Trnová koruna se špenátem, uzeným masem a pistáciemi

Velikonoce, svátky jara mají své tradice stejně jako je mají Vánoce a i pro ně jsou typické různé pokrmy. Některé dělám tradiční tak, jak si je pamatuji ze svého dětství – nádivku, mazanec, beránka…, ale některé jsem si vymyslela a dělám je jinak, třeba když jsem potřebovala bezlepkovou verzi beránka. Mazanec jsem pak zkoušela i v tvarohové variantě tak, aby nebyl z kynutého těsta, protože vím, že někdo se na kynuté prostě necítí, i když si myslím, že obava je zbytečná, práce s kynutým těstem není vůbec těžká. Na mém blogu najdete několik receptů na různé velikonoční dobroty, mrkněte níže.

Velikonoční recepty nasladko i naslano

Barvená vajíčka bez chemie

Kynutý mazanec

Nekynutý tvarohový mazanec

Bezlepkový beránek

Bezlepková velikonoční nádivka

Velikonoční sušenky pro koledníky

Vajíčková pomazánka po koledě

V únoru 2022 jsem si udělala takové Velikonoce nanečisto a připravila jsem pro vás na Velikonoce dvě novinky, Trnové koruny ve sladké a jednu ve slané variantě. Trnová koruna nasladko s rozinkami, mandlemi a skořicí a naslano se špenátem, uzeným masem a česnekem.

Trnová koruna se špenátem, uzeným masem a pistáciemi

Těsto

200 g hladké celozrnné špaldové mouky

300 g hladké špaldové mouky

22 g čerstvého droždí

400 ml vlažné vody

1 ČL cukru

1 PL soli

4 PL olivového oleje

1 PL tymiánu

1 PL rozmarýnu

Trocha nastrouhaného muškátového oříšku

Hrst sušených plátků česneku

 

Náplň

70 g pistácií bez slupky

100 g baby špenátu

150 uzeného masa

2 PL olivového oleje

Troška soli

2 stroužky česneku

Do mísy nasypte mouku, dobře ji spolu promíchejte, udělejte uprostřed důlek, do kterého rozdrobte droždí, posypte ho cukrem a zalijte vlažnou vodou. Počkejte cca 10 min než vám vzejde omládek. Poznáte to tak, že se vám vytvoří malé nadýchané kopečky.

Jakmile vzejde omládek, přidejte sůl, přisypte koření, nalijte olej a ručně nebo v robotu dobře vymíchejte na hladké těsto. Pokaždé mouka trochu jinak saje, proto se řiďte více než množstvím surovin v receptu vlastním pocitem. Těsto musí být hladké, pružné a pěkně se natahovat. Pokud bude příliš řídké a poteče, přisypte trochu mouky, pokud bude hutné a bude se trhat, opatrně po lžících přidejte vodu.

Dobře vymíchané těsto přikryjte a nechte 1 -1,5 hod kynout. Těsto válečkem vyválejte na placku do tvaru obdélníku. V drtiči rozsekejte baby špenát se dvěma lžícemi olivového oleje, trochu osolte, přidejte 2 stroužky česneku, větší část pistácií a namažte na těsto, které pak posypete na kostky nakrájeným uzeným masem.

Dlouhou stranu těsta rolujte a konce těsta přitlačte k ruličce. Podélně rozkrojte ruličku tak, abyste mohly oba dlouhé konce spojit a zaplést jako cop ze dvou pramenů. Konce spojte, vložte do kruhové pečící formy a nechte dalších 30 min kynout. Forma vám pomůže udržet kulatý tvar. Pečeme na 230 st. ve spodní části trouby 20 min, pak stáhněte teplotu na 215 st. a pečte dál cca 30 min, jestli je upečeno ověřte špejlí, pokud je suchá, máte hotovo.

 

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.