Avokádo je zdrojem zdravých tuků, takže se ho nemusí bát ani ten, kdo by chtěl shazovat nějaké to kilo a velmi prospěšné je i v těhotenství pro budoucí maminky díky vysokému obsahu kyseliny listové, antioxidantům a právě zdravým tukům.
Příroda nám často dává chytré nápovědy k čemu je co dobré a vybírá podobu některých potravin tak, aby nám připomínaly tu část těla, které poslouží nejvíce, stačí se podívat třeba na vlašský ořech – mozek, řez mrkve – oko, rozkrojené rajské jablko – cévy. A někdy to není jen část těla a připomíná nám jeden “celek”. A tak je tomu právě u avokáda a vždycky, když ho rozkrojené ukazuji dětem při projektových dnech ve školách, kde pracujeme na přípravě zdravých svačin nebo zdravých sladkostí, moc se jim to líbí. Rozkrojené avokádo totiž při pohledu z profilu nádherně připomíná maminku s miminkem v bříšku. Vyzkoušejte.
Avokádové kuličky jsou takové zdravé mlsání a využít ho můžete jak na Vánoce jako nepečené cukroví vedle toho pečeného ve zdravější podobě , tak i pro ozvláštnění svačiny. Dětským jazýčkům moc chutnají, na projektových dnech jsou z nich děti vždycky nadšené a chutnají i těm, kteří jinak avokádo moc nemusí.
Další recepty na cukrátka ve zdravější podobě můžete najít ve Štěpánčiných cukrátcích.
Na běžnou rodinnou porci avokádových kuliček stačí:
1 zralé avokádo – velký zdroj zdraví prospěšných tuků
Asi 50 -100 g kvalitní hořké čokolády 70 – 80% (nastrouhané) – pro alergiky možné nahradit karobem, nebo třeba najemno rozsekanými brusinkami.
Dvě hrsti ovesných vloček, doporučuji jemné vločky nebo je krátce pomixovat (alergici na lepek mohou použít ovesné vločky zbavené lepku od ProBio, jen po dnešní zkušenosti doporučuji předem rozmixovat na jemnější konzistenci, jinak jde velmi obtížně zpracovat v konzistentní hmotu).
3 lžíce medu nebo datlového sirupu (množství upravte tak, aby vám vznikla příjemně konzistentní hmota, která bude v kuličkách držet, záleží hodně na tom, jak měkké budete mít avokádo.
Avokádo rozpulte podélně, odpeckujte a vydlabejte lžící celou dužinu do mísy. Dužinu buď rozmixujte tyčovým mixérem, nebo ji rozmačkejte vidličkou tak, aby vám zůstaly jen drobné kousky a většina byla v konzistenci másla. Přidejte ovesné vločky, nastrouhanou hořkou čokoládu a dle potřeby med nebo datlový sirup. Kuličky tvarujte rukama, nebo 2 čajovými lžičkami.