Kari omáčka s křupavou zeleninou

Recept na kari omáčku s křupavou zeleninou jsem slíbila dát na blog, když jsem na sociálních sítích zveřejnila malou ochutnávku fotek z  focení pro mou připravovanou knihu. Já, kastrůlek, zdravé dobroty a rodina. Když jsem se ptala pro co hlasujete, nejvíc bodů získala quinoa s opečenou paprikou a kešu ořechy a hned za tím byla kari omáčka se zeleninou, tak vám ji sem posílám.

 

Je to snadná omáčka na vaření a opravdu si na ní pochutnáte a její svěží barvy potěší i oko. Co ve stravě vnímám jako důležité, abychom si pochutnali a zároveň prospěli svému tělu, je mít přehled o tom co jíme, přemýšlet nad svým stravováním, plánovat jídelníček a ne jíst bez rozmyslu první co se objeví v lednici nebo spíži. Plánováním jídelníčku si totiž zaručíte hned několik věcí – budete vědět, že máte jídelníček opravdu pestrý co do výběru surovin, nejíte dokola tři čtyři druhy potravin a také díky němu dokážete lépe zásobovat svou domácnost a řídit zásoby potravin tak, aby jich nebylo ani moc, ani málo na to, abyste vařili pestrá jídla a tím pádem i ušetříte.

Pokud máte doma dětské strávníky, pro které se pikantnější kořenění jako kari je nehodí a vy máte na kari přesto chuť, nesmutněte. Prostě si  část připraveného základu oddělíte pro děti a dochutíte kurkumou namísto kari. I tady ale platí spíše pro děti min. nad 3 roky, nebo můžete použít šafrán, barvu omáčky budou mít děti stejnou jako vy.

Koukněte do spíže, nebo skočte nakoupit

(množství na cca 5 porcí)

1 středně velkou cuketu

7 mrkví

1 petržel

1 žlutou cibuli

1 červenou cibuli

2 hrsti čerstvého špenátu

2 ČL Kari, kdo mě zná, ví že koření používám už výhradně jen od pana Grešíka, protože je opravdu kvalitní a chutná mnohem lépe než koření z pytlíků v supermarketech

2 hrsti kokosových plátků

2 ČL lahůdkového droždí (určené k dochucování pokrmů, ne na pečení)

3 PL olivového oleje

1/2 ČL soli

 

Kari omáčka s křupavou zeleninou

Nejprve si nachystáme zeleninový vývar, který nám udělá plnou chuť omáčky, abychom nemíchali jen kari a vodu se solí a do toho nešupli zeleninu. Do litru vody přidejte 4 mrkve, petržel, osolte a dejte pod pokličkou vařit do změknutí zeleniny. Zeleninu budete potřebovat mít opravdu hodně měkkou, budeme ji mixovat a před koncem vaření přisypte i lahůdkové droždí a kari. Vše rozmixujte dohladka ve vodě, ve které se zelenina vařila.

Jakmile se vám chýlí vaření zeleniny ve vývaru ke konci, začněte si chystat zbytek surovin. Cuketu opláchněte a nakrájejte ji na kostky stejně jako zbylé tři mrkve. Najemno nakrájejte také oba druhy cibule a rozehřejte si na hluboké pánvi olej. Jakmile bude zahřátý, ale ne moc, aby prskal, přisypte žlutou cibuli na pánev a za občasného míchání ji restujte. Po cca 2 minutách přihoďte mrkev a zprudka ji opékejte. Jakmile začne mít mrkev osmahlé kraje, přihoďte do pánve cuketu a pokračujte v opékání. Zelenina by měla být připravená tak akorát na skus, ne příliš měkká, rozvařená. Těsně před tím, než bude pěkně opečená i cuketa přisypte i červenou cibuli a krátce, max 1 min ji opékejte se zbytkem zeleniny.

Opečenou zeleninu z pánve přesuneme do připravené kari omáčky ze zeleninového vývaru, přidáme plátky kokosu a listový špenát. Necháme pod pokličkou pár minut stát pro spojení chutí a můžeme podávat. Dokonalá kombinace je s jasmínovou nebo basmati rýží.

Když se na fotku jídla podíváte, uvidíte zahřívací barvy, výrazně žlutá, oranžová, zelená a už tímto se řadí k jídlům, která bychom si měli vybírat zejména na podzim a v zimě, kdy není vhodné slupnout k obědu studený zeleninový salát.

K jídlu přistupuji jako energii a to jak pro potravu těla, tak i duše . A také s úctou k moudrosti ve stravování jako měli naši předkové, přesto v modernějším pojetí a z pohledu výživové poradkyně, tedy tak, abychom nezapomínali na důležité složky stravy a měli v pohodě náš vztah s jídlem.

Jídlo je totiž jedna z nejčastějších náplastí na všelijaké životní bolístky a s tím se pak nesou další potíže, kolísání hladiny cukru v krvi, vysoká hladina cholesterolu, nadváha, obezita a nezřídka deprese na to navazující. Jestli je to to, co vám právě teď brnklo na strunku vašich potíží, neváhejte se na mě obrátit. V současné době nedělám skupinové kurzy, abych si udržela vlastní energii pro tři děti, z nichž jedno je v těžké pubertě a dvě malé děti v pěstounské péči a dohromady potřebují opravdu velkou dávku mé energie. Poskytuji ale individuální koučink a průvodcovství s online konzultacemi a se všemi materiály k mému online kurzu Jím zdravě a zhubnu. 

máma jako ty

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.