Křupavé domácí celozrnné rohlíky z tvarohového těsta

Došlo vám doma pečivo, nechce se vám do obchodu a rádi byste si dali křupavý a přesto vláčný rohlík? Tak pak je tu recept na:

Křupavé domácí celozrnné rohlíky z tvarohového těsta


250 g měkkého tvarohu (z vaničkového se vám bude s těstem pracovat lépe, ale jde to i s kostkou)
125 ml mléka pro začátek
150 ml oleje
350 g celozrnné pšeničné mouky
150 g rozemletých ovesných vloček, nebo celozrnné ovesné mouky
½ kostky droždí
Lžička soli
Špetka hnědého cukru pro rozdělání omládku
(mějte nachystáno ještě dalších cca 100 ml mléka a 100 ml vlažné vody)

Postup:
Vyšlehejte tvaroh s olejem do hladké hmoty, vedle si připravte 125 ml vlažného mléka se špetkou cukru a droždí a 2 PL mouky a nechejte vzejít omládek (pozor, mléko nesmí být horké). Že je kvásek (omládek) hotový poznáte tak, že droždí udělá na mléce „čepičku“.

Smíchejte všechny suché ingredience se solí a spolu s kváskem je přilijte do tvarohu s olejem a hněťtedo hladkého těsta. Konzistence těsta bude hodně záležet na tom, jakou mouku máte. Měli byste mít hladké, na povrch příjemné těsto, které ani neteče, ani není příliš tuhé, proto mějte nachystané další mléko i vlažnou vodu a v případě potřeby dolévejte. Já jsem při tomto pečení například využila jak celých 100 ml mléka, tak vody.


Takto vymíchané těsto přikryjte igelitovým sáčkem nebo utěrkou a nechte cca 2 hodiny kynout. Po dvou hodinách na vále zpracuji (v tuto chvíli do něj i přidávám semínka, třeba lněná) těsto tak, aby se mi nelepilo na ruce, díky tvarohu bude mít tendenci se lepit, tak se nelekejte a dobře podsypávejte.

Pokud budete chtít rohlíky, začnete tak, že si těsto rozdělíte na menší bochánky, každý bochánek vyválíte válečkem na oválek viz obrázek níže a spodní okraj tohoto oválku začnete smotávat a přitom tisknout prsty tak, abyste váleček jakoby utahovali. Hotové rohlíky nechte 15 min dokynout na plechu, potřete je vejcem a posypte lněným nebo jiným semínkem.

Snadné na přípravu, vláčné a přesto křupavé

Housky dělám tak, že si v ruce udělám větší kuličku, to položím na plech a vyrazím dekor housky nebo
kaiserky raznicí od Tescomy, případně naříznete žiletkou nebo ostrým nožem. Takto vyraženou houstičku otočíte vzhůru nohama na cca 10 min, pak ji obrátíte zpět a dále děláte totéž co s rohlíky.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.