Tenhle recept doslova a do písmene boří mýty a předsudky o růžičkové kapustě. Asi bychom si mohli vyprávět o tom, jak nám tuhle zeleninu hromadně zošklivily polévky s Mochovskou směsí :-). I já byla ten případ a to až donedávna, vyhýbala jsem se jí a vlastně jsem ji nikdy nejedla v něčem jiném, než v té polévce, která mi tak nechutnala, to blátivé cosi…
Ale každý může zbořit přesvědčení o tom, co jí a co nejí. I JÁ! Ano, i výživová poradkyně může mít něco, co fakt nemusí a nikde není psáno, že to tak musí být napořád a to u každého, chutě se mění a jako u všeho, záleží na podání. Ještě zcela nedávno jsem nejedla růžičkovou kapustu. Nikdy mě nenapadlo, si jí udělat jinak než aby plavala v neslavné polévce, prostě nemám ráda růžičkovou kapustu a basta fidli.
A pak jsem nedávno šla v obchodě, koukala na mě z regálu a já ni dostala chuť. Jako fakt nevím, jak se to mohlo stát, když mi nikdy nechutnala, ale nejspíš závan intuice, že to bude dobrý. A bylo to tááááááák dobrý, že málem nezbylo na ostatní a za týden jsem ji dělala znovu. Stačilo to jenom zkusit. A najít si takovou úpravu, která mi bude chutnat, do polívky ji fakt strkat nebudu. A ono je to takhle totiž se vším, hodně věcí se bojíme vyzkoušet jinak, protože COBY KDYBY , ale ve výsledku je to mnohem lepší, ne-li fantastický.
Je to tak totiž i s tím, když chcete dlouhodobě změnit to, co jíte. Těch obav a klišé, jak to nebude dobrý, jak to bude složitý, jak budu trpět hlady je mraky a ve finále s kým jsme se do toho navážno pustili uznal, že na začátku je to trošku víc nových věcí a změn, ale pak už jsou to jen samá pozitiva a sociální jistoty. Ne, dělám si srandu, úplné jistoty téměř neexistují, prostě těch benefitů ze změny jídelníčku je ale opravdu dost a jsou silného kalibru>>> více energie, lepší zažívání, zeštíhlení, pochutnání si na pestré stravě a radost z toho, že konečně dělám něco pro sebe, co má opravdu smysl. A teď už k těm kapustičkám, na které se nám sbíhají sliny.
Na 2 porce budete potřebovat:
Cca 400 g růžičkové kapusty ve variantě s přílohou, pokud bude na večeři, kupte jednou tolik.
2-3 lžíce olivového oleje
Plnou hrst vlašských ořechů.
Sůl a bílý jogurt na dip, já používám Hollandii a na dochucení dipu směs bazalky a oregana s Moringou, která dodá celému jídlu další porci živin, podpoří vaši imunitu i psychicou odolnost.
Ano, takhle málo věcí stačí k vykouzlení zdravé dobroty. Stačí základní suroviny, hrstka nápadu, kopec lásky i zvědavosti jaké to bude a skvělá večeře nebo oběd je na světě. Na večeři byste si měli nandat jen kapustičky s ořechy a dipem, k obědu si přidejte i přílohu, já jsem zvolila basmati rýži s kari. Je to přesně ta varianta bezmasého pokrmu, který má pro tělo hodnotu přínos a přitom je velmi chutné. Říkám to pořád, že je zapotřebí, abychom my, masožravci snížili spotřebu masa, ozdravíme tím svůj organizmus a ještě přispějeme k dlouhodobé udržitelnosti toho, jak jako lidstvo žijeme a to stojí za to.
Ani já nejsem vegetarián, ale spotřebu masa jsem už dávno radikálně snížila a tvořit bezmasé recepty mě baví daleko víc, mám u nich mnohem volnější ruku a fantazie tvoří to, o čem můj mlsný jazýček sní, i to, co si zatím představit neuměl.
Příprava: Kapustičky otrhejte od špatných lístků, opláchněte a dejte do cedníku. Spařte je vroucí vodou a pár minutek (5-8) je v ní nechejte zkřehnout (vyzkoušeno, že to jde ale i bez toho, pokud jsou kapustičky menší a čerstvé). Vlašské ořechy si namočte předem min na 15 – 30 min do vroucí vody. Rozpalte si olej a vložte do něj okapané kapustičky a opékejte je. Hlídejte, ať vám nezčernají a jakmile začínají být měkké, přihoďte vlašské ořechy , promíchejte a stáhněte teplotu a nechte dalších cca 8 min pod pokličkou dojíta pak servírujte.
Z bílého jogurtu si připravte dip, stačí ho osolit, přidat česnek, tymián nebo oregano, bazalku s Moringou a kapustičky si do něj namáčet.
Pro zimní období je to přesně ta správná skladba zeleniny, kterou tělo potřebuje – dostatek vlákniny a žádné ochlazování se zeleninou právě vytaženou z lednice.
Výborný.Doporučuji si uvařit.moc jsme si pochutnali.
Přidávám mezi svá oblíbená jídla. Zdravím Retamal :
-)
Děkuji, to jsem moc ráda, že vám chutnalo :-). Štěpánka