Slané sušenky s vůní tymiánu a česneku

Sušenky většinou jíme sladké a po těch slaných saháme většinou, když máme nějakou oslavu a chceme nějaké drobné zobání. Pokud upřednostníte domácí křehké sušenky s vůní tymiánu a česneku oproti kupovaným “TUCkám”, uděláte dobře, jejich chuť je totiž naprosto delikátní a úplně klidně si je můžete dát i na svačinu s kouskem zeleniny a nějakou tvarohovou pomazánkou.

Tyhle sušenky jsou z celozrnné mouky, takže zasytí na delší dobu a obsahují i větší množství vlákniny zdravé pro náš střevní trakt. Ti z vás, co nejsou úplně na sladké si umím představit, že potěší i o Vánocích, nikde není psáno, že vánoční pečivo musí být jen sladké. I to sladké se ale dá udělat ve zdravější podobě, s výběrem celozrnné mouky, různých druhů slazení mimo bílý cukr, kvalitních ořechů.

Jestli hledáte tipy na cukroví skvělé chuti, ale také s kvalitními surovinami a ne jen prázdnou energií, potěší vás Štěpánčina cukrátka, takový můj už legendární výběr TOP druhů cukroví.

 

Pro otestování chuti Štěpánčiných cukrátek, než si pořídíte sešitovou kuchařku, vyzkoušejte třeba medové perníčky s hruškovými povidly,  nebo křehké mrkvánky.

Slané sušenky s tymiánem a česnekem

A teď už jdeme na ty slané sušenky s tymiánem a česnekem.

 

Připravte si:

220 g celozrnné špaldové mouky (já používám Pernerku)

1 vejce

2 ČL tymiánu

2 ČL granulovaného česneku (všechno koření používám výhradně od Grešíka)

1,5 ČL soli

2 ČL lahůdkového sušeného droždí

140 g másla

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu, připravte si do mísy mouku, vyklepněte do ní vejce, přidejte koření, sůl a lahůdkové droždí a přidejte na kousky nakrájené máslo. Vše spolu dobře rukama nebo v robotu zpracujte. Může se stát, že se vám bude těsto drolit, ne vždy máme stejně velké vejce a každá mouka jinak saje tekutinu. Když se vám toto stane, opatrně po lžičkách přidejte olej, ale opravdu přidejte nejprve jednu lžičku, dobře zpracujte a pak uvidíte, zda musíte ještě jednu přidat, ať nemáte těsto pak naopak příliš mazlavé. Těsto neodkládejte do lednice a hned ho zpracujte. Vyválejte válečkem placku o síle asi 0,5 cm, při válení podsypávejte hladkou moukou, aby se vám těsto nelepilo. Vykrajujte libovolné tvary, nebo rádlem nakrájejte tyčky, vyrovnejte na plech s pečícím papírem a pečte. Já jsem pekla na horký vzduch 165 stupňů do příjemné lehce karamelové barvy.

Ať vám chutnají,

máma jako ty

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.