Velikonoce, svátky jara mají své tradice stejně jako je mají Vánoce a i pro ně jsou typické různé pokrmy. Některé dělám tradiční tak, jak si je pamatuji ze svého dětství – nádivku, mazanec, beránka…, ale některé jsem si vymyslela a dělám je jinak, třeba když jsem potřebovala bezlepkovou verzi beránka. Mazanec jsem pak zkoušela i v tvarohové variantě tak, aby nebyl z kynutého těsta, protože vím, že někdo se na kynuté prostě necítí, i když si myslím, že obava je zbytečná, práce s kynutým těstem není vůbec těžká. Na mém blogu najdete několik receptů na různé velikonoční dobroty, mrkněte níže.
Bezlepková velikonoční nádivka
Velikonoční sušenky pro koledníky
V únoru 2022 jsem si udělala takové Velikonoce nanečisto a připravila jsem pro vás na Velikonoce dvě novinky, Trnové koruny ve sladké a jednu ve slané variantě. Trnová koruna nasladko s rozinkami, mandlemi a skořicí a naslano se špenátem, uzeným masem a česnekem.
Těsto
200 g hladké celozrnné špaldové mouky
300 g hladké špaldové mouky
22 g čerstvého droždí
400 ml vlažné vody
1 ČL cukru
1 PL soli
4 PL olivového oleje
1 PL tymiánu
1 PL rozmarýnu
Trocha nastrouhaného muškátového oříšku
Hrst sušených plátků česneku
Náplň
70 g pistácií bez slupky
100 g baby špenátu
150 uzeného masa
2 PL olivového oleje
Troška soli
2 stroužky česneku
Do mísy nasypte mouku, dobře ji spolu promíchejte, udělejte uprostřed důlek, do kterého rozdrobte droždí, posypte ho cukrem a zalijte vlažnou vodou. Počkejte cca 10 min než vám vzejde omládek. Poznáte to tak, že se vám vytvoří malé nadýchané kopečky.
Jakmile vzejde omládek, přidejte sůl, přisypte koření, nalijte olej a ručně nebo v robotu dobře vymíchejte na hladké těsto. Pokaždé mouka trochu jinak saje, proto se řiďte více než množstvím surovin v receptu vlastním pocitem. Těsto musí být hladké, pružné a pěkně se natahovat. Pokud bude příliš řídké a poteče, přisypte trochu mouky, pokud bude hutné a bude se trhat, opatrně po lžících přidejte vodu.
Dobře vymíchané těsto přikryjte a nechte 1 -1,5 hod kynout. Těsto válečkem vyválejte na placku do tvaru obdélníku. V drtiči rozsekejte baby špenát se dvěma lžícemi olivového oleje, trochu osolte, přidejte 2 stroužky česneku, větší část pistácií a namažte na těsto, které pak posypete na kostky nakrájeným uzeným masem.
Dlouhou stranu těsta rolujte a konce těsta přitlačte k ruličce. Podélně rozkrojte ruličku tak, abyste mohly oba dlouhé konce spojit a zaplést jako cop ze dvou pramenů. Konce spojte, vložte do kruhové pečící formy a nechte dalších 30 min kynout. Forma vám pomůže udržet kulatý tvar. Pečeme na 230 st. ve spodní části trouby 20 min, pak stáhněte teplotu na 215 st. a pečte dál cca 30 min, jestli je upečeno ověřte špejlí, pokud je suchá, máte hotovo.