Jídelníček pro nouzový stav, kdy je spousta lidí na homeoffice, potřebuje stíhat práci, domácnost a často ještě pomoc s online výukou dětí se vám posledně hodil, tak jsem se rozhodla sepsat vám ještě jeden a dát vám nahlédnout do toho, jak vařit jednoduchá jídla, jíst kvalitně a neodbývat se i v těchto náročných dnech a týdnech. Inspirujte se a pochutnejte si doma.

I tenhle soupis je jídelníček tak, jak je u nás běžně na programu a vybírala jsem vám záměrně taková jídla, která od vás budou chtít co nejmenší účast, nebo se jejich část dá připravit předem.

Vařím pro nás pět, tedy děti 19 měs, skoro 3 roky, 13 let (tu tedy vždy ob jeden týden), sebe a muže a na čtvrtky vařím den předem i pro babi a dědu, kteří hlídají prcky, abych mohla pracovat a vyvětrala jsem trochu mozek.

Jídelníček pro následující období najdete tady:

1️⃣Pondělí: často dojídáme ze soboty nebo neděle a dělám to tak záměrně, max vyměním přílohu, ale také to není vždy. Pokud budete chtít  nové jídlo, doporučuji na začátek týdne odlehčení, obzvlášť pokud jste o víkendu holdovali nějakým masovým jídlům, nebo zahuštěným omáčkám u babičky.

Zapečené luštěninové těstoviny se sušenými rajčaty a růžičkovou kapustou - na trhu najdete cizrnové, hrachové, čočkové, fazolové... a věřte mi, že velký rozdíl od pšeničných těstovin to není. Vyrábí je třeba firma Apotheke nebo Countrylife. Je to jídlo z úvodní fotky této stránky, číhněte nahoru.

Úplně nejrychlejší příprava takových jídel je, dát vše do jednoho pekáče. Já to miluju, mmj. i pro minimalizaci špinavého nádobí. Vypadá to tak, že do pekáče nasypu nevařené těstoviny, nakrájenou kapustu na půlky, proložím sušenými rajčaty, prosypu třeba kořením Bruscheta od Grešíka, na každou porci přidám 1 PL oleje, osolím, vše dobře promíchám a zaliju vodou, nebo ještě lépe vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Zaklopím a dám péct. Zhruba za hodinu máme oběd hotový, na talíři vám pak bude chutnat, když si svoji porci posypete třeba Parmazánem.

 

2️⃣Úterý: Červená čočka s orestovaným pórkem a kapií.

Rychlovka doslova a do písmene. Čočku propláchněte a přimlouvám se za namočení i červené čočky, která se sice vaří rychle, ale díky namáčení vyplavíte látky, které dávají našemu tělu zbytečně zabrat a díky nimž obtížně vstřebáváme ostatní živiny. Jak a proč správně namáčet luštěniny najdete ZDE.

Předem namočenou, propláchnutou čočku uvařte v čisté vodě a na pánev si dejte olej, krátce opečte nakrájené kapie, přidejte i nasekaný pórek a po pár minutách odstavte, smíchejte s uvařenou čočkou, osolte a okořeňte. Skvěle se hodí od mých oblíbených Grešíků koření Adžika, nebo třeba koření s názvem Na špagety (nenechte se zmást používám ho i na mnoho jiných jídel). Po smíchání s kořením je fajn přidat maličko vody a nechat vše pod poklicí chuťově spojit 5 -10 min.

3️⃣Středa: Pečená rýže s krůtími nebo kuřecími plátky a rajčatovo-bylinkovou omáčkou

Hurá, další jednopekáčové jídlo, na kterém si pochutnáte a zabere vám naprosté minimum času. Připravte si pekáček takové velikosti, aby se vám do něj vešly všechny porce masa i s přílohou. Na dno pekáče vysypte rýži, kterou jste předtím propláchli, uhlaďte ji a polijte trochou oleje, cca 1 PL na porci. Navrch rýže dejte plátky masa, které jste předtím trochu osolili a okořeňte je. Kdo má rád trošku pikantní, zkuste Maďarské koření od Grešíka, kdo spíš jemnou chuť (nebo když vaříte malým dětem), posypte jen trochou bazalky. Navrch vyklopte naložená loupaná rajčata z plechovky, zase trochu osolte, posypte bazalkou a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. V zavřeném pekáči pečte v troubě při 200 stupních na horký vzduch cca 1,5 hod, poté snižte teplotu na 170 a pečte krátce odklopené. Šťáva z masa i rajatové pyré se vám smísí, vsáknou do rýže a nebudete tak mít klasickou omáčku vedle přílohy, ale již vše pečené dohromady. Chutná skvěle a vy si můžete zatím dělat co chcete.

