- Jsou pro vás luštěniny jedna velká neznámá? Nebo strašák ze školní jídelny? Neumíte s nimi vařit tak, aby vám to chutnalo?Tenhle mýtus zboříme a naučíte se s luštěninami vařit skutečně dobře a pestře. Ochutnáte je v různých podobách.
- Nevíte jaké suroviny nakupovat a s čím je při vaření kombinovat?Naučím vás pár jednoduchých triků.
- V obchodech zdravé výživy vídáte pohanku, jáhly, quinou, špaldu, kroupy... A TÁPETE JAK S NIMI VAŘIT?Naučím vás, jak s těmito surovinami nakládat a vařit z nich pestrá jídla, která vám budou chutnat.
- Že na vaření nemáte buňky?Chyba lávky, stačí mít ty chuťové.
Milí zájemci o kurz, vzhledem k opatřením souvisejícím s onemocněním covid-19 není v současné době možné otevřít žádný živý kurz vaření!
- Musím umět vařit?Ne. Od toho je tu kurz.
- A co když už vařit umím, ale chci se naučit vařit zdravěji a vyjet ze zajetých kolejí?I pro vás je kurz vhodný. Do přihlášky mi uvedete, jak jste na tom a náplň kurzu přizpůsobím vašim dovednostem.
- Mám/nemám ráda/a maso. Budeme z něj vařit?Ne. Budeme vařit jídla vegetariánská tak, aby se i konzument masa naučil, že chutné jídlo lze uvařit i z bezmasých surovin. Chutných bezmasých a výživných jídel je totiž na českých talířích opravdu pomálu.
- Vařím, ale tak nějak z povinnosti a bez nápadu. Dozvím se, jak to změnit?Ukážu vám, že vaření může být i hra a nápady na to, co vařit, z vás můžou padat stejně jako ze mě.
Uvaříte si a ochutnáte to, co se naučíte i pro další domácí vaření.
Na kurzu běžně chystáme 6 jídel, ze kterých snadno vykouzlíte další obměny a vyzkoušíme si také přípravu bezlepkových obilivin jako přílohy.
Posvítíme si na...
Luštěniny a obiloviny jako základní suroviny na vaření.
Různé druhy zpracování.
Zdravé, chutné a pestré recepty.
Naučíte se, jak připravit luštěniny i obiloviny ke snadnějšímu vaření i strávení.
Zaměříme se na...
Společně uvaříme tři hlavní vegetariánská jídla i pro masožravce.
Zaměříme se na suroviny, na které běžný český jídelníček zapomíná.
Nenechám vás vařit o hladu, další zdravé dobroty mnou nachystané, vás čekají přímo na místě.
Jak bude tenhle kurz vypadat?
Bude pro vás a přizpůsobím jej vždy skupině, jaká se sejde.
Naučím vás uvařit z luštěnin jídla taková, která ani zdaleka nepřipomínají hrachovku a čočku nakyselo ze školní jídelny. Uvidíte v praxi, že z luštěnin se dá udělat třeba i chutná omáčka a že z nich dobře chutnají i pomazánky.
Vyzkoušíte si připravit a ochutnáte méně známé nebo zapomenuté obiloviny a bezlepkové suroviny jako jsou jáhly, pohanka, quinoa, amarant, čirok nebo špalda a řekneme si, jak je v kuchyni využívat.
Tento kurz není primárně určen celiakům, ale běžnému "masožroutovi" nebo vegetariánovi, který by rád obohatil svůj současný jídelníček. Pokud jste celiak a rádi byste na tento kurz, můžete se na něj přihlásit, ALE PROSÍM PŘEDEM O INFORMACI, že jste celiak, abych tomu přizpůsobila nákup surovin, jinak nemohu zajistit nákup surovin bez stop lepku. I tak ale pracujeme ve stejném pracovním prostředí, ve kterém se s lepkem nakládá.
Kurz bude pouze pro max 12 osob, abych na vás měla prostor a mohla jsem se vám věnovat.
Předám vám kus svého know-how a ještě si pochutnáte.
Zažehnu ve vás jiskru lásky k vaření.
Prozradím vám svoje vychytávky pro pestré vaření.
Povím vám, s čím je vhodné některé druhy potravin kombinovat a s čím naopak ne.
Pomůžu vám překonat obavy z pobytu v kuchyni.
Nadšená kuchtička a výživová poradkyně
Milovnice experimentování v kuchyni, jídla a hezkých chvil strávených nejen při jídle.
Máma, výživová poradkyně, lektorka dětských i dospěláckých workshopů a kuchtička v jedné osobě.
