Léto vybízí ke zvýšené konzumaci salátů, ALE baví vás pořád jíst "Šopák" nebo "César"?

Jak to udělat, abychom si na salátu pochutnali, ale také se jím zasytili a dodali potřebné živiny a salátu se skutečně najedli?

Salát totiž vůbec nemusí být jen o "lupení" a použít do něj můžeme jak čerstvou zeleninu, tak zeleninu tepelně upravenou a také mnoho dalších surovin - těstoviny, luštěniny, obilniny, ovoce, semínka...

Právě díky pestrým kombinacím vznikají chutné saláty, které také dodají zasycující složku, dostatek sacharidů i bílkovin a vy pak nebudete mít hodinu po schroustání samotného lupení znovu hlad, nebo vás nebude honit mlsná.

Galerie receptů se mění automaticky, vyčkejte chvíli a pokechejte se pestrými saláty různých druhů.

Není třeba žít jen na salátech z lupení

Jídelníček musí být pestrý, ale v létě to ke konzumaci salátů vybízí  více, a to díky pestré volbě čerstvých surovin i počasí, které není nakloněno těžkým jídlům.

  • Naše tělo potřebuje získávat
    dostatečné množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek.
  • A také zhruba polovinu bílkovin i tuků rostlinného původu.
  • A druhou polovinu rostlinného původu.

Běžný český strávník toto nesplňuje a nejen, že konzumuje přinejmenším kolem 70% živočišné stravy, ale ve stravě je také málo vlákniny, která je potřeba pro dobrou kondici našeho trávení.

 

A právě vláknina pomáhá očišťovat naše tlusté střevo, nezanechávat v něm zbytky nezpracované potravy, která dlouhodobě ve střevě tlí. 

Tlusté střevo = základ našeho imunitního systému a o ten je zapotřebí dbát.

Nejčastějším důvodem, proč je český jídelíček chudý na pestrost a množství zeleniny, je zvyk, nebo spíš návyk z dětství.

 

Neumíme si servírovat pestré pokrmy s větším množství zeleniny, protože jsme se to nenaučili v dětství kdy nebyl tak pestrý výběr zeleniny v různých ročních obdobích a zelenina nebyla brána jako součást hlavních jídel.

Dnes máme ale pestré možnosti toho, co si dávat na talíř a když je využijeme, zaplesají naše chuťové pohárky i zdraví.

A proto jsem vypsala nový kurz ze série mých kurzů vaření a společně zlomíme mýtus o tom, že salát není hlavní jídlo a člověk se ho nenají

Kurz vaření

Saláty co chutnají i zasytí

Praha, 30.5. - 17.00 - 20.00

Uzavíráme přihlášky

Všechny pokrmy  mohou být plné chutí, zajímavé, pestré a navíc s čerpáním velké dávky surovin z lokálních zdrojů. Je fajn si občas "přilepšit" a sáhnout po cizokrajných potravinách, ale žijeme v srdci Evropy a nejčastěji bychom měli vycházet z našich lokálních zdrojů.

Tímto stylem vařím už mnoho let a v tomto duchu s lokálními surovinami tvořím i valnou většinu svých receptů.

Na kurzu se naučíme připravovat 9 různých salátů

Vybavím vás informacemi i chuťovými vjemy, díky nimž už se nebudete bát sáhnout i po méně tradičních surovinách právě pro saláty.

Do salátů se naučíme používat:

  • Luštěniny.
  • Pohanku.
  • Kuskus.
  • Quinou.
  • Ořechy a semínka.
  • A protože jsem věčný experimentátor, přibyde určitě ještě nějaké překvápko.

A jako parťáci pro společný chutný nejen letní talíř se přidají suroviny jako velké množství zeleniny, semínka, ořechy, méně tradiční druhy obilovin, luštěniny, kvalitní olej i pestré koření.

Jsem si zcela jistá, že po kurzu na tom budete se svým jídelníčkem úplně jinak.

 

Objevíte nové chutě i kombinace surovin. 

  • Zjistíte, že salát se může stát hlavním jídlem bez hladovění.
  • Začnete taková jídla zařazovat do svého jídelníčku pravidelně a to nejen v létě.
  • Budete se na své saláty těšit.
  • Potvrdíte si, že z mála se dá udělat hodně muziky.

Reference účastníků mých kurzů

Bylo to úžasné! Všem vřele doporučuji. Logistika klapla na 1, ač to byl první pečící kváskový kurz. Naplánova si doma co udělat při pečení jednoho chleba je o zkušenostech, ale rozvrhnout jak jich upéct 19 během 7 mi hodin a ještě si tam jen tak přihodit dva navíc, Štěpánko smekám.Moc děkuji za krásný den a tvé zkušenosti. Určitě jsme se neviděly naposledy.