Takto to vypadá, když dáte do pekáče vše v syrovém stavu a pak jak to vypadá po upečení ⬇️.

 

4️⃣Čtvrtek:  Kuskus se slunečnicovými semínky a směsí zeleniny dle chuti.

Použijte buď klasický kuskus bez dalšího ochucení, nebo sáhněte již po směsi, která už je nachystaná i s další sušenou zeleninou a bylinkami a vy sami nebudete muset nic dochucovat. Vše je pouze v sušeném stavu, takže žádné chemické polotovary a vybírat můžete z různých příchutí - se sušenými rajčatay, s červenou řepou, nebo třeba s kari, ve kterém je i sušený ananas, mňamka veliká. Klasický kuskus koupíte v kterémkoliv obchodě, ten ve směsi s další zeleninou koupíte v eshopu HerbAndMe a když si při nákupu čehokoliv (třeba i čajů nebo kapslí pro posílení imunity) zadáte slevový kód Stepanka10, dostanete  ještě 10%  slevu, kterou mám u Ivanky, která eshop založila, pro vás domluvenou.

Ať už sáhnete po jakémkoliv kuskusu, je fajn ho doplnit větším množstvím zeleniny a také přidat nějaké tuky a bílkoviny, proto si na pánev dejte olivový olej a na něm orestujte nakrájenou zeleninu - sáhnout můžete po mrkve nakrájené na kousky, cuketě, řepě, paprice, pórku, petrželi.... Variant je opravdu mnoho. Přidejte také slunečnicová semínka a krátce je spolu se zeleninou opečte, znásobíte jejich chuť. Pokud jste sáhli po obyčejném kuskusu, bude jej třeba trochu dochutit, tak zvolte koření podle svého mlsného jazýčku Kari, Bruschetu, Bylinky s cibulkou, Medvědí česnek, nebo třeba směs Gyros, vše je opět od Grešíků, už bych to asi ani nemusela psát, já totiž jiné koření už nepoužívám...

Na obrázku níže vidíte velmi podobné jídlo, které je namísto kuskus s quinou, tak třeba tip na příště.

5️⃣Pátek:  Maso-zeleninové kuličky s bramborem. Celý recept najdete na blogu ZDE A tip pro ty, co během dopoledne fakt nemají čas ne přípravu čehokoliv, upatlejte si kuličky už večer, nechte je zafóliované v lednici a vytáhněte až když je budete dávat do trouby.

6️⃣ Sobota: Pro ty, co mají rádi sladké, vyzkoušejte jemné bezlepkové tvarohové knedlíky s ovocem, recept máte sepsaný TADY

7️⃣Neděle: Kotlety pečené s česnekem, kroupami a kysaným zelím.

Kotlety předem trochu naklepejte, osolte a mírně opepřete a dejte je do pekáčku a přidejte k nim celou hlavičku česneku, kterou jste předem zbavili pouze dlouhé nohy a úplně vrchní odlupující se slupky a opláchli jste ho. Počítejte s polovinou hlavičky česneku na 1 porci, ale před upečením ho nekrájejte. Pečte maso s česnekem, který rozkrojíte podélně až když budete servírovat a každý si může z nakrojených stroužků potřít česnek na vlastní porci masa. Takto upečený česnek vůbec není tak aromatický, je šťavnatý a maso krásně doplní. Jako přílohu uvařte kroupy. Nezapomeňte kroupy také namočit jako luštěniny a vařit je v čisté vodě. Na talíř přidejte kysané zelí, díky němu se zásobíte velkým množstvím vit C a vaše střevní mikrobiota si bude medit, jak je pestrá a za odměnu  vás bude chránit před nepříjemnými baciláky.

Tentokrát se mi do soupisu nějak nevměstnala ryba, tak na ni myslete a zařaďte ji některý den na večeři, třeba s pečenou zeleninou.

Hodí se vám soupis tipů na vaření? Budu ráda, když mi dáte vědět. 

Další tipy na rychlé večeře pak najdete v mém už historickém ebooku, který sice volá po faceliftu, ale protože mám tisíc a jednu věc na svém ToDo listu, je stále v závěsu... ale recepty z něj se vám hodí i bez receptové plasitiky s novými fotkami :-). První díl jídelníčku pro nouzový stav pak najdete ZDE.

máma jako ty