Také máte doma skřítky nebo šotky, kteří Vám schovávají ponožky? My ano, některé se časem objeví, jiné zřejmě odcestovaly neznámo kam, ale co, jsou to jenom ponožky. Jenomže teď se k nám domů vloudil šotek i do kuchyně, mého království, a zašantročil mi mou oblíbenou škrabku na zeleninu. Pěkně mě to štve, protože tahle škrabka byla opravdu úžasná a zrovna jsem ji chtěla použít při sestavování receptu, který bych Vám chtěla nabídnout. No, snad se ta moje oblíbená ještě najde, vezmu si zatím jinou, téměř nepoužívanou sklokeramickou s výkyvnou hlavou a půjdu oškrábat pár jablek, mrkev a cuketu. Auuu, nebyl to nejlepší nápad, ta úžasně moderní výkyvná hlava mi zajela do nehtu a můj krásný malinový lak na nehty asi v dezertu mít nechcete. Nedá se svítit, sahám po obyčejném noži a jdeme pokračovat v práci.
Co nás čeká? Takové zdravé mlsání, dortíček k nedělní odpolední kávičce a co víc, můžete si jej dát bez výčitek 🙂
Co budeme potřebovat?
1 středně velkou cuketu
3 mrkve
3 jablka, nejlépe šťavnatá
Slunečnicová semínka, cca 2 hrnky
Ovesné vločky, cca 2 hrnky
2 lžíce olivového oleje
Skořice
3 vejce
Bezfosfátový prášek do pečiva
Troška čerstvého vanilkového lusku
Med , popř. jakýkoliv sirup, např. rýžový, datlový, agávový….
Citrón
Špetka soli
2 Polotučné tvarohy
Pokud u Vás šotek nebyl, oškrábejte si cuketu, mrkev i jablka a vše nastrouhejte nahrubo. V drtiči nebo silném mixéru, popř. ručním mlýnku rozemelte vločky se slunečnicovými semínky, smíchejte s ostatními suchými surovinami, tedy skořicí a práškem do pečiva a špetkou soli. My máme skořici opravdu rádi, proto jí nešetřím a používám často, ale pokud nepatří mezi Vaše favority, můžete nahradit i trochou kvalitního kakaa.
V menší misce si metlou prošlehejte vejce s olivovým olejem a medem, nebo sirupem. Tuto směs smícháme s již připravenou suchou směsí, vše promícháme a přidáme nastrouhanou mrkev, jablko a cuketu.
Směs dáme do připravené a vymazané i vysypané dortové formy a při cca 160 st. Pečeme zhruba 45 min, ale hlídejte spíše barvu.
Jakmile korpus vytáhnete z trouby, nechte jej volně vychladnout na mřížce. Pokud je korpus již zcela chladný, připravte si krém – v míse smíchejte 2 tvarohy s troškou citrónové šťávy a vmíchejte trochu stejného sirupu, jaký jste použili do korpusu. Korpus podélně rozkrojte, potřete částí krému a zbylou část rozetřete navrchu dortu, popřípadě i po stranách. Dle libosti můžete ozdobit poprášením skořicí nebo kakaem, tvořivé duše si rádi vytvoří i nějaké motivy.
Tak co, sbíhají se Vám sliny? Mně jo, takže já si jdu zakrojit 🙂