Jak se na kurzu líbilo těm, co už na nějakém byli?
Milá Šťepánko, Kurz vaření z luštěnin byl skvělý. Prostředí bylo příjemné, vládla tam milá a přátelská atmosféra a myslím, že hlavně Tvojí zásluhou. Kurz mi ukázal, jak luštěniny jdou zapojit do jídelníčku, jak je kombinovat se zeleninou (což mě před tím moc nenapadlo). A taky to postupně zkouším - červená čočka, Hraška... A hlavně mě kurz ukázal, jak zpestřit stravování a dal další impulz k tomu, koukat se, co jím a podávám rodině. Kurz celkově splnil až předčil moje očekávání. Děkuji!
Bylo to moc hezké a zajímavě strávené odpoledne. Doufám, že po něm budu svoje všechny teoreticky nasbírané informace o zdravé výživě, které mám z dřívějška, schopna uvést do praxe. Potřebovala jsem totiž trochu "nakopnout", a to byl hlavní důvod, proč jsem na kurz vyrazila.:-) Kromě toho jsem se ale dozvěděla i spoustu zajímavých informací o koření, triků, jak pracovat s luštěninami, ale (pro mě) HLAVNĚ, jak těmto jídlům dodat zajímavější chuť. Na tom totiž často moje vaření s těmito surovinami ztroskotávalo.
Na kurz jsem šla natěšená. A bylo se na co těšit. Fajn parta holek a jednoho kluka (když počítám i pana fotografa pana Čápa, tak dvou kluků :-). Usměvavá Štěpánka, která na sobě nedala znát žádný stres - já bych z tolika očí a vaření už nebyla 🙂 Informace o luštěninách byly poučné, obohacující. Taky info o koření mě bavilo a ochutnaná superpotravina už má své místo i v mé kuchyni. Jídlo uvařené na kurzu bylo velmi chutné. Fazolová krémová polévka, čočka s kari, fazolové burgry - vše mňamka. A boží byla Štěpánkou doma upečená dýňová bábovka. Člověk má z takového dezertu mnohem větší potěšení, když ví, že dává tělu i prospěšné věcí a ne pouze prázdné kalorie (v horším případě jedy). Moc se mi líbilo zdůrazňování jednoduchosti přípravy. Ano, je to o plánování, ale na to si lze zvyknout. Já osobně mám mnohem klidnější týden, když vím, co budu vařit. Zdravou stravu si chválí i všichni doma. Děkuji Štěpánko za přínosné informace a milé odpoledne.
Dobrý den Štěpánko, moc děkujeme za krásný kurz. Bylo to super, i dcera byla nadšená. Moc ráda bych zase někdy na nějaký kurz k vám přišla. Bylo to pro nás něco nového , začínáme se tak nějak zdravěji stravovat 😀. Moc toho ještě neznáme, tak určitě kurz u vás nám hodně dal. Moc děkuji.
Ahoj Štěpánko, moc děkuju za tenhle kurz! Už jsem vařila polévku jako na kurzu a včera luštěninovou omáčku a chutná všem :-). Děkuji
Moc děkujeme za kurz, byl moc přínosný a jsem rádi, že jsme se ženou šli.
Maximálně 12 míst na kurzu
Budu od vás něco chtít?
Nebudu po vás chtít, abyste krájeli cibuli, jak když Baťa sekal cvičky.
V životě jste u plotny nestáli? Tak to bude poprvé, proto jsem tu.
Nebo vaříte již roky, ale jen tu českou klasiku? Pak se naučíte něco nového.
Naučím vás základní orientaci v druzích potravin.
Dostanete pomocnou ruku ať jste kuchař/ka začátečník, nebo se jdete naučit, jak vařit jinak, zdravěji a pestře.
Budu od vás chtít, abyste odhodili předsudky a těšili se na nový způsob života s vařením.
A prostě přijďte ☻.
Co na kurzu dostanete?
- Čtyři hodiny kurzu vaření.Ukážu vám, jak z jedné suroviny můžete uvařit tři naprosto různá jídla jako start pro vaše zdravé stravování.
- Co si uvaříte, to si taky sníte.Jídlo s sebou si rozhodně neberte, čeká vás společně připravená večeře a ještě si ponesete domů štědrou výslužku. Krabičky na proviant s sebou domů tedy nutností!
- Recepty z kurzuV písemné podobě tak, abyste si během kurzu mohli vychutnat atmosféru a prostě vařit a ne si zapisovat poznámky.
- Pitný režim v průběhu vaření samozřejmostí.Voda, čaj pro vás k dispozici.
