Jste běžný konzument masa - masožravec a chtěli byste masa jíst méně a přitom mít jídelníček pestrý a chutný?

Nebo jste vegetarián - začátečník a přemýšlíte jak na to, aby byl váš jídelníček skutečně plnohodnotný, pestrý a a pochutnali jste si?

Není třeba, aby byl každý vegetariánem, ale snížení spotřeby masa běžnému českému masožravci více než prospěje.

  • Naše tělo potřebuje získávat
    zhruba polovinu bílkovin i tuků rostlinného původu
  • druhou polovinu rostlinného původu

Což běžný český strávník nesplňuje a konzumuje přinejmenším kolem 70% živočišné stravy.

Nejčastějším důvodem velké spotřeby masa není ani tak chuť, jako zvyk - maso k obědu, šunka k svačině a maso k večeři a takto několikrát týdně. A ten zvyk velmi často plyne z toho, že chybí nápady jak na bezmasou kuchyni, aby byla chutná a jen jsme každé jídlo nezapékali sýrem.

A proto jsem vypsala nový kurz ze série mých kurzů vaření

Kurz vaření

vegetariánská kuchyně (i) pro masožravce

Praha, 22.9. - 10.00 - 16.00

I bezmasé pokrmy přitom mohou být plné chutí, zajímavé, pestré a navíc s čerpáním velké dávky surovin z lokálních zdrojů. Je fajn si občas "přilepšit" a sáhnout po cizokrajných potravinách, ale žijeme v srdci Evropy a nejčastěji bychom měli vycházet z našich lokálních zdrojů.

Tímto stylem vařím už mnoho let a v tomto bezmasém duchu s lokálními surovinami tvořím i valnou většinu svých receptů. Bezmasé vaření mě baví mnohem více i přesto, že nejsem vegetarián. Maso jím, ale snažím se ho nejíst příliš často a bezmasé vaření má pro mě daleko širší pole působnosti.

 

Na kurzu se naučíme připravovat 9 hlavních chodů

Vybavím vás informacemi i chuťovými vjemy, díky nimž už se nebudete bát pravidelně do svého jídelníčku zařazovat bezmasé pokrmy, které dodají vašemu tělu potřebnou porci energie i důležité vitaminy, minerální látky a dostatek vlákniny.

Hlavní role v našem společném vaření obsadí tyto suroviny:

  • Pohanka.
  • Jáhly.
  • Čirok.
  • Quinoa.
  • Špalda.
  • Luštěniny.

A jako parťáci pro společný bezmasý chutný talíř se přidá velké množství zeleniny, semínka, ořechy, kvalitní olej.

Jsem si zcela jistá, že po kurzu na tom budete se svým jídelníčkem úplně jinak.

 

Objevíte nové chutě i kombinace surovin. 

  • Bezmasá jídla budete zařazovat do svého jídelníčku pravidelně.
  • Budete se na bezmasý jídelníček těšit.
  • Potvrdíte si, že z mála se dá udělat hodně muziky.
  • Maso vám v ochutnaných pokrmech nebude chybět.

Malá ochutnávka toho, jak může vypadat bezmasá kuchyně

Galerie receptů se mění automaticky, vyčkejte chvíli a pokechejte se pestrými jídly.

TŘI MÍSTA VOLNÁ

Reference účastníků mých kurzů

Bylo to úžasné! Všem vřele doporučuji. Logistika klapla na 1, ač to byl první pečící kváskový kurz. Naplánova si doma co udělat při pečení jednoho chleba je o zkušenostech, ale rozvrhnout jak jich upéct 19 během 7 mi hodin a ještě si tam jen tak přihodit dva navíc, Štěpánko smekám.Moc děkuji za krásný den a tvé zkušenosti. Určitě jsme se neviděly naposledy.

Jitka, maminka 3 holčiček

Milá Šťepánko, kurz vaření z luštěnin byl skvělý. Prostředí bylo příjemné, vládla tam milá a přátelská atmosféra a myslím, že hlavně Tvojí zásluhou. Kurz mi ukázal, jak luštěniny jdou zapojit do jídelníčku, jak je kombinovat se zeleninou (což mě před tím moc nenapadlo). A taky to postupně zkouším - červená čočka, Hraška... A hlavně mě kurz ukázal, jak zpestřit stravování a dal další impulz k tomu, koukat se, co jím a podávám rodině. Kurz celkově splnil až předčil moje očekávání. Děkuji!

Jiřina, maminka 3 holčiček

Dobrý den Štěpánko, moc děkujeme za krásný kurz. Bylo to super, i dcera byla nadšená. Moc ráda bych zase někdy na nějaký kurz k vám přišla. Bylo to pro nás něco nového , začínáme se tak nějak zdravěji stravovat 😀. Moc toho ještě neznáme, tak určitě kurz u vás nám hodně dal. Moc děkuji.

