Vůně chleba

nám podvědomě evokuje vůni domova, pohody a často i dětství, protože za našeho dětství chleba skutečně voněl. 

Dnes už voní chleba málokde a za kvalitní, kváskový chléb bez droždí a přídavku chuť zlepšujících látek a látek prodlužujících trvanlivost se v obchodech platí velké částky.

Kilový bochník vás klidně přijde i na 100 Kč a cena je jeden z důvodů, proč si běžná česká rodina raději koupí Šumavu s droždím a xy látkami, které v domácím chlebu nenajdete a přitom je upečení vlastního chleba jednoduché a zvládne ho každý doma. 

Kurz pečení kváskového chleba

Je místo, kde se naučíte celý postup od založení vlastního kvásku po pečení domácího chleba.

Dostanete lety ověřené zkušenosti a získáte praxi na celodenním kurzu pečení chleba. Upečete si vlastní bochník chleba i chléb celožitný do formy. 

Voňavý chleba si doma peču už více jak 5 let

Začínala jsem od píky a za tu dobu jsem porvala už s kdejakým chlebovým nešvarem a naučila se ho vyřešit tak, abychom si doma pochutnávali výhradně na domácím chlebu, který naše střeva jen nezalepí. Kvásek je totiž úplně něco jiného, než droždí a pro naše střeva je prospěšný a udržuje v nich přirozenou kulturu.

Za několik let pečení jsem si tak vyzkoušela všechny možné chyby, pokusy a omyly. Naučila jsem se na těsto sahat a už podle jeho konzistence poznat, jaký bude výsledný chleba.

Stovky chlebů za mnou

Prošla jsem si fázi vztekání nad tím, jak mi to nejde, radostí, že se konečně povedl krásný bochník, i rozčarováním, že příště to byl placák. Chuťově skvělý, ale placatý.

Všechno, co dnes o chlebu vím a co s ním umím provést, jsem si vyzkoušela vlastníma rukama a ochutnala vlastním mlsným jazýčkem a proto vím, že tomu, koho naučím péct domácí chleba naživo, ušetřím desítky a desítky hodin zkoušení a možných zklamání.

A dneska když jedeme někam na více dní, bereme si domácí chleba s sebou, protože ten kupovaný už nikdo nechce a pak taky ta vůně při pečení chleba je doslova omamná a návyková. 

A proto na žádosti mnohých z vás vypisuji kurz pečení chleba

A nezůstaneme jen u pečení chleba, naučím vás upéct si i jiné domácí pečivo, abyste na kupovaném, plném přídatných látek nebyli závislí.

Máme za sebou zářijový obsazený kurz, kurz v říjnu a listopadový termín. Další termíny chlebového pečení plánujeme na zimu/jaro 2019.

Kváskový chleba je k našemu zažívání přátelský

Kvásek není totéž co droždí – kvasnice. Kvásek je fermentovaná žitná mouka a voda a pro pečení chleba se využívá již tisíce let.

Pověstnou chlebovou, mírně nakyslou chuť mají na svědomí během kvašení vzniklé kyselina octová a mléčná. Díky kyselině mléčné cítíme to krásné chlebové aroma a je to právě ona, která vytváří i mírně nakyslou chuť chleba. Kyselina octová je pak spolu s kyselinou mléčnou  „obranářem“ pravého chleba před plísněmi.

I proto je pravý kváskový chléb trvanlivější a díky přirozenému procesu zrání v několika stupních i daleko zdravější pa pro organizmus vstřebatelnější. Pokud domácí kváskový chleba nezbodnete, nezplesniví vám jako kupovaný, vydrží i týden, jen samozřejmě tvrdne díky suchu v místnosti.

Proč péct kvasový chléb?

  • Kvasový chléb mnohem lépe chutná.
  • Kvasový chléb ze správných surovin lépe zasytí a sníte ve výsledku méně pečiva.
  • Díky přirozenému a dlouhému kvašení vám do zažívání přichází už předštěpené sacharidy a jsou pro vaše zažívání jednodušší.
  • Kvasový chléb narozdíl od chleba s droždím tak nenadýmá.
  • Kvasový chléb neplesniví a obsahuje více minerálních látek ve využitelné podobě pro organizmus.