Tento kurz není primárně určen celiakům, ale běžnému "masožroutovi" nebo vegetariánovi, který by rád obohatil svůj současný jídelníček. Pokud jste celiak a rádi byste na tento kurz, můžete se na něj přihlásit, ALE PROSÍM PŘEDEM O INFORMACI, že jste celiak, abych tomu přizpůsobila nákup surovin, jinak nemohu zajistit nákup surovin bez stop lepku. I tak ale berte na vědomí, že pracujeme ve stejném pracovním prostředí, ve kterém se s lepkem nakládá.
Uvaříme si několik jídel za použití luštěnin tak, abyste skutečně ochutnali i si vyzkoušeli, že z luštěnin lze uvařit mnoho chutných jídel. Jídel hlavních i svačin a naučíte se používat další druhy příloh k běžným jídlům pro bohatší sortiment na talíři.
V ceně 4 hodinový kurz vaření zaměřený na to, abyste se naučili vařit chutná, pestrá a zdravá jídla z luštěnin, bezlepkových surovin a méně známých nebo zapomenutých obilovin. Společně se navečeříme a domů si odnesete od každého jídla i výslužku a samozřejmě také obdržíte souhrn všeho, co jsme společně dělali i s recepty.
Na kurzu běžně chystáme 6 jídel, ze kterých snadno vykouzlíte další obměny a vyzkoušíme si také přípravu bezlepkových obilivin jako přílohy.
Je to moc nebo málo?
Kurz má stejnou cenu jako večeře pro dva v lepší restauraci s lahví vína. Na kurzu používám kvalitní suroviny, uvaříme a společně si dáme několikachodový oběd, odnesete si výslužku a informace, ze kterých můžete čerpat roky.
Tenhle kurz vám přinese skutečnou hodnotu a nastartuje vaše pestré stravování pro zdraví a to je neocenitelné.
Otázky a odpovědi
Dozvím se předem, co přesně za recepty budeme vařit?
Upřímně? Spíš ne :-).
Nechci vám nic zatajovat, ale vařím s intuicí a té zrovna nesvědčí programování, takže mám hrubou představu toho, co bych chtěla, abychom společně vařili, ale ne přesné receptury. Je to můj způsob, jakým vtiskuji do vaření kus sebe a naživo vám můžu ukázat, jak se to dělá, že se jídelníček plánuje a přitom to není bič ani otročina. Co určitě dodržíme je, že budeme vařit bezlepkové a bezmasé jídlo a využijeme přitom suroviny, se kterými většina českých domácností vařit neumí, nebo na ně zapomíná.
Proč? Protože právě tyto suroviny nejčastěji chybí v českých jídelníčcích. Určitě nebudeme vařit řízek s kaší, to se bát nemusíte. Přichystám si pro vás něco zdravého a pestrého a tak, abyste viděli, že z jedné základní suroviny můžou vzniknout tři odlišná jídla.
Dostanu něco navíc?
Ano.
Ano, dostanete ode mě soupis receptů, které budeme společně vařit.
Během dne na vás také bude čekat čerstvé ovocné občerstvení a k dispozici budete mít i kávu a čaj.
Můžu vzít někoho s sebou?
Jasně, pokud je vás více, přihlašte kamarádku nebo třeba bráchu s vámi do přihlášky a vezměte je s sebou, nebo jim pošlete odkaz na tuto stránku, aby se přihlásili sami.
Kde se dozvím kam se přesně dostavit?
Všechny detaily vám přijdou do emailu, ale nebojte, nemusíte se předem nic šprtat :-). Místo kurzu je dobře dostupné, autem, MHD nebo vlakem pár zastávek z Hlavního nádraží. Těšit se na vás budu ve školních kuchyňkách ZŠ Satalice, K cihelně 137, Praha Satalice.
Musím být jen začátečník nebo naopak pokročilý v kuchtění?
Ať jste takoví, nebo makoví, kurz bude i pro vás.
Přihlášky na kurz jsou závazné.
Z kapacitních i logistických důvodů je možné storno max 7 dní předem s možností vrácení kurzovného. Při stornu 2 - 6 dní je 50% z ceny nevratných a při odhlášení se méně jak 2 dny nebo neúčasti na kurzu je částka nevratná. Z důvodu nemoci je ale možné za sebe poslat náhradníka, o čemž mě prosím předem informujte.
Chtěli byste se ještě něco zeptat? Napište mi na poradna@stepankacapova.cz nebo zavolejte na 739 787 943. Jsem tu pro vás.