Spousta lidí má ráda krémy, polévkové krémy. Touto polévkou bych vám ráda ukázala, že krémová polévka vůbec neznamená polévka plná smetany. Jemná, lehká a rychlá polévka.
3 lžíce řepkového nebo olivového oleje
3 lžíce Hrašky na zahušťování
4 středně velké
brambory
3 velké mrkve
1 cibule
1 petržel
2 lžičky lahůdkového droždí
3/4 lžičky soli
1 lžičku kurkumy
špetku barevného pepře
1 litr vroucí vody
Příprava nám zabere asi 10 minut – oškrábeme si brambory, petržel a mrkev, oloupeme cibuli a tu nakrájíme na malé kostičky. V hrnci si rozřejeme olej, zpěníme na něm cibuli a jakmile bude mírně nazlátlá, přisypeme Hrašku a vařečkou pořádně promícháme. Vznikne vám taková tuhá hmota, kterou chvíli v hrnci mícháte odspoda, lepí se k hrnci a cca po 5 min můžete s mícháním přestat a nechat hrachovou jíšku s cibulkou pěnit při mírné teplotě. Mezitím si nakrájejte brambory, mrkev petržel na kostičky, přisypte do hrnce, promíchejte s jíškou, zalijte vroucí vodou, osolte, přidejte lahůdkové droždí, promíchejte a vařte při mírné teplot přiklopené 25 minut. Po 20 minutách se ujistěte, že je zeleniny v polévce měkká a když ano, rozmixujte na hladký krém, do kterého vmícháte barevný pepř a kurkumu a necháte 5 minut odstát pro spojení chutí.
Vidíte, bylo to rychlé, lehké a taky levné a zdravé. Krémová polévka, ve které se objevily i luštěniny, o kterých nikdo neví. Když totiž Hrašku dobře provaříte, nemáte šanci hrách v pokrmu poznat. Pokud cítíte nahořklou chuť hrachu, nemáte pokrm dobře provařený (více jak 20 min) a vraťte tedy zpátky na plotnu na pár minut, v případě potřeby můžete přidat ještě malé množství vody.