Bílkoviny potřebujeme všichni, je to základní stavební jednotka každé naší buňky a tak se těžko vymezuje chvíle, kdy bychom na ně měli dávat ve stravě větší zřetel, ale když už, tak by rozhodně neměly chybět nebo jich být málo ve stravě dětí, sportujících, těhotných žen – tam zejména, protože tělo těhotné ženy pracuje na stavbě nového organizmu a je potřeba mít z čeho “stavět” a pak také u těch, co chtějí shodit nějaké to kilo.
Díky zvýšení množství bílkovin ve stravě se totiž v konzumovaném jídle sníží glykemický index, vydržíme déle zasyceni a potraviny s vyšším obsahem bílkovin mají také nižší kalorickou hodnotu, což je právě u těch, co chtějí snížit svou hmotnost vhodné spolu se zvýšením obsahu vlákniny ve stravě. A když k tomu všemu zařadíme ještě pravidelný pohyb, dáme našemu organizmu jasné znamení – zrychli svůj metabolizmus, což v konečném důsledku vypadá tak, že se dosyta najíte a vaše tělo spálí více energie ze stravy, než když si dáte suchý rohlík na gauči.
A kde že to ty bílkoviny najdeme? Ve vejcích, mase, sýrech, jogurtech a všech živočišných produktech, ale protože těch jíme většinou příliš, je zapotřebí sáhnout také po bílkovinách rostlinného původu a ty najdeme třeba v ořeších, semínkách, luštěninách a z obilovin ve větší míře třeba v quinoe.
Já jsem si dnes pro vás připravila vajíčkovou pomazánku, kterou určitě všichni znáte, ale nejspíš v jiné podobě, s hořčicí a majonézou a zejména dětem zrovna nešmakuje. A tak pokud budete chtít připravit takovou, která bude chutnat všem rodinným příslušníkům, můžete ji udělat jemnější podle tohoto receptu.
Nachystejte si tyto suroviny:
2 vejce vařená natvrdo
1 pomazánkové máslo bez příchuti
1/2 velké kapie
1 – 2 jarní cibulky
pár snítek pažitky
pro dospěláky, kteří si potrpí na ostřejší chuť můžete přidat lžičku horčice
Vajíčko uvařené natvrdo si po oloupání skořápky v misce rozdrobte na kousky a vidličkou ho rozmělněte s pomazánkovým máslem. Solit nemusíte, protože pomazánkové máslo už bývá mírně slané a na příjem soli bychom si měli dávat pozor stejně jako na příjem cukru. Kapii si nakrájejte na drobné kostičky, najemno nakrájejte i cibulku a pažitku nasekejte na malé kousky. Vše smíchejte dohromady a spolu s čerstvou zeleninou servírujte na žitném chlebu, nebo třeba bagetce při nějaké svátečnější události.
Tím, že jsem do pomazánky přidala alespoň kousek papriky a také čerstvou pažitku, jsem přidala zeleninu, kterou vhodně dodáváme množství vlákniny do stravy. A právě obsah vlákniny je něco, co nám pomáhá se zasycením, ale díky níž také udržujeme náš trávící trakt v kondici a bez zbytečného odpadu, který by v něm dlouho tlel. V neposlední řadě přidáváním zeleniny téměř do každého jídla mu dodáváme čerstvost a zajímavější senzorické vlastnosti, prostě zajímavější chuť. Tuhle pomazánku pak stejně jako mnoho dalších můžete zařadit jak na svačinu, tak i na večeři a dodáte tím svému tělu přesně to, co potřebuje.
Nechte si chutnat.