Několik celozrnných produktů si dnes představíme pro změnu na pikniku 🙂
Spousta lidí si myslí, že celozrnné pečivo je to, co je víc hnědé a má na sobě semínka, ale tak to vůbec být nemusí. Slovo celozrnné je odvozeno od slova celé zrno, tzn. že při zpracování zrna se opravdu celé zrno zpracuje a nic se z něj nevyhodí tak, jako se tomu činí u bílé mouky. Prakticky tedy mlynář vezme zrno tak, jak ho sklidil a celé zrno i s vrchní částí slupky ho semele na mouku, která se honosí názvem celozrnná. A celozrnná nemusí být jen mouka, ale také rýže, mouka z pohanky, ovsa, žita….
Co je tedy mouka bílá? Mlynář vezme zrno, stáhne z něj vrchní slupku, která je plná vlákniny (pomáhá tedy s hubnutím a čištěním střev) a minerálních látek tělu prospěšných. Pak má dvě možnosti – slupky prodá na krmení dobytka, nebo je semele na šrot a ten se dále využije v potravinářství, nebo prodá zákazníkovi jako otruby.
Není tedy škoda to nejcennější vyhodit? Za mě rozhodně ano, kdysi se peklo výhradně z celozrnné mouky, jinak to ani nešlo, nebyla technika na omílání zrn. Až daleko později koumaví lidé přišli na to, že když ze zrna stáhnou svrchní slupku a semelou zrno bez ní, je mouka jemnější, snáze se s ní peče a v neposlední řadě pečiva z ní vyrobeného sníte více 🙂
Dnes si ale nebudeme představovat pečivo jako takové, ale několik plodin a výrobků z nich, které mohou být taktéž celozrnné a můžeme je zahrnout do snídaní a/nebo dopoledních svačin.
– úžasná plodina, která ale bohužel většině obyvatel v jídelníčku chybí. Nejde o klasickou obilovinu jako je například pšenice nebo oves. Pohanka je bezlepková, proto mohu směle doporučit i celiakům! A čím je ještě tak skvělá? Ve zkratce má mnoho minerálních látek, mezi nimi draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin, který pomáhá udržet naše cévy pružné, zbystřit by tedy měli ti, co mají problém s křečovými žilami!
V celém stavu má hodně výraznou chuť a aroma a to právě ne každému „sedí“. Jde o zvyk, ale na milost můžete vzít pohanku zatím i v jiné podobě než je celé její zrno určené k vaření přílohy.
Na výběr k snídani máme například pohankovou kaši, která se prodává i instantní, bez přidaného mléka a cukru, takže ji vidličkou pouze vešleháme do mléka dle vaší volby, nemusí jít jen o klasické kravské mléko. Kaši si dochutíme sušeným nebo čerstvým ovocem, můžeme i oříšky, troškou medu nebo kvalitního sirupu, já osobně ráda přidávám i skořici, která příjemně povzbudí náš organizmus. Pokud by pro vás byla pohanková kaše pro začátek příliš výrazná, zkuste si vytvořit směs smícháním s ovesnou nebo jáhlovou kaší.
Další volbou mohou být do snídaní pohankové lupínky, které zkombinujete s kvalitním bílým jogurtem, ovocem, oříšky.
– obilovina, kterou určitě každý z vás zná, ale protože o ní možná nevíte vše, trochu si jí představíme. Oves je obilovina s obsahem lepku, ale na trhu jsem již objevila i ovesné vločky, které jsou lepku zbaveny, proto i ti, co trpí nesnášenlivostí lepku, je mohou konzumovat. Nejznámější podoba, ve které se oves konzumuje, jsou jistě ovesné vločky, které jsou bohaté na železo, vápník, fosfor, hořčík a lecitin. Z ovesných vloček si můžeme doma připravit libovolnou směs domácích müsli.
Mimo ovesné müsli nám ale trh také nabízí a zejména pro děti atraktivně vypadající snídaňové cereálie – ovesné polštářky, nebo ovesné penízky. Jak vypadají? Více v tomto videu >>> . Tím, že tyto cereálie i hezky vypadají, mohou se stát lákavými i pro děti, které dosud konzumovaly „čokoládové“ kuličky plné tuků a bez hodnotného nutričního složení.
Složení ovesného zrna splňuje kritéria dietetické stravy, je velmi vhodný pro vyčerpaný organizmus, v rekonvalescenci, sportovce a rostoucí organizmus dětí.
A na co nezapomenout? Vždy doplňte konzumaci cereálií, pečiva i kaše ovocem a vhodnou bílkovinou – jogurtem, tvarohem, sýrem… Nedožene vás pak brzký hlad ani chutě 🙂
A že si lze i s těmito potravinami udělat hezký piknik v přírodě? O tom se můžete přesvědčit zde 🙂