Vůně chleba
nám podvědomě evokuje vůni domova, pohody a často i dětství, protože za našeho dětství chleba skutečně voněl.
Dnes už voní chleba málokde a za kvalitní, kváskový chléb bez droždí a přídavku chuť zlepšujících látek a látek prodlužujících trvanlivost se v obchodech platí velké částky.
Kilový bochník vás klidně přijde i na 100 Kč a cena je jeden z důvodů, proč si běžná česká rodina raději koupí Šumavu s droždím a xy látkami, které v domácím chlebu nenajdete a přitom je upečení vlastního chleba jednoduché a zvládne ho každý doma.
Kurz pečení kváskového chleba
Je místo, kde se naučíte celý postup od založení vlastního kvásku po pečení domácího chleba.
V současné době mám v nabídce pouze online kurz pečení kváskového chleba. Živé kurzy mi pozastavila pandemie Covidu a mateřská dovolená a nové kurzy vypíšu jakmile to situace dovolí.
Celý proces pečení vás ale zvládnu naučit díky online kurzu, který je velmi detailně zpracován a povede vás krok za krokem.
Voňavý chleba si doma peču už více jak 9 let
Začínala jsem od píky a za tu dobu jsem porvala už s kdejakým chlebovým nešvarem a naučila se ho vyřešit tak, abychom si doma pochutnávali výhradně na domácím chlebu, který naše střeva jen nezalepí. Kvásek je totiž úplně něco jiného, než droždí a pro naše střeva je prospěšný a udržuje v nich přirozenou kulturu.
Za několik let pečení jsem si tak vyzkoušela všechny možné chyby, pokusy a omyly. Naučila jsem se na těsto sahat a už podle jeho konzistence poznat, jaký bude výsledný chleba.
Tisíce chlebů za mnou
Prošla jsem si fázi vztekání nad tím, jak mi to nejde, radostí, že se konečně povedl krásný bochník, i rozčarováním, že příště to byl placák. Chuťově skvělý, ale placatý.
Všechno, co dnes o chlebu vím a co s ním umím provést, jsem si vyzkoušela vlastníma rukama a ochutnala vlastním mlsným jazýčkem a proto vím, že tomu, koho naučím péct domácí chleba naživo, ušetřím desítky a desítky hodin zkoušení a možných zklamání.
A dneska když jedeme někam na více dní, bereme si domácí chleba s sebou, protože ten kupovaný už nikdo nechce a pak taky ta vůně při pečení chleba je doslova omamná a návyková.
Na žádosti mnohých z vás jsem na podzim 2018 začala pořádat i kurz pečení kváskového chleba
Od podzimu 2018, kdy jsem s chlebovými kurzy začala, mám za sebou již 6 plně obsazených kurzů pečení kváskového chleba. Víc jak 50 zdatných pekařů a pekařek už dnes po kurzu peče doma voňavé kváskové chleby a mě to moc těší, posledním kurzem do letních prázdnin je květnový kurz a další budou vypsány až zase na podzim.
Kurzy se konají v Praze Satalicích.
V průběhu září 2019 odstartuje poprvé kurz pečení kváskového chleba i v online podobě, tedy v pohodlí vašeho domova
Pro školní rok 2019/2020 jsou vypsány nové termíny pro živý kurz pečení kváskového chleba v Praze.
Zápis do kurzů je spuštěn vždy cca měsíc před konáním kurzu. U ostatních termínů si ten svůj rezervujte ve svém diáři a můžete se zapsat do předregistrace, abyste byli mezi prvními, komu dám o odstartované registraci vědět.
Kváskový chleba je k našemu zažívání přátelský
Kvásek není totéž co droždí – kvasnice. Kvásek je fermentovaná žitná mouka a voda a pro pečení chleba se využívá již tisíce let.
Pověstnou chlebovou, mírně nakyslou chuť mají na svědomí během kvašení vzniklé kyselina octová a mléčná. Díky kyselině mléčné cítíme to krásné chlebové aroma a je to právě ona, která vytváří i mírně nakyslou chuť chleba. Kyselina octová je pak spolu s kyselinou mléčnou „obranářem“ pravého chleba před plísněmi.
I proto je pravý kváskový chléb trvanlivější a díky přirozenému procesu zrání v několika stupních i daleko zdravější pa pro organizmus vstřebatelnější. Pokud domácí kváskový chleba nezbodnete, nezplesniví vám jako kupovaný, vydrží i týden, jen samozřejmě tvrdne díky suchu v místnosti.
Proč péct kvasový chléb?
- Kvasový chléb mnohem lépe chutná.
- Kvasový chléb ze správných surovin lépe zasytí a sníte ve výsledku méně pečiva.
- Díky přirozenému a dlouhému kvašení vám do zažívání přichází už předštěpené sacharidy a jsou pro vaše zažívání jednodušší.
- Kvasový chléb narozdíl od chleba s droždím tak nenadýmá.
- Kvasový chléb neplesniví a obsahuje více minerálních látek ve využitelné podobě pro organizmus.
Konzumací kvasového chleba organizmu prospíváte a poznáte to na svém zažívání
A v neposlední řadě jsem přišla na to, že práce s chlebovým těstem je i perfektní odpočinek pro mysl. Taková antistresová terapie.
Práce s těstem, hmotou je totiž zejména nám ženám přirozená a vychází z pradávných tradic, dotýkáme se základní hmoty, kterou v pozměněné podobě najdete v každé kultuře již několik tisíc let.
Pracujete rukama a tahle práce je pro duši očistná a v dnešní době nám tolik chybí. Proto můžete pečením domácího chleba prospět nejen svému zažívání, ale také duši - odpočinete si při pečení mentálně a zapojíte práci rukou.
Nemusíte několik let vychytávat postupy, hledat všude možně, můžete se to naučit naživo.
Ukážu vám, jak projít celým procesem od založení kvásku, po upečení domácího chleba.
✴ Naučíte se založit si svůj vlastní kvásek a uvidíte ho v jednotlivých fázích zrání.
Základ kvásku si také odnesete domů pro další pečení.
✴ Vím co dělat, když vám zkomírá kvásek a kdy má smysl ho zachraňovat.
A vím, jak ho oživit, abyste měli pokaždé základ na nový chléb.
✴ Vím také co se stane s překynutým chlebem a jak vypadá chleba nedokynutý.
A mohu vás naučit jak tomu předejít, nebo napravit škody.
✴ Ukážu vám, při jaké teplotě a na jaký režim v troubě péct, aby byla krásná kůrka a přitom chleba vláčný.
A nemuseli jste tápat a procházet dlouhodobým procesem učení jako já.
✴ Naučím vás jak péct chleba kreativně a mít pokaždé jiný.
Bochníkový chleba nemusí být jen o žitu a pšenici nebo špaldě, ale naučíte se využít i jiné obiloviny a dochucení chlebů pro větší rozmanitost.
Kdo vás kurzem provede?
Jmenuji se Štěpánka Čápová, jsem výživová poradkyně, ale hlavně máma a žena milujícího muže a díky tomu i nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny.
Pomáhám ženám a dětem vytvořit si, nebo změnit stravovací návyky a učím jak zažehnout lásku k jídlu a vaření tak, aby vás přitom nesežehla.
S novými návyky pak začíná nový život. Bez kil navíc, s pevnějším zdravím a hezčím pocitem z toho, že jím dobře a kvalitně.
Svou vášeň nechávám hořet v kuchyni.
Co všechno se na kurzu naučíme?
- Založit si vlastní kvásek.
- Připravit si rozkvas na bochník chleba, nebo celožitný chléb.
- Zadělat chleba a sledovat jednotlivé fáze kynutí.
- Naučíme se pracovat s těstem a připravit chleba ke kynutí do ošatky.
- Poznat, kdy je chleba vykynutý tak akorát, aby šel do trouby.
- Upéct vlastní chleba.
- Povím vám všechny své triky, nezdary a jak se jim vyhnout.
Se základním receptem na chleba
Upečeme si
Upečete si a s sebou domů si odnesete bochník žitno-špaldového chleba a velkou cihličku žitného chleba se semínky.
Na kurz vám ke společnému obědu donesu také k ochutnání doma připravený bezlepkový kvasový chléb.
Dostanete ode mě v rámci kurzu
- Suroviny potřebné na pečení, tedy různé druhy mouky, koření, semínka.
- Odnesete si spolu s hotovými chleby svou vlastní ošatku na pečení chleba.
- K tomu ještě formu na pečení celožitného chleba.
- Skripta s recepty pro domácí pečení.
- Součástí kurzu a tedy i ceny bude i společný oběd pro vás a celodenní pitný režim.
- Budu se na vás těšit také s ovocným občerstvením během dne.
Jako bonus ode mě získáte
- Po absolvování živého kurzu získáte také přístup do uzavřené členské sekce online kurzu pečení kváskového chleba.Díky přístupu do online kurzu budete mít možnost si vše v klidu doma zopakovat, budete u sebe mít vždy tahák a to nejen písemný, ale přesná návodná videa, která vám pomohou, když něco zapomenete, nebo si nebudete jisti.
Zde vidíte stručný náhled do hlavních lekcí, které jsou součástí online kurzu.
Jak se nám tu líbilo?
Dobrý den Štěpánko, moc děkuji za příjemně strávenou sobotu a taky za trpělivé učení a předávání všech vašich vědomostí o chlebu. Protože rodině moc chutnal, hned v neděli jsem zkusila upéct další a mám velkou radost, že se povedl. Posílám i fotky svého prvního pečení doma.
Dobrý večer Štěpánko, koukněte, jak trénuji 🙂 dokonce už chlebíky jezdí do světa, zítra jede jeden do Písku a druhý do Českého Krumlova. Díky Vašemu kurzu mě to moc baví a i mi to celkem jde 🙂
A takhle to na kurzu vypadá
Kdy bude další kurz?
Pro školní rok 2019/2020 jsou vypsány nové termíny pro živý kurz pečení kváskového chleba v Praze.
Zápis do kurzů je spuštěn vždy cca měsíc před konáním kurzu.
Termín 7. 3. 2020 je na dlouhou dobu mým posledním živým kurzem, na který se můžete registrovat.
U termínů, kde zápis zatím neprobíhá , si ten svůj rezervujte ve svém diáři a můžete se zapsat do předregistrace, abyste byli mezi prvními, komu dám o odstartované registraci vědět.
Pokud se vám nehodí žádný termínu kurzu, nebo je pro vás vzdálenost do Prahy veliká, využijte možnost absolvovat celý kurz z domova v online formě, přinese vám stejnou dovednost a můžete se k němu kdykoliv vrátit.
7. 3. 2020 Kurz pečení kváskového chleba
Od podzimu 2018, kdy jsem s chlebovými kurzy začala, mám za sebou vyškolených více jak 120 domácích pekařů a ti všichni už dnes po kurzu pečou doma voňavé kváskové chleby a mě to moc těší.
Kurz pečení kváskového chleba je vždy téměř celodenní akcí, počítejte tedy s konáním kurzu v čase min 10,00 - cca 17,30.
Přesný konec kurzu je pokaždé jiný, pečení chleba není jako práce v laboratoři, takže někdy jsme hotovi po 17. hodině, jindy končíme před 18. Nechte si tedy čas pro sebe, ať nechvátáte s ukončením kurzu a neodcházíte bez povedených chlebů.
Proč tolik hodin na kurz pečení chleba? Protože vím, že za dvě tři hodinky bych vám to všechno sice řekla, ale bylo by to z rychlíku a nestihl by si každý z vás upéct svůj vlastní chleba. Byla by to honička a já chci, abyste se skutečně naučili upéct svůj vlastní chleba a ne jen vidět, jak ho peče někdo jiný, je v tom obrovský rozdíl.
Chleba a jeho kvašení potřebuje svůj čas a na kurzu nás bude víc, proto potřebujeme více času, než při domácím pečení. Díky tomu, že nás bude více, uvidíte postup i vícekrát a budete tak mít více zkušeností s pečením chleba v jednom dni.
Budeme si také zakládat kvásek a budeme ho mít možnost okouknout i v různých fázích kvašení, abyste pak doma věděli, kdy je tak akorát pro pečení.
Jaká bude cena za kurz?
Cena kurzu včetně ošatky a pečící formy pro vaše domácí pečení, oběda a celodenního občerstvení je 1800 Kč.
- Suroviny potřebné na pečení, tedy různé druhy mouky, koření, semínka.
- Odnesete si spolu s hotovými chleby svou vlastní ošatku na pečení chleba.
- K tomu ještě formu na pečení celožitného chleba.
- Zapůjčení potřebných pomůcek, dostanete ode mě kvásek pro další domácí pečení.
- Skripta s recepty pro domácí pečení.
- 7 hodin mého času s vámi .
- Součástí kurzu a tedy i ceny bude i společný oběd pro vás a celodenní pitný režim.
- Jediné, co si na kurz doneste, jsou 2 čisté plátěné utěrky na zabalení chleba a doporučuji také kuchyňskou zástěru.
- BONUS NAVÍCPo absolvování živého kurzu získáte také přístup do uzavřené členské sekce online kurzu pečení kváskového chleba .Díky přístupu do online kurzu budete mít možnost si vše v klidu doma zopakovat, budete u sebe mít vždy tahák a to nejen písemný, ale přesná návodná videa, která vám pomohou, když něco zapomenete, nebo si nebudete jisti.
Abych se vám mohla skutečně věnovat a zvládli jsme napéct tolik chlebů za jeden den, má kurz i omezenou kapacitu a je připraven pouze pro 10 účastníků.
Co si upečeme?
Společně si upečeme bochník žitno-špaldového chleba s kynutím v ošatce, kterou ode mě dostanete v rámci kurzovného.
Upečeme si také celožitný chléb - cihličku se semínky ve formě, kterou ode mě také dostanete, abyste mohli doma hned po dojedení chlebů z kurzů péct.
Uvidíte dva odlišné způsoby přípravy chleba. V rámci kurzu pak ochutnáte také kvasový bezlepkový chleba, který vám donesu již hotový spolu s lehkým obědem. Na místě budete mít zajištěný pitný režim včetně čaje a kávy.
Chtěli byste se ještě na něco ke kurzu zeptat?
Napište mi na poradna@stepankacapova.cz nebo zavolejte na 739 787 943. Jsem tu pro vás.
Otázky a odpovědi
Je kurz pro začátečníky, nebo už pokročilé pekaře?
Kurz je určen zejména začátečníkům, nebo těm, kteří se párkrát o chleba z kvásku pokoušeli, ale pořád s ním bojují a není to ono. Primárně není kurz určen pokročilým pekařům, kteří už samostatně pečou, na kurzu se učíme naprosté základy toho, jak pracovat s kváskem, jak založit na chleba i techniky stáčení a pečení chleba.
Kde se dozvím kam se přesně dostavit?
Všechny detaily vám přijdou do emailu po závazném přihlášení se. Nebojte, nemusíte se předem nic šprtat :-). Místo kurzu je dobře dostupné, autem, MHD nebo vlakem pár zastávek z Hlavního nádraží. Těšit se na vás budu ve školních kuchyňkách ZŠ Satalice, K Cihelně 137, Praha Satalice.
Co to je ta členská sekce, kterou dostanu jako bonus?
Členská sekce je uzavřený prostor na mých webových stránkách, který není veřejný a přístup do něj mají výhradně účastníci kurzu. V členské sekci najdete podrobná návodná videa nejen pro přípravu chlebového těsta, ale pro každou z fází pečení, další recepty na skvěle chutnající chleby, seznam pomůcek i velmi praktická pomoc v tom, jak si rozplánovat pečení pro běžně pracujícího člověka.
Najdete zde pomoc vždy, když zapomenete některou část, kterou jsme spolu prošli na živém kurzu, nebo si nebudete jisti. Stačí nakouknout a přečíst si postup, nebo shlédnout návodné video.
Přihlášky na kurz jsou závazné.
Z kapacitních i logistických důvodů je možné storno max 7 dní předem s možností vrácení kurzovného. Při stornu 2 - 6 dní před termínem kurzu je 50% z ceny nevratných a při odhlášení se méně jak 2 dny nebo neúčasti na kurzu je částka nevratná. Z důvodu nemoci je ale možné za sebe poslat náhradníka, o čemž mě prosím předem informujte. Vždy se při náhlých nemocech ale snažím vyjít vám vstříc a náhradníky hledám také.
Můžu přihlásit i někoho dalšího?
Jasně, přihlašte spolu s vámi kamarádku, maminku nebo bráchu a vezměte je s sebou, nebo jim pošlete odkaz na tuto stránku. Na kurzech panuje dobrá nálada a vy máte kromě toho, že se naučíte péct vlastní chleba příležitost strávit spolu i milý čas. Kurzovné platí vždy pro jednoho účastníka včetně pomůcek, surovin a občerstvení.