Konzumací kvasového chleba organizmu prospíváte a poznáte to na svém zažívání

A v neposlední řadě jsem přišla na to, že práce s chlebovým těstem je i perfektní odpočinek pro mysl. Taková antistresová terapie.

Práce s těstem, hmotou je totiž zejména nám ženám přirozená a vychází z pradávných tradic, dotýkáme se základní hmoty, kterou v pozměněné podobě najdete v každé kultuře již několik tisíc let.

Pracujete rukama a tahle práce je pro duši očistná a v dnešní době nám tolik chybí. Proto můžete pečením domácího chleba prospět nejen svému zažívání, ale také duši - odpočinete si při pečení mentálně a zapojíte práci rukou.

Nemusíte 5 let vychytávat postupy, hledat všude možně, můžete se to naučit naživo.

 

Ukážu vám, jak projít celým procesem od založení kvásku, po upečení domácího chleba.

✴ Naučíte se založit si svůj vlastní kvásek a uvidíte ho v jednotlivých fázích zrání.

Základ kvásku si také odnesete domů pro další pečení.

✴ Vím co dělat, když vám zkomírá kvásek a kdy má smysl ho zachraňovat.

A vím, jak ho oživit, abyste měli pokaždé základ na nový chléb.

✴ Vím také co se stane s překynutým chlebem a jak vypadá chleba nedokynutý.

A mohu vás naučit jak tomu předejít, nebo napravit škody.

✴ Ukážu vám, při jaké teplotě a na jaký režim v troubě péct, aby byla krásná kůrka  a přitom chleba vláčný.

A nemuseli jste tápat a procházet dlouhodobým procesem učení jako já.

✴ Naučím vás jak péct chleba kreativně a mít pokaždé jiný.

Bochníkový chleba nemusí být jen o žitu a pšenici nebo špaldě, ale naučíte se využít i jiné obiloviny a dochucení chlebů pro větší rozmanitost.

Tak to chci také umět

Kdo vás kurzem provede?

Jmenuji se Štěpánka Čápová, jsem výživová poradkyně, ale hlavně máma a žena milujícího muže a díky tomu i nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny.

Pomáhám ženám a dětem vytvořit si, nebo změnit stravovací návyky a učím jak zažehnout lásku k jídlu a vaření tak, aby vás přitom nesežehla.

S novými návyky pak začíná nový život. Bez kil navíc, s pevnějším zdravím a hezčím pocitem z toho, že jím dobře a kvalitně.

Svou vášeň nechávám hořet v kuchyni.

Co všechno se na kurzu naučíme?

  • Založit si vlastní kvásek.
  • Připravit si rozkvas na bochník chleba, nebo celožitný chléb.
  • Zadělat chleba a sledovat jednotlivé fáze kynutí.
  • Naučíme se pracovat s těstem a připravit chleba ke kynutí do ošatky.
  • Poznat, kdy je chleba vykynutý tak akorát, aby šel do trouby.
  • Upéct vlastní chleba.
  • Povím vám všechny své triky, nezdary a jak se jim vyhnout.

Se základním receptem na chleba

Budete umět upéct i třeba takovýhle dalamánkový věnec, nebo chlebové bulky a vaše domácí pečivo bude zdravější, lépe stravitelné. Naučíte se základ a dál už můžete tvořit dle vlastní fantazie a chuti, chleby se semínky, ořechy, bylinkami...

Upečeme si

 Upečete si a s sebou domů si odnesete bochník žitno-špaldového chleba a velkou cihličku žitného chleba se semínky.

Na kurz vám ke společnému obědu donesu také k ochutnání doma připravený bezlepkový kvasový chléb.

Dostanete ode mě v rámci kurzu

  • Suroviny potřebné na pečení, tedy různé druhy mouky, koření, semínka.
  • Odnesete si spolu s hotovými chleby svou vlastní ošatku na pečení chleba. 
  • K tomu ještě formu na pečení celožitného chleba.
  • Skripta s recepty pro domácí pečení.
  • Součástí kurzu a tedy i ceny bude i společný oběd pro vás a celodenní pitný režim.

