Co si vzít s sebou na hory nebo výlet k svačině?

Co si vzít s sebou na hory nebo výlet k svačině?

Přemýšlíte někdy, co si celá rodina dát k odpolední svačině, když jste na výletě, nebo dokonce na horách na lyžovačce? Jednoduše co vzít s sebou a bude to navíc z dobrých surovin?

  • Když nechcete pořád dokola střídat párek v rohlíku a trdelník?
  • Když hledáte co se dá jednoduše vzít s sebou.

Super, pak jste tu správně, mám pro vás totiž fajn recept na slané i sladké sušenky – krekry, které si doma upečete před odjezdem na hory na túru a potěšíte jimi jazýčky dospělácké i dětské. Dobrá zpráva je, že obsahují i nezanedbatelné množství bílkovin a spoustu zdravých tuků, takže při lyžování nebo turistice přijdou vhod a děti je budou zbožňovat, obzvlášť pokud se s vámi předtím patlaly v těstě, je to totiž sůša bez hřešení.

Recept na sladké a slané sušenky z vloček pro všechny mlsaly

 

Recept na slané sušenky/krekry

300 g vloček (můžete použít jen ovesné, já jsem pro slané sušenky použila směs ovesných, pšeničných a žitných vloček)

140 g ovesné mouky

100 g semínek (kombinovala jsem po 20 g lněné hnědé, lněné zlaté, dýňové, slunečnicové a sezamové)

1 lžička soli

1 lžička mletého kmínu

1 lžička Maha koření (směs mletého kmínu, koriandru a hořčičného semínka)

1 – 2 lžičky sušeného česneku

150 g řepkového oleje

6 polévkových lžic bílého jogurtu

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

Smíchejte vločky s moukou, solí, práškem do pečiva, poté promíchejte se semínky a kořením a přilijte olej a promíchejte. Na závěr přidejte bílý jogurt a vše dobře promíchejte. Nelekejte se, směs úplně nedrží pohromadě.

Připravte si formičku na pečení – jednoduchý tvar bez hrotů. Formičku si vždy položte na plech, který máte vyložený pečícím papírem a lžičkou do formičky přeneste směs a lžičkou jí přitiskněte po celé ploše. Pokud je vrstva nízká, přidejte ještě trochu, sušenky – krekry je potřeba mít cca 0,8 cm vysoké. Předehřejte si troubu na 160 stupňů shora i zdola, nebo na 140 st. horký vzduch. Jakmile bude trouba vyhřátá, vložte plech se sušenkami a pečte zhruba 15 minut tak, aby sušenky byly hezky zlaté a nepřepálili jste semínka v nich.

Z uvedeného množství upečete cca 40 sušenek – 2 plechy. Tyhle sušenky na slaný způsob se hodí zejména na odpolední svačinu a na tu dopolední vám je přináším v pozměněné dopolední verzi nasladko.

Vidíte, i svačina a mlsání na cesty se dá udělat zdravě a s nápadem, stačí použít základní suroviny a nemůže z toho vzniknout nic jiného, než zdravá dobrota a svačit takto můžeme doma i na cestách. Tělo tak zasytíte, dodáte mu ty správné živiny i dostatečné množství vlákniny a celý den si tak užijete plni energie. 

 

Svačina není mls, takže Tatrankou jí nevyřešíte, ale přesto může chutnat skvěle, jak ta nasladko, tak ta naslano. Ochutnejte recepty, kterými potěšíte mlsné jazýčky dětí i dospěláků.

 

Recept na sladké sušenky z vloček

300 g vloček (tady jsem použila jen ovesné vločky, ale vyzkoušet můžete i v kombinaci třeba s pohankovými)

140 g ovesné mouky

100 g ořechů, já jsem kombinovala vlašské, kešu a arašídy

malá špetka soli

4 lžíce mléka

100 g sušeného ovoce nasekaného nadrobno

60-80 g melasy

175 g řepkového oleje nebo kokosového tuku

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

 

Smíchejte opět ovesné vločky s moukou, solí, práškem do pečiva, poté promíchejte s ořechy a sušeným ovocem. Přidejte 4 lžíce mléka, tuk a melasu (pokud by vám doma ztuhla, rozehřejte ji předem) a vše dobře promíchejte. Nelekejte se, směs úplně nedrží pohromadě.

Připravte si formičku na pečení – jednoduchý tvar bez hrotů. Formičku si vždy položte na plech, který máte vyložený pečícím papírem a lžičkou do formičky přeneste směs a lžičkou jí přitiskněte po celé ploše. Pokud je vrstva nízká, přidejte ještě trochu, sušenky  je potřeba mít cca 0,8 cm vysoké. Předehřejte si troubu na 160 stupňů shora i zdola, nebo na 140 st. horký vzduch. Jakmile bude trouba vyhřátá, vložte plech se sušenkami a pečte zhruba 15 minut tak, aby sušenky byly hezky zlaté a nepřepálili jste ovoce a ořechy v nich.

Z uvedeného množství upečete cca 40 sušenek – 2 plechy.

 

Krásný výlet a prima smlsnutí vám přeji

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.