Domácí nanuky

Kdo by si v létě nedal rád zmrzlinu… Já zmrzku miluju, ale ráda si dám opravdu dobrou, ne nějaký šizuňk s umělým mlékem, umělým sladidlem nebo kily cukru a umělou čokoládou navrch. Naštěstí to není tak těžký si nachystat dobrou a přitom zdravou zmrzku doma a nekazit si přitom zdraví.

❄ Recept na domácí zmrzlinu nebo nanuky je tu!❄

Co budeme potřebovat?

Dávka asi na 12 – 15 nanuků do formičky, záleží na velikosti.

3 hodně zralé banány

250 – 400 g ovoce, které chceme použít jako hlavní chuť zmrzky. Na obrázku jsou mé nejmilovanější jahodové, ale stejným způsobem dělám i z lesní směsi, borůvkové, meruňkové, s mangem, fantazii se meze nekladou.

2 polévkové lžíce rýžového sirupu (volím rýžový, protože trochu dosladí, ale nemá specifickou chuť, která by rušila)

asi 200 g řeckého jogurtu

 

Možná vás teď napadá, že domácí nanuk prostě nebude takový, jako ten z krámu.

Nebude. Bude mnohem lepší, protože když používáte základní a čerstvé suroviny, na chuti se to prostě odrazí. A pokud někomu připadá taková potravina málo chuťově výrazná, že jí něco chybí, je problém jinde. Vaše chuťové receptory jsou už naučené na průmyslovou stravu, na přídatné látky podporující chuťovou výraznost, nedokáží ocenit přírodní chuť. Ale je z toho cesta ven a to i u dětí.

Je totiž zapotřebí vědět, že jaksi nejíme JEN NA CHUŤ!

A na to se dnes velmi hřeší. Jíme proto, že potřebujeme své tělo vyživit a zasytit a protože jsme mlsní, stavíme to nad to, co tělo skutečně potřebuje. Když si toto uložíme do vědomí, snadno pak chuťové pohárky naše i našich dětí naučíme zpátky na přirozenou stravu plnou živin. A vysvětlování je klíčem k úspěchu i u dětí a to od těch nejmenších, jen tak, aby bylo přizpůsobeno věku dětí. Děti totiž velmi dobře dokáží pochopit, že mají něco dělat, když jim to dává skutečně smysl. A když najdou jednoduchý způsob, jak to mít i samy pod kontrolou. A když to jde udělat hravě, tak je to prostě i baví. Proto děti zbožňují hravé taháky a stanou se i nadšenými strávníky zdravých věcí a také kontrolory svých rodičů :-).

 

Jak na ty nanuky?

Banány oloupejte, nakrájejte na menší špalíčky a na tácku dejte zmrznout na pár hodin do mrazáku tak, aby ztuhly. Pokud máte opravdu výkonný mixér, můžete rovnou rozmixovat. Pokud je to s výkonem mixéru slabší, nechte banány chvíli povolit, ale ne tak, aby vám úplně rozmrzly. Táhlá konzistence banánů a k tomu zmražení dokáží vytvořit krásný základ jakékoliv zmrzliny a nahradí průmyslově používané ztužené tuky. Pokud by měl mixér i tak potíže, začněte přidávat po lžících jogurt, ať mu ulevíte a netáhne tak těžkou hmotu. Poté přidejte rýžový sirup, promixujte, ať se hezky rozprostře v celé hmotě a nakonec přidejte vámi zvolené ovoce, nebo rozdělte na dvě části a udělejte dvě různé příchutě. Rozmixovanou hustou směs dávám do nanukových formiček, zmrazím a odpočítávám hodiny, KDY UŽ ⌛☺.

Vidíte, i sladkosti se dají udělat zdravým způsobem, neprůmyslově a s ❤.

A že dětem chutnají není ověřeno jen u nás doma a návštěvami, ale i dvěma tlupami dětských kuchtíků z  kurzů vaření a dokonce ochutnalo i pár rodičů :-). A nepadlo jediné slůvko o tom, že nejím to či ono, protože děti chtějí mít v bříšku SPOKYHO :-). Kdo to je? Hrdina, jako fakt. Už toho totiž za svou existenci v pohádce O cukrových panáčcích dokázal spousty, pomáhá totiž dětem baštit zdravě a s láskou. Spokyho můžete ho pozvat i k vám, pomáhá totiž obzvlášť rád.

A ještě jeden tip vám dám, dětem se totiž strašně líbí. Kromě běžné zmrzliny můžete dětem udělat i melounového “nanuka”. Není to běžná zmrzka, jen chlazený meloun, který vypadá jako nanuk, děti tak zbaští jak něco na zub, tak  trochu těch vitaminů a pohlídáte u nich i pitný režim a ještě ke všemu nejsou tak “zblafané” 🙂 z tekoucího krajíce melounu a to je taky fajn.

Jsem nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně. Svou vášeň krotím v kuchyni a s láskou k jídlu pečuji o svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem také autorkou ebooku ZDARMA Úspěšná změna stravovacích návyků>>, který jednoduše a prakticky pomáhá přijít na to, jak si udělat správné stravovací návyky a zavést je do běžného života.
Ve své praxi pomáhám klientům řešit nejen nadváhu, ale odhalit příčinu přibírání na váze a zbavit se jí jednou pro vždy. Velmi ráda také pomáhám těm, kteří myslí na prevenci a nadváze a zdravotním problémům se chtějí vyhnout. Pracuji s rodinami na úpravě stravovacích návyků rodinných příslušníků včetně dětí
A jak vařím já, nadšená kuchtička? Nadšeně a s radostí experimentuji v kuchyni jak se dá :-) Recepty a návody naleznete ve Štěpánčiných ekuchařkách. Inspirovat se můžete třeba řešit zdravé a levné rodinné večeře ZDRAVÉ A LEVNÉ VEČEŘE>>.
Další "srdcovka" od Štěpánky jsou pak recepty na zdravé a pestré svačiny nejen pro děti Svačíme s dětmi>>.
a také POHÁDKA PRO DĚTI, která už inspirovala tisíce dětí a rodičů a naučila nejen malé strávníky, co je pro jejich bříška dobré. Pohádka O cukrových panáčcích, která hravou formou učí děti co se v jejich bříšku odehrává za příběh když zdravě jí, jídlu moc nedají, nebo by jen mlsaly Pohádka O cukrových panáčcích>>.

Komentáře