Kdopak mi to tady loupe perníček? Tak to budete nejspíš doma říkat, až začne tenhle vláčný perník záhadně mizet. Použila jsem na něj žitnou a pohankovou celozrnnou mouku, obě značky Pernerka a peklo se s ní moc dobře. Zachutná vám, pokud neholdujete buchtám dusivkám, ale upřednostníte vláčnou buchtu s výraznou vůní koření a čokolády.
Na středně velký plech budete potřebovat:
350 g celozrnné žitné mouky Pernerka
130 pohankové celozrnné mouky Pernerka
200 g kokosového cukru
1 jablko
90 – 100 g řepkového oleje
2 celá vejce
5 lžic kakaa
2 lžičky skořice
4 kuličky nového koření a 5-6 hřebíčků
asi 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
1/2 l vlažného mléka (může být i rostlinné)
Smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, kakao, skořici +roztlučené nové koření a hřebíček. Přidejte prášek do pečiva a smíchejte s olejem, vejci a vlažným mlékem. Do směsi přidejte najemnou nastrouhané jablko, jemně promíchejte a vylijte na předem vymazaný a vysypaný plech. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 st. cca 50- 60 min. Já jsem tentokrát přidávala do perníku na jednu stranu plechu do těsta ještě kousek rozpuštěné extra hořké čokolády a chuťově je to exkluzivní, i když někde zanechala dojem, jakoby bylo těsto ne úplně propečené, jak můžete vidět na fotografii, ale chuť je dokonalá.