Vánočka, další z vánočních tradic. Proč se ale taková vánočka vlastně dělá? A jak na ni, aby byla vláčná a ne jak dusivka z obchodů :-)? Podle tohoto receptu je vánočka opravdu luxusní, když se vám na ni nesnesou kobylky, vydrží opravdu dlouho a nejlepší je tak 2.- 4. den :-).
Vánočka má svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, je proto symbolem nového života a plodnosti.
Správně se vánočka plete z devíti copů a každé patro má svůj význam. Spodní čtyři copy symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.
Původní recept na vánočku jsem trochu upravila a jsem si jistá, že jí podle něj zvládnou i začátečníci.
Recept na vánočku (nebo velikonoční mazanec):
400 g hladké špaldové mouky
100 g ovesné mouky
150 – 200 ml mléka (každá mouka jinak „pije“)
100 g másla
rozinky naložené pár dní v rumu, aby pěkně změkly (zapřísáhlí abstinenti spaří horkou vodou a nechají nabobtnat)
lupínky z mandlí
20 g droždí
20g sypké stévie + špetka čerstvé vanilky
1 celé vejce + 1 žloutek
Máslo necháme změknout a až když je mazlavé, vyšleháme jej spolu s vejcem. Jakmile máme hladkou hmotu, přidávám stévii namisto cukru a šlehám dále. Mezitím si mléko ohřeji na příjemnou vlažnou teplotu, přidám špetku třtinového cukru a nadrobené čerstvé droždí a nechám si vzejít kvásek.
Do vyšlehané hmoty z tuku a stévie pozvolna vsypu mouku s malou špetkou soli a vliju mléko s kváskem s zpracovávám těsto v robotu s hnětacím hákem několik minut. Jakmile je těsto hladké, má jakoby sametový povrch, je připraveno k odpočinku – kynutí. Nemusíte mu vybírat extra teplé místo, stačí běžná pokojová teplota, jen ho řádně zakryjte, aby neoschlo.
Po cca 4-5 hodinách je těsto nakynuté tak akorát a zhruba zdvojnásobí svůj objem. Až v tuto chvíli přidávám a rukama vmísím naložené rozinky. Těsto si tedy přendám na vál, krátce zpracuji rukama, udělám si větší váleček a z něj odkrajuji stejné dílky, tedy 9 dílků. Abych si byla jistá, že nebudu mít jeden váleček hubený a druhý příliš silný, mám po ruce váhu, na ní mísu od těsta a dílky si pro kontrolu převážím.
První patro vánočky pletu ze 4 pramenů. Stejně dlouhé prameny si položím vedle sebe, na jednom konci těsto spojím k sobě, dva prameny odtáhnu vlevo a dva vpravo. Začnu jedním krajním pramenem a vložím jej doprostřed, mezi původní dvojice pramenů, takže mám rázem tři prameny na jedné straně a mírně utáhnu. Pak vezmu krajní pramen z druhé strany a opět jej vložím doprostřed a utáhnu. Takto upletu cop až do konce, těsto k sobě spojím a cop si odložím již na plech.
Druhé patro vánočky upleteme ze 3 pramenů jako klasický cop.
Když chceme první a druhé patro spojit dohromady, tak dle návodu níže hřbetem ruky uděláme důlek uprostřed copu ze 4 pramenů, přiložíme cop ze 3 pramenů, vrchní z copů se snažíme přitom trochu natáhnout a zatočit pod první patro vánočky těsto k sobě přimáčknout.
Poslední, vrchní patro je pouze je 2 pramenů a ty spolu nahoře spojíme a pouhým točením ve vzduchu k sobě prameny namotáme (což by určitě bavilo děti), prostě taková vrtulka.
Vrchní pramen spojíme s již spojenými copy stejným způsobem jako v předchozím kroku – nejprve důlek do 3pramenového copu a pak spojit konce k sobě. K jim „slepeným“ patrům tento copánek přidáme opět tak, že jej mírně natáhneme a přetáhneme přes okraj již spojených pater.
Hotovou vánočku potřu rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypu mandlovými lupínky. Aby se mi copy „nerozjely“, mám nachystané špejle a vždy proti sobě vrchní prameny zafixuji. Takto ji nechám cca 30 minut odpočinout na plechu a rozehřeju si troubu na 200 stupňů. Do vyhřáté trouby vložím vánočku přikrytou zvrchu alobalem, aby se mi nespálila. Po cca 10 minutách snížím teplotu na 160 stupňů a pečeme ji cca 45 minut tak, aby měla hezkou zlatou barvu.
Asi takhle nějak :-), nebo lépe. Tahle vánočka je loňská a protože jsem jich pekla hodně najednou pro širokou rodinu, nakynula mi tak, že měla úctyhodných 46 cm :-).
Důležité ale je nebrat ty svátky vánoční jako svátky jídla. A jak se vyvarovat tomu, že v lednu budete těch pár mlsacích dní litovat? Stačí dodržet těchto