Přemýšlíte někdy, co si celá rodina dát k odpolední svačině, když jste na výletě, nebo dokonce na horách na lyžovačce? Jednoduše co vzít s sebou a bude to navíc z dobrých surovin?
Super, pak jste tu správně, mám pro vás totiž fajn recept na slané i sladké sušenky – krekry, které si doma upečete před odjezdem na hory na túru a potěšíte jimi jazýčky dospělácké i dětské. Dobrá zpráva je, že obsahují i nezanedbatelné množství bílkovin a spoustu zdravých tuků, takže při lyžování nebo turistice přijdou vhod a děti je budou zbožňovat, obzvlášť pokud se s vámi předtím patlaly v těstě, je to totiž sůša bez hřešení.
Recept na slané sušenky/krekry
300 g vloček (můžete použít jen ovesné, já jsem pro slané sušenky použila směs ovesných, pšeničných a žitných vloček)
140 g ovesné mouky
100 g semínek (kombinovala jsem po 20 g lněné hnědé, lněné zlaté, dýňové, slunečnicové a sezamové)
1 lžička soli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička Maha koření (směs mletého kmínu, koriandru a hořčičného semínka)
1 – 2 lžičky sušeného česneku
150 g řepkového oleje
6 polévkových lžic bílého jogurtu
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
Smíchejte vločky s moukou, solí, práškem do pečiva, poté promíchejte se semínky a kořením a přilijte olej a promíchejte. Na závěr přidejte bílý jogurt a vše dobře promíchejte. Nelekejte se, směs úplně nedrží pohromadě.
Připravte si formičku na pečení – jednoduchý tvar bez hrotů. Formičku si vždy položte na plech, který máte vyložený pečícím papírem a lžičkou do formičky přeneste směs a lžičkou jí přitiskněte po celé ploše. Pokud je vrstva nízká, přidejte ještě trochu, sušenky – krekry je potřeba mít cca 0,8 cm vysoké. Předehřejte si troubu na 160 stupňů shora i zdola, nebo na 140 st. horký vzduch. Jakmile bude trouba vyhřátá, vložte plech se sušenkami a pečte zhruba 15 minut tak, aby sušenky byly hezky zlaté a nepřepálili jste semínka v nich.
Z uvedeného množství upečete cca 40 sušenek – 2 plechy. Tyhle sušenky na slaný způsob se hodí zejména na odpolední svačinu a na tu dopolední vám je přináším v pozměněné dopolední verzi nasladko.
Vidíte, i svačina a mlsání na cesty se dá udělat zdravě a s nápadem, stačí použít základní suroviny a nemůže z toho vzniknout nic jiného, než zdravá dobrota a svačit takto můžeme doma i na cestách. Tělo tak zasytíte, dodáte mu ty správné živiny i dostatečné množství vlákniny a celý den si tak užijete plni energie.
Svačina není mls, takže Tatrankou jí nevyřešíte, ale přesto může chutnat skvěle, jak ta nasladko, tak ta naslano. Ochutnejte recepty, kterými potěšíte mlsné jazýčky dětí i dospěláků.
300 g vloček (tady jsem použila jen ovesné vločky, ale vyzkoušet můžete i v kombinaci třeba s pohankovými)
140 g ovesné mouky
100 g ořechů, já jsem kombinovala vlašské, kešu a arašídy
malá špetka soli
4 lžíce mléka
100 g sušeného ovoce nasekaného nadrobno
60-80 g melasy
175 g řepkového oleje nebo kokosového tuku
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
Smíchejte opět ovesné vločky s moukou, solí, práškem do pečiva, poté promíchejte s ořechy a sušeným ovocem. Přidejte 4 lžíce mléka, tuk a melasu (pokud by vám doma ztuhla, rozehřejte ji předem) a vše dobře promíchejte. Nelekejte se, směs úplně nedrží pohromadě.
Připravte si formičku na pečení – jednoduchý tvar bez hrotů. Formičku si vždy položte na plech, který máte vyložený pečícím papírem a lžičkou do formičky přeneste směs a lžičkou jí přitiskněte po celé ploše. Pokud je vrstva nízká, přidejte ještě trochu, sušenky je potřeba mít cca 0,8 cm vysoké. Předehřejte si troubu na 160 stupňů shora i zdola, nebo na 140 st. horký vzduch. Jakmile bude trouba vyhřátá, vložte plech se sušenkami a pečte zhruba 15 minut tak, aby sušenky byly hezky zlaté a nepřepálili jste ovoce a ořechy v nich.
Z uvedeného množství upečete cca 40 sušenek – 2 plechy.
Krásný výlet a prima smlsnutí vám přeji