí
A jak vařím já, nadšená kuchtička? Nadšeně a s radostí experimentuji v kuchyni jak se dá :-) Recepty a návody naleznete ve Štěpánčiných ekuchařkách. Jako první vznikla tzv. polévková, která pomáhá řešit zdravé a levné rodinné večeře Polévky jako od maminky>>.
Další "srdcovka" od Štěpánky jsou pak recepty na zdravé a pestré svačiny nejen pro děti Svačíme s dětmi>>.
a nejnověji také POHÁDKA PRO DĚTI. Pohádka O cukrových panáčcích, která hravou formou učí děti co se v jejich bříšku odehrává za příběh když zdravě jí, jídlu moc nedají, nebo by jen mlsaly Pohádka O cukrových panáčcích>>.

Komentáře