Zelená čočka s opečenou mrkví

Jídel z luštěnin není nikdy dost, protože bohužel mají v českém jídelníčku stále malé zastoupení a nevalnou pověst díky letitému vyváření čočky na kyselo a hrachové kaši ve školní jídelně. Přitom luštěniny při nápadité úpravě jsou opravdu dobré, mají pro nás spoustu výživových pozitiv – vysoký obsah bílkovin rostlinného původu a tím pádem menší zatěžování trávícího traktu výhradně živočišnými produkty, velké množství vlákniny, která prospívá zdraví střev a díky obsaženým látkám také kvalitní strava našich mozkových buněk.

Připravit zdravé a chutné jídlo z luštěnin navíc nemusí trvat věčnost, možností využití luštěnin je spousta, od pomazánek, polévek, omáček až po směsová jídla a v tomto duchu se nese i nový recept s použitím zelené čočky.

Zelená čočka s opečenou mrkví

Skvělé jídlo, které oceníte v zimě horké a v létě chladné jako salát. Zvládne ho připravit i ten, kdo si v kuchyni moc nevěří.

Na 4 porce budete potřebovat:

250 g zelené čočky

5 – 6 velkých mrkví

3 – 4 PL olivového oleje

1 cibuli

3/4 ČL soli

2 – 3 hrsti zeleného salátu s drobnými lístky

2 ČL koření Argentina steak od Grešíka / dětská varianta Bylinky s cibulí od Grešíka

V případě dětské varianty si připravte také 1 -2 hrsti mini těstovin.

Často se píše, že zelená čočka se namáčet nemusí. Já máčím všechny luštěniny, jen některé – červenou, zelenou a černou čočku na kratší dobu, ale neuškodí jim ani delší namáčení a výměna vody. O tom, jak správně namáčet luštěniny a proč si můžete přečíst ve starším článku >>> JAK SPRÁVNĚ NAMÁČET LUŠTĚNINY.

Jak na to?

Bude to rychlé. Předem namočenou čočku, propláchnutou a s čistou vodou dáme vařit na cca 20-25 min. Mezitím si oškrábeme mrkev a škrabou také naškrábeme tenké delší plátky mrkve.

Na pánev si dáme rozehřát olej – pozor, ať není příliš vroucí. Přidáme na něj cibuli a opečeme ji do mírně zlaté barvy. Poté přidáme mrkev, promícháme s cibulí a necháme ji takto při střední teplotě jakoby zavadnout 5-7 min. Poté přidáme koření Argentina steak a krátce opečeme. Před dokončením osolíme, přidáme již uvařenou a okapanou čočku, vše promícháme a nakonec přidáme i zelený salát a promícháme.

Pro jemnější chuť dětí volíme jiné koření, např. Bylinky s cibulí a přidáme také předem uvařené mini těstoviny, třeba písmenkové, nebo se zvířátky. S těstovinami mícháme cca 50:50.

Přesně tohle je způsob, jak ráda vařím. Plnohodnotné suroviny, žádné velké cavyky v kuchyni, skvělá chuť a vůně a pěkně barevné jídlo, které vás v zimě příjemně zahřeje a v létě si ho můžete dát chladné jako salát.

Často si říkáte? Že už by to chtělo změnu na vašem talíři i těle? A nevíte jak začít?  Pak mrkněte na třítýdenní akční plán a začněte se změnou HNED krůček po krůčku.

Chcete další tipy do kuchyně? Pak mrkněte třeba na

Bezmasý guláš s fazolemi a hlívou

Podzimní polévku s paprikami, dýní a čočkou

Cizrna na kari s kokosovou omáčkou

Cuketa plněná pohankovo-sýrovou náplní

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.