Krůtí masové koule se zeleninou

Zjistila jsem, že sem na blog téměř vůbec nedávám recepty s masem a tak to možná vypadá, že jsem vegetarián, ale nejsem. Nepovažuji se ale za “specialistu” na masové recepty a hlavně masa v jídelníčku má většina české populace nadbytek. V jídelníčku bychom měli střídat suroviny tak, aby byl skutečně pestrý a přinášel nám to, co potřebujeme – dostatek minerálních látek, vitaminů a vlákniny a také nás uspokojoval chuťově, protože nikdo určitě nechceme jíst jídla, která nám nechutnají. Když vařím jídla masová, vždy do nich právě kvůli zvýšení obsahu vlákniny, zapojení více chuťových vjemů a také tomu, že pak jíme o něco méně přílohy, zapojuji zeleninu a to v různých formách.

Zeleninou se dají zahustit i chutné luštěninové polévky, nebo třeba klasické české omáčky a nezapojíme do nich pak zbytečnou bílou mouku. Nadbytek sacharidů ve stravě je totiž nejčastějím důvodem nadváhy, bývá častý u žen, ale neplatí, že bychom je museli ze stravy vyřadit kompletně, jen je pro snížení váhy zapotřebí naučit se kdy je konzumovat a v jakém množství a jaké jsou zákonitosti toho, když máme hlad, nebo nás honí mlsná.

A tak se tentokrát můžete těšit na recept na masové koule – aneb krůtí mini karbanátky se zeleninou

Na cca 18 masových koulí o průměru 5 cm budete potřebovat:

3/4 kg krůtího masa pro mletí – ideální je směs prsní a stehenní části

3 velké mrkve

1 cibule

2 jarní cibule

1/2 lžička soli

1/4 lžičky mletého barevného pepře

2 polévkové lžíce provensálského koření

2 lžíce kremžské horčice

2 hrsti spařené pohankové lámanky

1 lžíce řepkového oleje

Namleté maso si dejte do mísy, osolte jej, opepřete, přidejte provensálské koření, olej a hořčici a vše spolu dobře promísete. Nastrouhejte si mrkev nahrubo, přidejte ji k masu a stejně tak i najemno nakrájenou cibuli, včetně té jarní a předem spařenou a změklou pohankovou lámanku (stačí ji předem propláchnout a poté spařit vroucí vodou na 5-10 min zaklopit, aby vytáhla všechnu vodu). Díky přidané lámance pak není potřeba ani vajíčko.

Mokrýma rukama tvarujte masové koule a pokládejte je na pečící papír. Vložte do vyhřáté trouby na 200 st a pečte cca 25 min a pak zapněte horký vzduch a pečte dalších 15 – 20 min. Jednoduchým způsobem jste tak zapojili do masa i zeleninu a zvýšíte tak nutriční hodnotu jídla, které konzumujete. Jako přílohu můžete zvolit zeleninový salát s žitným chlebem, nebo bramborovou či nastavovanou kaši. Nechte si chutnat a nezapomeňte, že je potřeba jíst s ohleduplností k sobě.

Svou vášeň nechávám plynout v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a s láskou krmím nejen svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře