ZDRAVÉ RECEPTY OD ŠTĚPÁNKY 

POHANKOVO-KUKUŘIČNÉ  PODZIMNÍ "KOLÁČKY"

RECEPT PŘÍMO ZDE

Na 10 koláčků budete potřebovat:

  • 3 hrsti pohankových vloček (např.  značky Arax)
  • 3 hrsti kukuřičné hladké mouky
  • 2 hrsti strouhaného kokosu
  • 1 hrst chia semínek
  • 2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 200 ml rostlinného mléka, např. rýžového nebo mandlového
  • cca 200 - 300 ml horké vody (nelijte hned, bude přidávat dle potřeby)
  • cca 2 větší jablka

Do mísy si nasypte pohankové vločky, kukuřičnou mouku, kokos a chia semínka, zalijte asi 100 ml vroucí vody, přidejte rostlinné mléko a vše lžící smíchejte do husté kaše. Do ní přidejte rýžový sirup nebo med, dobře promíchejte a dále přidávejte vodu tak, aby nebyla hmota příliš hustá, oddělovala by se od sebe. Měla by vzniknout lepivá hmota, kterou pak lžící přemístíte na pečící papír a plech, lžící rozetřete do koleček tak, aby výška každého koláčku byla cca 0,5 - 1 cm. Pokud byste chtěli mít koláčky opravdu úhledné, využijte formičku velkého kolečka, napěchujte jí lžící, uhlaďte a sejměte formičku. Takto dejte péct do trouby na 180 s horkým vzduchem, pečte cca 10 - 15 min do zlata, poté přidejte na každý koláček plátek jablka. Jablko posypte skořicí a přidejte na něj na špičku kávové lžičky medu a dejte na dalších 5-10 min péct. Hotové posypte semínky nebo ořechy.

Mňamka a a vůně celého domu zaručena 🙂

BEZLEPKOVÁ DÝŇOVÁ BÁBOVKA

STÁHNOUT RECEPT ZDE

BEZLEPKOVÉ I BEZLAKTÓZOVÉ SUPER ZDRAVÉ A DOBRÉ PALAČINKY

RECEPT PŘÍMO ZDE

Rozmixujte asi 200 g strouhaného kokosu v 0,5-0,75 litru vody, čímž si vyrobíte kokosové mléko, pak promixujte s jedním vajíčkem a zbytek už jen jemně vmícháme.

Dál budete potřebovat 2 - 3 lžíce mletého máku

cca 200 g mouky, já jsem použila napůl jahelnou a pohankovou celozrnnou, pro bezlepkovou variantu můžete využít třega také mouku kukuřičnou - jemně mletou nebo polohrubou.

Mouku jemně vmícháte do kokosového mléka, pokud by se vám hmota zdála příliš hustá, nebojte se přidat ještě trochu vody. Každá mouka jinak saje, proto s tekutou ingrediencí musíme nakádat variabilně.

V těchto palačinkách dodáte do těla spoustu zdravých tuků, proto už je nijak nemastěte, max mírně mašlovačkou potřete pánev kokosovým tukem. Makové palačinky plním domácí marmeládou a bílým jogurtem a samozřejmostí je přidání ovoce, čestvého nebo nějaký letní zmražený úlovek :-). 

ZELENINOVO-POLENTOVÉ PLACIČKY

STÁHNOUT RECEPT ZDE

PLNĚNÝ LILEK

Tak tohle je pecka. Lilek jsem dosud ochutnala párkrát a vždy někde mimo domov. Sama jsem nevěděla, co s ním, proto jsem uvítala tip na jeho uplatnění a recept od Štěpánky mi moc chutnal a nejen mě, nadšené byly i děti a manžel. Budu číhat na další recepty od vás, protože vše, co jsem si stáhla a i svačinová ekuchařka je prostě skvělé. Díky za vaši práci.

Marie F.

STÁHNOUT RECEPT ZDE

TVAROHOVÉ BEZLEPKOVÉ KNEDLÍKY S OVOCEM

STÁHNOUT RECEPT ZDE

SÝROVÁ ROLÁDA

RECEPT PŘÍMO ZDE

3 vejce 

6 kostek mraženého špenátu

1/2 kelímku zakysané smetany    

1 kelímek cottage

6 lžic celozrnné ovesné mouky

1/4 lžičky soli, špetka barevného pepře

1 mozzarela

1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva

pár plátků sýra Koliba

Oddělte bílky od žloutků, vyšlehejte z bílků sníh, přidejte žloutky a šlehejte dál. Poté přidejte zakysanou smetanu a cottage a krátce šlehejte i s vejci. Již bez šlehání přidejte rozmražený špenát bez vody, popř. čerstvý krátce spařený, osolte a přidejte trochu čerstvě pomletého barevného pepře. Jakmile máte hmotu celistvou, přisypte mouku spolu s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.

Mějte připravenou rozpálenou troubu na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem a nalijte na něj celou směs. Rozetřete ji špachtlí tak, aby byla vrstva cca 2 cm vysoká a na plechu jste měli rovnoměrný obdélník.                                                                                                                             Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 10 – 15 minut a poté teplotu stáhněte na 160 stupňů. Jakmile bude „omeleta“ zlatá, vytáhněte ji z trouby (nevypínejte ji), i s pečícím papírem překlopte na pevnou podložku, stáhněte pečící papír a na omeletu rozprostřete na plátky nakrájenou mozzarelu a kolibu. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete předtím potřít dijonskou hořčicí. Omeletu i se sýry smotejte do válečku, abyste měli jistotu, že bude hezky držet, můžete ji na pár místech propíchnout špejlemi  a vložte opět do trouby, aby se sýry roztekly, bude stačit cca 5 – 10 minut. Hotovou rolku nakrájejte na plátky, servírovat můžete teplé i studené s různými druhy zeleniny.

 

MAKOVO-JABLEČNÝ KOLÁČEK

Když mi Štěpánka řekla, jaký mi jde servírovat koláčeK, říkala jsem si jaké to asi bude, žádné pevné těsto, jablka, mák... Upřímně jsem tomu moc nevěřila :-), ale byl prostě vynikající, takže jsem si hned řekla o recept a zařazuji do našeho domácího repertoáru.

Lucka M.

STÁHNOUT RECEPT ZDE


TVAROHOVÉ ROHLÍKY/HOUSKY

STÁHNOUT RECEPT ZDE


VELIKONOČNÍ SUŠENKY

STÁHNOUT RECEPT ZDE