Koláč z ovesných vloček s ovocem

Koláč z ovesných vloček s ovocem co zahrada, nebo mrazák dá

Koláč ke snídani někdy přijde k chuti a je fajn mít i na něj recept, který je tak trochu zdravější. Píšu záměrně zdravější, protože vyloženě zdravý koláč by obsahoval jen to ovoce a nějaké ořechy, semínka a max trošku těch vloček. O ostatním se dá vždy polemizovat.

nejsem ve stravě dogmatik, nepotřebuji se striktně držet jednoho vyhraněného stylu a tak se snažím ty naše české zvyklosti i chutě alespoň vylepšit výběrem surovin a jejich kombinacemi. Naše české jazýčky jsou mlsné a také hodně vybíravé a mají spoustu předsudků, jakmile se píchne do něčeho, co se tady dělá běžně a dlouhodobě a mělo by se změnit třeba stravování v nemocnicích, je to jako píchnutí do vosího hnízda. Sama jsem si to teď zažila, když jsem vařila a točila po iDnes.cz.

Moje zásada je, že se nemusím stát ani veganem, ani vegetariánem, ani raw vyznavačem, ale jíst uváženě od každého něco, střídmě a dodržovat zásady pestré stravy. Nikomu nenutím, že když jí maso, měl by ho zcela přestat jíst, ale ukazuji cestu, že i “masař” by měl část svého masitého jídelníčku vyměnit za rostlinnou stravu a prospěje tak svému zdraví. Stejně tak se leckdo diví, že jíme doma třeba buchtičky se šodó. Ano jíme, asi tak 2x do roka max, zato s láskou připravené i snědené a s výměnou běžné bílé mouky za celozrnou špaldovou a umírněnějším slazením. A ve zbytku takového dne více čerstvé zeleniny a bílkovin.

A právě v tomto duchu vznikla i má první opravdová kniha Mámin kastrůlek – bezmasá kuchařka (i) pro masožravce. Je plná originálních receptů bez masa pro odlehčení jídelníčku, poznání nových chutí a zařazení většího množství zeleniny a tedy i vlákniny do jídelníčku. Je to soubor 80 receptů v knize + 8 dalších receptů v pdf jako bonus. Opravdu krásná kniha, kterou z lásky k jídlu a vaření napsala máma během mateřské dovolené s dvěmi pěstounskými dětmi, aby si zachránila zbytky zdravého rozumu a měla možnosti i nějakého útěku ze dní plných povyku.

Chcete prozkoumat, co všechno v knížce najdete? Pak klikněte na Mámin kastrůlek tady.

 

Skutečně totiž záleží na tom, co děláme PRAVIDELNĚ. A že OBČAS máme na talíři nějaké ne úplně zdravé jídlo pak dokážu vykompenzovat jinde.

A teď už ten recept.

Recept na ovocný koláč s ovesnými vločkami a černým rybízem

Na kulatou koláčovou formu budete potřebovat:

2 hrnky rozmixovaných vloček (já jsem použila 1/2 vloček ovesných a 1/2 špaldových, ale čistě proto, že mi ovesné došly, klidně použijte jen ty, nebo v kombinaci třeba s vločkami žitnými)

3/4 hrnku třtinové panely (cukr ze sušené třtinové šťávy, má krásně karamelovou barvu a trochu i karamelovou chuť)

70 g másla

1,5 lžičky bezfofátového prášku do pečiva

1/2 hrnku mléka (může být i rostlinné, doporučuji ovesné)

2 vejce

ovoce na pokladení navrch, já jsem použila černý rybíz a koláč s ním byl moc dobrý a určitě bude i s červeným rybízem, švestkami, meruňkami nebo jiným ovocem.

 

Jak na to

Vločky si rozmixujte ne úplně na mouku, ale tak, abyste je měli na jemno rozsekané, nasypte je do mísy, přidejte třtinovou panelu, promíchejte a přidejte změklé máslo a rukama zpracujte dohromady na takovou drobenku. Nemělo by vám zůstávat samotné máslo a dělit se od vloček a panely, pěkně spojte vše dohromady. Z této směsi si část odeberte na posyp, zhruba 6 – 8 polévkových lžic a dejte stranou.

Většina drobenky, která vám zůstala v míse bude základ těsta, přidejte do ní prášek do pečiva, rozklepněte dvě vejce a přidejte půl hrnku mléka a smíchejte. Já jsem do drobenky přidala i trochu mletého máku, zbylo mi pár lžic z jiného pečení a tak jsem smíchala s drobenkou a kombinace byla vynikající, nebála bych se příště dát i kokos nebo ořechy.

Vymažte si lupínkem másla kulatou koláčovou formu, vysypte ji moukou, třeba ovesnou, nebo najemno rozemletými ovesnými vločkami a vlijte těsto do formy, navrch naskládejte libovolné ovoce po celé ploše koláče a zasypte drobenkou, kterou jste si dali na stranu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35-45 min tak, aby byl koláč už od pohledu zlatý a křupavý.

Ať vám chutná držte se zásady “jak jím pravidelně, tak se starám o své tělo”, výjimky pak můžeme dělat s lehkým srdcem a užít si oboje, to běžné denní jídlo u kterého bychom měli ctít důležité zásady pro život, i nějaké výjimečné, které si nedávám na talíř běžně a třeba nesplňuje všechny.

 

5 nejdůležitějších zásad zdravého stravování nejen pro začátečníky.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.