Článek www.zena.centrum.cz “Co mají děti nejraději k jídlu – a jak je to odnaučit”

Měly by jíst zeleninu a ovoce, celozrnné pečivo, vařené libové maso. Místo toho děti milují řízky, hranolky a sladké. Jak se ze začarovaného kruhu dostat ven?

Jen jim zkuste místo řízku s bramborovou kaší nabídnout dušenou brokolici! Se zlou se potážete! Co tedy vařit, aby vaše dítě jedlo zdravě a přitom mu chutnalo? Na to jsme se zeptali výživové poradkyně Štěpánky Čápové.

Co mají děti opravdu rády?

Průzkumy jsou nemilosrdným zrcadlem a ukazují pořád to samé. My jsme si také jeden udělali a jeho výsledky nepřekvapily. Shodly se se všemi ostatními… Co děti rády snědí?

V první řadě mají rády všechno sladké: ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky se šodó, žemlovku, kaše všeho druhu – krupicovou, rýžovou i ovesnou – jen když je bohatě posypaná cukrem. A též čerstvé pečivo, třeba podávané s máslem a medem, a pribináček.

Čtěte také: Milujete dobré jídlo? Recepty z VIP Prostřeno jsou tu!

Možná kvůli sladké chuti je u dětí oblíbená rajská polévka i omáčka a skoro cokoli s kečupem: hranolky, párky, hamburger. Brrr… Fastfood prostě vede a pizza či rybí prsty jsou stálými hity.

Z jídel, která nepatří k fastfoodu, berou děti na milost některé úpravy kuřete, nejčastěji kuře na paprice, ale někdy i kuře na kari nebo vepřové v mrkvi. A také těstoviny, zejména boloňské špagety. Docela v oblibě pak “zbytková” jídla: zapečené brambory, šunkofleky, rizoto. Tolerované jsou ipolévky a většina omáček, nejlépe s těstovinami.

Ovoce čas od času může být, záleží na druhu, ale maso jen výjimečně – výjimkou je řízek. A zelenina? No fuj!

Kdo za to všechno může?

Ale samozřejmě, že vy, rodiče! “Dojem, že zdravá strava rovná se strádání a že si na ní nepochutnáte, je mylný. Jde o nejrannější zvyky z dětství,” vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová. “Dvouleté dítě se samo nerozhodne zajít si do fast foodu, musel ho tam vzít někdo z dospělých. A zde to začíná. Rodič by měl být ten, který ukazuje i ve stravování správnou cestu a jde příkladem, tedy nenaservírovat dítěti výše zmíněnou dušenou brokolici a sám před ním nebo potajmu chodit do lednice na klobásku.”

Jak na to?

I tady si ví Štěpánka Čápová rady: “Zapojte děti do přípravy pokrmů, vytvořte jim stravovací rituály a vysvětlujte, proč jsou a proč nejsou určité potraviny zdravé, jak má vypadat základ jídelníčku a co do něj patří jen výjimečně. Naučte své děti jíst minimálně pět jídel denně, potřebují totiž energii. Minimálně solte. Jděte příkladem a snažte se v rámci šetření času nešidit potřeby na stravování. Pokud se doma nescházíte u snídaně, snažte se společně alespoň večeřet, pro děti je to velmi důležité stejně jako zapojit je do přípravy pokrmů již v předškolním věku.”

Jak předejít špatným zvykům

Jak si poradit se sladkostmi a dalšími špatnými chutěmi? Všem dětem chutnají sladká a tučná jídla. Je to přirozené. Sladká chuť je totiž první chutí, kterou dítě pozná prostřednictvím mateřského mléka a později přísunem ovocných svačinek. A tuk je nositelem chuti. Sacharidy dětem dodávat musíte, ale ve zcela jiné formě, než jdou droty z cukrářství: v čerstvém ovoci, z příloh jako rýže, brambory, těstoviny, ovesné vločky či kuskus.

Jdete s dětmi do divadla nebo máte důvod k oslavě?

Pak můžete spojit tuto příležitost s návštěvou restaurace nebo cukrárny, kam běžně nechodíte. Důležité ale také je, dětem jasně vysvětlit, a zde naopak začněte s vysvětlovánímco nejdříve, že je to výjimečná situace a proč tak nečiníme běžně. Mělo by se ale opravdu jednat již o starší děti, nikoliv batolata, jež můžete často vidět s hranolky a kečupem v ruce nebo jako dennodenní návštěvníky cukrárny spolu s rodiči či prarodiči, kde si vybírají sladkosti.

Kaše a ryby, ale s fantazií

Stejně jako sladké se dá zdravou a chutnou variantou nahradit ostatní nevhodné jídlo. “Naučte děti jíst ryby, a to v jiných úpravách než obalované rybí prsty, kde je podíl ryby nejmenší a největší porci zaujímá tuk a trojobal. Mají rády kaše? Proč ne, jen se snažte popustit uzdu fantazii a nabídnout jinou než krupicovou, třeba jahelnou, pohankovou, čtyřzrnnou.

Obilná kaše je vhodnou snídaní obzvlášť v zimě pro zahřátí. Cukr na ni není potřeba, batolata by měla kaši jíst zcela neochucenou, starší děti si ji mohou dochutit medem, nasekanými oříšky, rozinkami, brusinkami, javorovým sirupem. Čím více druhů potravin dětem v nízkém věku dáte ochutnat, tím více si jich oblíbí,” uzavírá výživová poradkyně.

Svou vášeň nechávám plynout v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a s láskou krmím nejen svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře