Vánoce mám spojené s vůněmi

Když se řekne Vánoce...

vybaví se mi vůně jehličí, skořice, vanilky, ořechů a purpury na plotně a rodina u stolu.

Ale také nekončící seznam úkolů, které si každý rok slibuji osekat a v neposlední řadě čurbes po pečení vánočního cukroví.

"Kdyby tak šlo, mít napečeno bez čurbesu doma a ještě k tomu zdravěji..."

Možná si to říkáte každý rok a pokaždé je to s heslem "skutek utek, nebo jste ještě nenašla způsob, jak zabít dvě mouchy jednou ranou". A možná jste se letos rozhodla, že raději přestanete na Vánoce péct úplně, aby ten čurbes nebyl a necpali jste se doma celé svátky něčím, o čem víte, že do zdravého má míle daleko.

Jenže pak to ztratí i to vánoční kouzlo s vůněmi vanilky, skořice... a kupované cukroví bývá jako dát špalek na krk a čekat, co se stane... 

A nebo to můžete udělat letos jinak.

  • Pojďte si upéct někam, kde za vás někdo nakoupí vše potřebné.
  • Pojďte si upéct někam, kde za vás někdo uklidí.
  • Pojďte si upéct někam, kde vám navíc někdo poradí, jak upéct zdravěji a připraví si pro vás recepty i suroviny.
  • Pojďte si upéct na kurz, který bude mít formu ženského kruhu spojeného s vánočními přípravami.

Dříve se ženy také scházely a to nejen na pokec, ale také na společnou práci.

Pojďte využít tedy toho, že někdo pro vás připraví receptury na zdravější vánoční pečivo, nakoupí za vás, vše pro vás připraví a vy si přijdete na kurz upéct své cukroví z připravených surovin a odvezete si hotová cukrátka s sebou domů.

Vánoční cukroví

Cukroví

Kváskový chleba je k našemu zažívání přátelský

Kvásek není totéž co droždí – kvasnice. Kvásek je fermentovaná žitná mouka a voda a pro pečení chleba se využívá již tisíce let.

Pověstnou chlebovou, mírně nakyslou chuť mají na svědomí během kvašení vzniklé kyselina octová a mléčná. Díky kyselině mléčné cítíme to krásné chlebové aroma a je to právě ona, která vytváří i mírně nakyslou chuť chleba. Kyselina octová je pak spolu s kyselinou mléčnou  „obranářem“ pravého chleba před plísněmi.

I proto je pravý kváskový chléb trvanlivější a díky přirozenému procesu zrání v několika stupních i daleko zdravější pa pro organizmus vstřebatelnější. Pokud domácí kváskový chleba nezbodnete, nezplesniví vám jako kupovaný, vydrží i týden, jen samozřejmě tvrdne díky suchu v místnosti.

Proč péct kvasový chléb?

  • Kvasový chléb mnohem lépe chutná.
  • Kvasový chléb ze správných surovin lépe zasytí a sníte ve výsledku méně pečiva.
  • Díky přirozenému a dlouhému kvašení vám do zažívání přichází už předštěpené sacharidy a jsou pro vaše zažívání jednodušší.
  • Kvasový chléb narozdíl od chleba s droždím tak nenadýmá.
  • Kvasový chléb neplesniví a obsahuje více minerálních látek ve využitelné podobě pro organizmus.

Konzumací kvasového chleba organizmu prospíváte a poznáte to na svém zažívání

A v neposlední řadě jsem přišla na to, že práce s chlebovým těstem je i perfektní odpočinek pro mysl. Taková antistresová terapie.

Práce s těstem, hmotou je totiž zejména nám ženám přirozená a vychází z pradávných tradic, dotýkáme se základní hmoty, kterou v pozměněné podobě najdete v každé kultuře již několik tisíc let.

Pracujete rukama a tahle práce je pro duši očistná a v dnešní době nám tolik chybí. Proto můžete pečením domácího chleba prospět nejen svému zažívání, ale také duši - odpočinete si při pečení mentálně a zapojíte práci rukou.

Nemusíte 5 let vychytávat postupy, hledat všude možně, můžete se to naučit naživo.

 

Ukážu vám, jak projít celým procesem od založení kvásku, po upečení domácího chleba.

✴ Naučíte se založit si svůj vlastní kvásek a uvidíte ho v jednotlivých fázích zrání.

Základ kvásku si také odnesete domů pro další pečení.

✴ Vím co dělat, když vám zkomírá kvásek a kdy má smysl ho zachraňovat.

A vím, jak ho oživit, abyste měli pokaždé základ na nový chléb.

✴ Vím také co se stane s překynutým chlebem a jak vypadá chleba nedokynutý.

A mohu vás naučit jak tomu předejít, nebo napravit škody.

✴ Ukážu vám, při jaké teplotě a na jaký režim v troubě péct, aby byla krásná kůrka  a přitom chleba vláčný.

A nemuseli jste tápat a procházet dlouhodobým procesem učení jako já.

✴ Naučím vás jak péct chleba kreativně a mít pokaždé jiný.

Bochníkový chleba nemusí být jen o žitu a pšenici nebo špaldě, ale naučíte se využít i jiné obiloviny a dochucení chlebů pro větší rozmanitost.

Kdo vás kurzem provede?

Jmenuji se Štěpánka Čápová, jsem výživová poradkyně, ale hlavně máma a žena milujícího muže a díky tomu i nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny.

Pomáhám ženám a dětem vytvořit si, nebo změnit stravovací návyky a učím jak zažehnout lásku k jídlu a vaření tak, aby vás přitom nesežehla.

