12 důvodů proč si dát bacha na cukr

Proč si dávat bacha na CUKR?

Důvodů je mnoho,  12 ZÁSADNÍCH DŮVODŮ najdete tady.

CUKR – sladká chuť je nám přirozená, však už mateřské mléko má sladkou chuť, takže jsme na ni svým způsobem naučeni. Ale on je velký rozdíl v tom, když konzumujeme cukry přirozeně se vyskytující ve stravě a když konzumujeme doslazované potraviny.

A kde je cukr přirozeně? V ovoci i zelenině, obsah cukru se výrazně zvyšuje v sušeném ovoci, proto sušené ovoce můžete využít jako přirozený zdroj slazení a stejně tak i různé sirupy, já například velmi ráda používám datlový, javorový, agávový a rýžový sirup. Dosladit jimi můžete jak snídaňové kaše, tak je můžete použít i do pečení, nebo vaření sladkých pokrmů.

Co ten cukr v těle dělá?

1. Cukr vyvolává závislost, tedy čím více cukru zkonzumujete, tím více ho tělo žádá.
2. Cukr nabourává proces vstřebávání VÁPNÍKU – tzn. vede k odvápňování a řídnutí kostí, osteoporóze.
3. Rychlý nárůst a rychlý pokles hladiny cukru v krvi způsobuje větší příjem stravy – nadváha, obezita.
4. Cukr oslabuje imunitní systém a přispívá k nižší obranyschopnosti organizmu proti bakteriálním infekcím.
5. U dětí cukr způsobuje poruchy koncentrace, hyperaktivitu, ale i různé formy úzkostí.
6. Cukr způsobuje kvasinkové infekce.
7. Cukr přetěžuje slinivku břišní a přispívá ke vzniku diabetes.
8. Cukr je „výživou“ rakovinových buněk.
9. Cukr způsobuje vysoký krevní tlak u obézních lidí.
10. Naše tělo vytváří při metabolizmu cukru 2 – 5x více krevních tuků než při metabolizmu škrobu, cukr zvyšuje množství tuku v játrech.
11. Lidé konzumující větší dávky cukru trpí často bolestmi hlavy, nebo migrénou.

12. Velká a dlouhodobá konzumace cukru způsobuje rezistenci na inzulín a organizmus pak ukládá další tuk a zpomaluje se metabolismus. Mlsáme tedy sladké a přibíráme tuk.

Důvodů je hodně a jsou silné, co? A možná se u některých bodů i vidíte. Jeden z bodů se mě před lety v mém životě také týkal. A to dost významně, cukrová závislost je mrcha a dává zabrat, ale vyhrabat se z ní vážně dá taky jsem to dala.

Není třeba ale smutnit, že už si nikdy nesmlsnete. Také si ráda smlsnu a spousta dobrot se dá udělat i bez hřešení. Nevěříte? Mrkněte.

Na 10 koláčků budete potřebovat:

  • 3 hrsti pohankových vloček (např.  značky Arax)
  • 3 hrsti kukuřičné hladké mouky
  • 2 hrsti strouhaného kokosu
  • 1 hrst chia semínek
  • 2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 200 ml rostlinného mléka, např. rýžového nebo mandlového
  • cca 200 – 300 ml horké vody (nelijte hned, bude přidávat dle potřeby)
  • cca 2 větší jablka

Do mísy si nasypte pohankové vločky, kukuřičnou mouku, kokos a chia semínka, zalijte asi 100 ml vroucí vody, přidejte rostlinné mléko a vše lžící smíchejte do husté kaše. Do ní přidejte rýžový sirup nebo med, dobře promíchejte a dále přidávejte vodu tak, aby nebyla hmota příliš hustá, oddělovala by se od sebe. Měla by vzniknout lepivá hmota, kterou pak lžící přemístíte na pečící papír a plech, lžící rozetřete do koleček tak, aby výška každého koláčku byla cca 0,5 – 1 cm. Pokud byste chtěli mít koláčky opravdu úhledné, využijte formičku velkého kolečka, napěchujte jí lžící, uhlaďte a sejměte formičku. Takto dejte péct do trouby na 180 s horkým vzduchem, pečte cca 10 – 15 min do zlata, poté přidejte na každý koláček plátek jablka. Jablko posypte skořicí a přidejte na něj na špičku kávové lžičky medu a dejte na dalších 5-10 min péct. Hotové posypte semínky nebo ořechy.

Mňamka a a vůně celého domu zaručena :-).

Štěpánčina cukrátka mají různou podobu a i dětem se dá hravě vysvětlit, že věčné pamlsky zdraví nesvědčí. Jak? Pohádkou, nebo rovnou živě na kurzu pro děti. Když se totiž spojí zábava a učení tak, aby si děti na vše mohly sáhnout, jsou pak skvělé výsledky a z nejedlíků se stávají jedlíci a rodičům se konečně uleví <3.

Jsem nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně. Svou vášeň krotím v kuchyni a s láskou k jídlu pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem také autorkou ebooku ZDARMA Úspěšná změna stravovacích návyků>>, který jednoduše a prakticky pomáhá přijít na to, jak si udělat správné stravovací návyky a zavést je do běžného života.
Ve své praxi pomáhám klientům řešit nadváhu, odhalit příčinu přibírání na váze a zbavit se jí jednou pro vždy, velmi ráda také pomáhám těm, kteří myslí na prevenci a nadváze a zdravotním problémům se chtějí vyhnout. Pracuji s rodinami na úpravě stravovacích návyků rodinných příslušníků včetně dětí
A jak vařím já, nadšená kuchtička? Nadšeně a s radostí experimentuji v kuchyni jak se dá :-) Recepty a návody naleznete ve Štěpánčiných ekuchařkách. Jako první vznikla tzv. polévková, která pomáhá řešit zdravé a levné rodinné večeře Polévky jako od maminky>>.
Další "srdcovka" od Štěpánky jsou pak recepty na zdravé a pestré svačiny nejen pro děti Svačíme s dětmi>>.
a nejnověji také POHÁDKA PRO DĚTI. Pohádka O cukrových panáčcích, která hravou formou učí děti co se v jejich bříšku odehrává za příběh když zdravě jí, jídlu moc nedají, nebo by jen mlsaly Pohádka O cukrových panáčcích>>.

Komentáře