Jitka, maminka 3 holčiček

Milá Šťepánko, kurz vaření z luštěnin byl skvělý. Prostředí bylo příjemné, vládla tam milá a přátelská atmosféra a myslím, že hlavně Tvojí zásluhou. Kurz mi ukázal, jak luštěniny jdou zapojit do jídelníčku, jak je kombinovat se zeleninou (což mě před tím moc nenapadlo). A taky to postupně zkouším - červená čočka, Hraška... A hlavně mě kurz ukázal, jak zpestřit stravování a dal další impulz k tomu, koukat se, co jím a podávám rodině. Kurz celkově splnil až předčil moje očekávání. Děkuji!

Jiřina, maminka 3 holčiček

Dobrý den Štěpánko, moc děkujeme za krásný kurz. Bylo to super, i dcera byla nadšená. Moc ráda bych zase někdy na nějaký kurz k vám přišla. Bylo to pro nás něco nového , začínáme se tak nějak zdravěji stravovat 😀. Moc toho ještě neznáme, tak určitě kurz u vás nám hodně dal. Moc děkuji.

Lenka Blechová s dospívající dcerou.

Štěpánko, moc děkujeme za skvělý kurz. Obdivuji, jak jsi měla vše připravené a jak hladce pečení chleba probíhalo. Také děkuji za dobrý oběd a těším se na další kurzy.

Veronika, maminka holčičky a klučiny s dalším přírůstkem v očekávání

Kdo s vámi na kurzu bude vařit?

Jsem průvodkyně na cestě za respektující změnou životního stylu.

Jsem výživová poradkyně, ale hlavně máma a žena milujícího muže a díky tomu i nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny.

Jmenuji se Štěpánka Čápová a pomáhám zejména ženám a dětem vytvořit si, nebo změnit stravovací návyky a učím jak zažehnout lásku k jídlu a vaření tak, aby vás přitom nesežehla.

Jsem ta, která učí lidi jíst tak, aby jim to jejich zdraví vrátilo. Jsem ta, která vás naučí vidět souvislosti v tom, co si servírujeme na talíř a co si servírujeme v životě.

"Svou vášeň nechávám hořet v kuchyni a naučím vás zažehnout ji i ve vás."

Dostanete ode mě v rámci kurzu

  • Suroviny potřebné na vaření - různé druhy obilovin, koření, semínka, ořechy, zeleninu, olej a různé druhy luštěnin.
  • Skripta s recepty.
  • Budu se na vás těšit také s ovocným občerstvením během dne.
  • Součástí kurzu a tedy i ceny bude společná večeře , kterou si společně připravíme a pitný režim.
  • Všechno na kurzu nezvládneme sníst, takže si domů na ochutnání odnesete i bohatou výslužku.
  • Předám vám maximum svých zkušeností s tím, jak chutně a úsporně připravovat zdravá jídla..

Kurz se bude konat 30.5.  (ve čtvrtek) od 17 do 20 hodin v Praze Satalicích a počet účastníků je omezen. Min. počet účastníků je 6, max. 12 osob.

Přihlášky jsou online a hlídají počet přihlášených. 

Jaká bude cena za kurz?

Cena kurzu je 950 Kč.

Součástí ceny je kurzovné se všemi surovinami, občerstvení během vaření, vámi připravená salátová večeře a výslužka z toho, co společně navaříme. 

Chtěli byste se ještě na něco ke kurzu zeptat? Napište mi na poradna@stepankacapova.cz nebo zavolejte na 739 787 943. Jsem tu pro vás.

Otázky a odpovědi

Je kurz určený pro začátečníky, nebo už pokročilé?

Kurz je určen komukoliv, kdo chce svěží vítr ve svém dosavadním kuchtění i stravování. Na své si přijdou jak začátečníci, tak i pokročilí, kteří ale vaří jiným stylem a chtěli by ten svůj ozdravit a zpestřit.

Kde se dozvím kam se přesně dostavit?

Všechny detaily vám přijdou po přihlášení i do emailu po závazném přihlášení se. Nebojte, nemusíte se předem nic šprtat :-). Místo kurzu je dobře dostupné, autem, MHD nebo vlakem pár zastávek z Hlavního nádraží. Těšit se na vás budu ve školních kuchyňkách ZŠ Satalice, K Cihelně 137,  Praha Satalice.

Přihlášky na kurz jsou závazné.

Z kapacitních i logistických důvodů je možné storno max 7 dní předem s možností vrácení kurzovného. Při stornu 2 - 6 dní předem je  50% z ceny nevratných a při odhlášení se méně jak 2 dny nebo neúčasti na kurzu je částka nevratná. Z důvodu nemoci je ale možné za sebe poslat náhradníka, o čemž mě prosím předem informujte. Vždy se při náhlých nemocech ale snažím vyjít vám vstříc a náhradníky hledám také, čím více času na hledání náhradníka máme, tím je větší šance, že ho společně najdeme a kurzovné vám nepropadne.

Můžu přihlásit i někoho dalšího?

Jasně, přihlašte spolu s vámi kamarádku, maminku nebo bráchu a vezměte je s sebou, nebo jim pošlete odkaz na tuto stránku. Do naplnění kapacity kurzu, 12 osob je kurz k dispozici. Přihlášky jsou online a hlídají počet přihlášených.