S novými návyky pak začíná nový život. Bez kil navíc, s pevnějším zdravím a hezčím pocitem z toho, že jím dobře a kvalitně.

Svou vášeň nechávám hořet v kuchyni.

Co všechno se na kurzu naučíme?

  • Založit si vlastní kvásek.
  • Připravit si rozkvas na bochník chleba, nebo celožitný chléb.
  • Zadělat chleba a sledovat jednotlivé fáze kynutí.
  • Naučíme se pracovat s těstem a připravit chleba ke kynutí do ošatky.
  • Poznat, kdy je chleba vykynutý tak akorát, aby šel do trouby.
  • Upéct vlastní chleba.
  • Povím vám všechny své triky, nezdary a jak se jim vyhnout.

Upečeme si

 Upečete si a s sebou domů si odnesete bochník žitno-špaldového chleba a velkou cihličku žitného chleba se semínky.

Na kurz vám ke společnému obědu donesu také k ochutnání doma připravený bezlepkový kvasový chléb a již vychladlý bochník chleba, abyste ochutnali různé chutě domácích kvasových chlebů.

Dostanete ode mě v rámci kurzu

✴ Ošatku na pečení bochníkového chleba.

✴ Formu na pečení žitného chleba.

✴ Oběd, abyste mi během pečení chleba neomdlívali hlady.

✴ Zajistím vám pitný režim.

✴ Odnesete si domů svůj kvásek a své upečené chleby.

✴ Dostanete ode mě v písemné podobě recepty na chleby, které budete péct.

✴ Dostanete 7 hodin příležitost zeptat se na cokoliv ohledně pečení chlebů a vše si pod mým dohledem můžete vyzkoušet.

Kdy to bude?

V sobotu 22. 9. od 10.00 do 17.00.

Proč tolik hodin na kurz pečení chleba? Protože vím, že za dvě tři hodinky bych vám to všechno sice řekla, ale bylo by to z rychlíku a nestihl by si každý z vás upéct svůj vlastní chleba. Byla by to honička a já chci, abyste se skutečně naučili upéct svůj vlastní chleba a ne jen vidět, jak ho peče někdo jiný, je v tom obrovský rozdíl.

Chleba a jeho kvašení potřebuje svůj čas a na kurzu nás bude víc, proto potřebujeme více času, než při domácím pečení. Díky tomu, že nás bude více, uvidíte postup i vícekrát a budete tak mít více zkušeností s pečením chleba v jednom dni.

Budeme si také zakládat kvásek a budeme ho mít možnost okouknout i v různých fázích kvašení, abyste pak doma věděli, kdy je tak akorát pro pečení.

Jaká bude cena za kurz?

Cena kurzu bude 1350 Kč.

V ceně pak máte:

  • nejen suroviny potřebné na pečení, tedy různé druhy mouky, koření, semínka
  • ale také si odnesete spolu s hotovými chleby svou ošatku na pečení chleba 
  • formu na pečení celožitného chleba.
  • zapůjčení potřebných pomůcek
  • nádobu na kvásek a kvásek, který si odnesete s sebou domů
  • skripta pro domácí pečení
  • 7 hodin mého času
  • součástí kurzu a tedy i ceny bude i lehký společný oběd pro vás a celodenní pitný režim. Jediné, co si na kurz doneste, jsou 2 čisté plátěné utěrky na zabalení chleba a doporučuji také kuchyňskou zástěru. 

Abych se vám mohla skutečně věnovat a zvládli jsme napéct tolik chlebů za jeden den, má kurz i omezenou kapacitu a je připraven pouze pro 9 účastníků.

Co si upečeme?

Společně si upečeme bochník žitno-špaldového chleba s kynutím v ošatce, kterou ode mě dostanete v rámci kurzovného.

Upečeme si také celožitný chléb - cihličku se semínky ve formě, kterou ode mě také dostanete, abyste mohli doma hned po dojedení chlebů z kurzů péct.

Uvidíte dva odlišné způsoby přípravy chleba. V rámci kurzu pak ochutnáte také kvasový bezlepkový chleba, který vám donesu již hotový spolu s lehkým obědem. Na místě budete mít zajištěný pitný režim včetně čaje a kávy.

Chtěli byste se ještě na něco ke kurzu zeptat?

Napište mi na poradna@stepankacapova.cz nebo zavolejte na 739 787 943. Jsem tu pro vás.

Otázky a odpovědi

Kde se dozvím kam se přesně dostavit?

Všechny detaily vám přijdou do emailu po závazném přihlášení se. Nebojte, nemusíte se předem nic šprtat :-). Místo kurzu je dobře dostupné, autem, MHD nebo vlakem pár zastávek z Hlavního nádraží. Těšit se na vás budu ve školních kuchyňkách ZŠ Satalice, K cihelně 5/10, Praha Satalice.

Přihlášky na kurz jsou závazné.

Z kapacitních i logistických důvodů je možné storno max 7 dní předem s možností vrácení kurzovného. Při stornu 2 - 6 dní je  50% z ceny nevratných a při odhlášení se méně jak 2 dny nebo neúčasti na kurzu je částka nevratná. Z důvodu nemoci je ale možné za sebe poslat náhradníka, o čemž mě prosím předem informujte.

Můžu vzít někoho s sebou?

Jasně, přihlašte spolu s vámi kamarádku, maminku nebo bráchu a vezměte je s sebou, nebo jim pošlete odkaz na tuto stránku.