Zejména v létě bývá přebytek cuket a člověk už pak neví, co s nimi. Výhodou cukety je, že jí ale seženete po celý rok, navíc je plná vody a tak jakýkoliv recept s cuketou bude šťavnatý. Cuketa se dá zapékat na mnoho způsobů a skvělá je z ní dokonce i polévka.
Dnes se podíváme na to, jak za pět minut naplnit cuketu a mezitím, co se bude péct, se můžete zamyslet, co s tím svým jídelníčkem provést, aby byl pestřejší, zdravý a přitom chutný. Jednoduchý recept na šťavnaté vegetariánské i nevegetariánské jídlo plné vlákniny. Bezmasých jídel není nikdy dost, tak se bude určitě recept hodit.
Jdeme na to. Budeme potřebovat pro 2 porce:
2 kulaté cukety (pokud neseženete, můžete mít i klasickou šišatou, lépe se bude plnit ve střední velikosti a tam bude jedna stačit)
100 g balkánského sýra
1 vejce
snítka nasekaného libečku
špetka pepře
Pro vegetariánskou variantu hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných, pro masožravce 2 plátky najemno nasekané uzené slaniny nebo uzeného lososa.
Příprava:
Cukety si rozkrojte podélně, lžící vydlabte vnitřek dužiny tak, aby vám zbyl pouze cca centimetr u okrajů.
Balkánský sýr si rozdrobte, přidejte vejce a společně vidličkou rozšlehejte, přidejte libeček, pepř a ořechy nebo slaninu/lososa a asi polovinu nasekané vydlabané dužiny z cukety. Lžící naplňte cukety připravenou směsí, vložte do pekáčku nebo Remosky, do které dáte předem 1-2 lžíce olivového oleje a pečte cca 45 mint. Pokud nechcete řešit přílohu zvlášť, nasypte rovnou okolo nové brambory a pečte společně. Pár ingrediencí a za 5 minut máte nachystáno v pekáčku.