Lenka Blechová s dospívající dcerou.

Štěpánko, moc děkujeme za skvělý kurz. Obdivuji, jak jsi měla vše připravené a jak hladce pečení chleba probíhalo. Také děkuji za dobrý oběd a těším se na další kurzy.

Veronika, maminka holčičky a klučiny s dalším přírůstkem v očekávání

Kdo s vámi na kurzu bude vařit?

Jsem průvodkyně na cestě za respektující změnou životního stylu.

Jsem výživová poradkyně, ale hlavně máma a žena milujícího muže a díky tomu i nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny.

Jmenuji se Štěpánka Čápová a pomáhám zejména ženám a dětem vytvořit si, nebo změnit stravovací návyky a učím jak zažehnout lásku k jídlu a vaření tak, aby vás přitom nesežehla.

Jsem ta, která učí lidi jíst tak, aby jim to jejich zdraví vrátilo. Jsem ta, která vás naučí vidět souvislosti v tom, co si servírujeme na talíř a co si servírujeme v životě.

"Svou vášeň nechávám hořet v kuchyni a naučím vás zažehnout ji i ve vás."

Dostanete ode mě v rámci kurzu

  • Suroviny potřebné na vaření - různé druhy obilovin, koření, semínka, ořechy, zeleninu, olej a různé druhy luštěnin.
  • Skripta s recepty.
  • Budu se na vás těšit také s ovocným občerstvením během dne.
  • Součástí kurzu a tedy i ceny bude společný oběd , který si společně připravíme a celodenní pitný režim.
  • Všechno na kurzu nezvládneme sníst, takže si domů na ochutnání odnesete i bohatou výslužku.
  • Dostanete ode mě kvalitní látkovou tašku na eco nákupy vašich zdravých surovin a odnesete si v ní i připravené dobroty.
  • Jako dárek mám pro vás připravenou zdravou dobrotu na domácí použití nebo při cestování.

Kurz se bude konat 22. 9. (v neděli) od 10 do 16 hodin v Praze Satalicích a počet účastníků je omezen. Min. počet účastníků pro konání kurzu je 5, max. 12 osob.

Přihlášky jsou online a hlídají počet přihlášených. 

Jaká bude cena za kurz?

Cena kurzu je 1750 Kč.

Součástí ceny je kurzovné se všemi surovinami, občerstvení během dne a bohatá výslužka z toho, co společně navaříme. Dostanete ode mě také dva praktické dárečky, které se budou líbit každé hospodyňce. 

TŘI VOLNÁ MÍSTA NA KURZU, další termín tohoto kurzu až na jaře 2020

Chtěli byste se ještě na něco ke kurzu zeptat? Napište mi na poradna@stepankacapova.cz nebo zavolejte na 739 787 943. Jsem tu pro vás.

Otázky a odpovědi

Je kurz určený pro začátečníky, nebo už pokročilé?

Kurz je určen komukoliv, kdo chce svěží vítr ve svém dosavadním kuchtění. Na své si přijdou jak začátečníci, tak i pokročilí, kteří ale vaří jiným stylem a chtěli by ten svůj ozdravit a zpestřit.

Kde se dozvím kam se přesně dostavit?

Všechny detaily vám přijdou po přihlášení i do emailu po závazném přihlášení se. Nebojte, nemusíte se předem nic šprtat :-). Místo kurzu je dobře dostupné, autem, MHD nebo vlakem pár zastávek z Hlavního nádraží. Těšit se na vás budu ve školních kuchyňkách ZŠ Satalice, K Cihelně 137,  Praha Satalice.

Přihlášky na kurz jsou závazné.

Z kapacitních i logistických důvodů je možné storno max 7 dní předem s možností vrácení kurzovného. Při stornu 2 - 6 dní předem je  50% z ceny nevratných a při odhlášení se méně jak 2 dny nebo neúčasti na kurzu je částka nevratná. Z důvodu nemoci je ale možné za sebe poslat náhradníka, o čemž mě prosím předem informujte. Vždy se při náhlých nemocech ale snažím vyjít vám vstříc a náhradníky hledám také, čím více času na hledání náhradníka máme, tím je větší šance, že ho společně najdeme a kurzovné vám nepropadne.

Můžu přihlásit i někoho dalšího?

Jasně, přihlašte spolu s vámi kamarádku, maminku nebo bráchu a vezměte je s sebou, nebo jim pošlete odkaz na tuto stránku. Do naplnění kapacity kurzu, 12 osob je kurz k dispozici. Přihlášky jsou online a hlídají počet přihlášených.