Jak se nám tu líbilo?

Kdy bude kurz?

Máme za sebou zářijový obsazený kurz, kurz v říjnu a listopadový termín je již také obsazen. Další termíny chlebového pečení plánujeme na zimu/jaro 2019.

Proč tolik hodin na kurz pečení chleba? Protože vím, že za dvě tři hodinky bych vám to všechno sice řekla, ale bylo by to z rychlíku a nestihl by si každý z vás upéct svůj vlastní chleba. Byla by to honička a já chci, abyste se skutečně naučili upéct svůj vlastní chleba a ne jen vidět, jak ho peče někdo jiný, je v tom obrovský rozdíl.

Chleba a jeho kvašení potřebuje svůj čas a na kurzu nás bude víc, proto potřebujeme více času, než při domácím pečení. Díky tomu, že nás bude více, uvidíte postup i vícekrát a budete tak mít více zkušeností s pečením chleba v jednom dni.

Budeme si také zakládat kvásek a budeme ho mít možnost okouknout i v různých fázích kvašení, abyste pak doma věděli, kdy je tak akorát pro pečení.

Jaká bude cena za kurz?

Cena kurzu bude 1450 Kč.

  • Suroviny potřebné na pečení, tedy různé druhy mouky, koření, semínka.
  • Odnesete si spolu s hotovými chleby svou vlastní ošatku na pečení chleba. 
  • K tomu ještě formu na pečení celožitného chleba.
  • Zapůjčení potřebných pomůcek, nádobu na kvásek a kvásek pro další domácí pečení.
  • Skripta s recepty pro domácí pečení.
  • 7 hodin mého času s vámi .
  • Součástí kurzu a tedy i ceny bude i společný oběd pro vás a celodenní pitný režim.
  • Jediné, co si na kurz doneste, jsou 2 čisté plátěné utěrky na zabalení chleba a doporučuji také kuchyňskou zástěru. 

Abych se vám mohla skutečně věnovat a zvládli jsme napéct tolik chlebů za jeden den, má kurz i omezenou kapacitu a je připraven pouze pro 9 účastníků.

Co si upečeme?

Společně si upečeme bochník žitno-špaldového chleba s kynutím v ošatce, kterou ode mě dostanete v rámci kurzovného.

Upečeme si také celožitný chléb - cihličku se semínky ve formě, kterou ode mě také dostanete, abyste mohli doma hned po dojedení chlebů z kurzů péct.

Uvidíte dva odlišné způsoby přípravy chleba. V rámci kurzu pak ochutnáte také kvasový bezlepkový chleba, který vám donesu již hotový spolu s lehkým obědem. Na místě budete mít zajištěný pitný režim včetně čaje a kávy.

Chtěli byste se ještě na něco ke kurzu zeptat?

Napište mi na poradna@stepankacapova.cz nebo zavolejte na 739 787 943. Jsem tu pro vás.

Otázky a odpovědi

Kde se dozvím kam se přesně dostavit?

Všechny detaily vám přijdou do emailu po závazném přihlášení se. Nebojte, nemusíte se předem nic šprtat :-). Místo kurzu je dobře dostupné, autem, MHD nebo vlakem pár zastávek z Hlavního nádraží. Těšit se na vás budu ve školních kuchyňkách ZŠ Satalice, K Cihelně 137,  Praha Satalice.

Přihlášky na kurz jsou závazné.

Z kapacitních i logistických důvodů je možné storno max 7 dní předem s možností vrácení kurzovného. Při stornu 2 - 6 dní je  50% z ceny nevratných a při odhlášení se méně jak 2 dny nebo neúčasti na kurzu je částka nevratná. Z důvodu nemoci je ale možné za sebe poslat náhradníka, o čemž mě prosím předem informujte.

Můžu vzít někoho s sebou?

Jasně, přihlašte spolu s vámi kamarádku, maminku nebo bráchu a vezměte je s sebou, nebo jim pošlete odkaz na tuto stránku.