Sezóna jahod je tu, letos o něco dříve a já už se zase těším na samosběr. Jak si dát sladkou dobrotu a přitom nehřešit a nezaplácnout žaludek něčím prázdným? Jak si smlsnout na ovocných knedlících bez lepku a přitom se skvělou chutí?
Ani takové knedlíky nemusí být těžký bác do břicha, po kterém si člověk chce dát 20. Prostě mňamka bez velkého hřešení. Lehká chuť a nebe v hubě :-). Vyzkoušejte tyhle jednoduché ovocné knedlíky a budete mít boule za ušima :-).
Potřebujeme:
500 g tvarohu (lepší je mít balený v kostce)
Špetka soli
200 – 300 g kukuřičné mouky polohrubé, podle toho jak saje tvaroh
1 žloutek
jahody na plnění vcelku a část na rozvaření a polití knedlíků
Bílý jogurt na zalití
lupínek másla
Postup
Jak píšu v seznamu surovin, je lepší mít tvaroh v kostce než vaničkový, ten je více mokrý a hůře se s ním pracuje. Já zrovna potřebovala vaničkový spotřebovat, takže jsem kombinovala polohrubou kukuřičnou mouku i s kukuřičnou krupicí, celkové množství se pak neměnilo.
Do mísy si dám tvaroh, špetku soli, 1 žloutek, promíchám a přidávám mouku. Nedávejte všechnu najednou, začněte asi třetinou a těsto promíchávejte. Celkové množství mouky vždy záleží na tom, kolik syrovátky v sobě tvaroh má. Dokud je těsto příliš mazlavé, je potřeba ještě mouka. Jakmile vám těsto začne držet pohromadě, zkuste si vzít do ruky 1 ks ovoce, např. jahodu a zkuste ji obalit těstem. Pokud drží, máte správný poměr mouky.
Takto vložím do těsta tolik ovoce, kolik budete dělat knedlíků. Část ovoce si vždy nechávám stranou, rozvařím např. s datlovým sirupem, popř. trochou melasy a knedlíky rozvarem pak polévám. Navrch dávám ještě bílý jogurt, kousíček másla, abychom doplnili nejen sacharidy, bílkoviny, ale také trochu tuku. Vařím ve vroucí vodě dokud knedlíky nevyplavou + cca další 3 minuty, celkem tedy cca 12 minut. Po vyndání z hrnce je propíchám ostrým nožem, aby utekla pára a zdobím na talíři s rozvarem, jogurtem a mou milovanou skořicí.
Tyhle hříchy miluju 😀 a jak to píšu, skoro lituju, že se mi zrovna peče pstruh se zeleninou :-).