Čočkové kari

Vaření s luštěninami je v naší české kotlině stále chabé a většina českých jídelníčků luštěniny zcela postrádá, nebo je jí doslova párkát do roka. A přitom se z nich dají dělat chutné a výživné svačiny, plnohodnotné večeře i hlavní jídla. Jedním z nich je třeba čočkové kari, kterým dodáme potřebné živiny, díky barevnosti jídla potěšíme oko a za odměnu si pochutnáme, navíc už za pár minut.

Na čočkové kari budete potřebovat:

300 g červené čočky

2 mrkve

1 kapii

2 jarní cibulky

1/2 štíhlého pórku

3 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky soli

1 – 2 lžičky kurkumy a troška sladkého kari.

Jedním z důvodů, proč lidé  luštěniny málo vaří je, že to trvá dlouho. Druhým, že pak chybí nápady co s nimi, aby to bylo dobré a i to pěkně vypadalo.

Většinu luštěnin je zapotřebí namáčet a namáčet je delší dobu, já je většinou namáčím přes noc. Červená a žlutá čočka to tak nepotřebujete, i když jejím namočením určitě neuděláte chybu. Krátké namočení jí ale prospěje. Dělám to tedy tak, že pokud ji chci vařit k obědu, namočím ji  po snídani a před vařením propláchnu v sítku a dám vařit v čisté vodě. Namáčením luštěnin vyplavíte těžce stravitelné látky a také zkrátíte dobu jejich varu. A namáčení má svá jasná pravidla, jednoduchá, ale také účinná pro to, aby vám po konzumaci luštěnin nebylo těžko, netrpěli jste zbytečným nadýmáním více, než je to běžné a luštěniny dobře chutnaly.

Kam s luštěninami?

Luštěniny jsou něco, co má v kuchyni velmi pestré využití, používám je do salátů, polévek, které zasytí a stanou se tak plnohodnotnou, zasycující a přitom levnou večeří, ale tak na pomazánky k svačině nebo večeři a s dětmi na kurzech jsem s nimi pekla i čočkové muffiny s mrkví a navíc, když se dětem vhodně podá proč by měly luštěniny jíst a ukáže se jim hravou formou takový tahák, který je naučí baštit zdravou pestrou stravu, vrhají se do toho samy s nadšením. Když pak nabízím vařenou cizrnu, mizí kuličky z misky rychlostí blesku. Na začátku jdou ochutnávat jen odvážlivci, ale postupně se přidají i ti váhaví střelci a ochutnají a zjistí, že je to dobré a už se zdravé stravy nebojí.

Příprava čočkového kari

Příprava čočkového kari vám zabere cca 20-25 min času a to je na plnohodnotný oběd myslím vážně fajn. Nejprve si připravte zeleninu, protože příprava celého jídla bude rychlá, tak ať máte náskok. Omyjte si pórek  a nasekejte ho na kostičky nebo nudličky tak, ať máte kus z bílé i zelené části. Pokud byste měli zrovna velký pórek, použijte menší část než polovinu. Jarní cibuli si také opláchněte a nasekejte na menší kousky – kolečka nebo kostičky, v jídle pak vypadá hezky, když má každá zelenina trošku jiný tvar. Kapii si nakrájejte na tenké nudličky a oškrabanou mrkev připravte na delší plátky – dělám škrabkou tak, že prostě po očištění krájím plátky dál, až spotřebuji celou mrkev. Ohřejte si zatím cca 0,5 l vody, aby byla vroucí.

Připravte si velkou pánev, raději hlubší, jako je wok. Na pánev si dejte olivový olej, mírně jej zahřejte a nasypte suchou červenou čočku a za stálého míchání ji zhruba pět minut restujte. Čočku na začátku restujeme proto, abychom ji nechali v pěkném kulatém tvaru a lépe držela pohromadě a tolik se nerozvařila. Poté přidejte všechnu zeleninu a stále ještě na vyšší teplotě za stálého míchání restujte, aby se vám čočka ani zelenina nepřichytily. Osolte, přidejte kurkumu a kari, dobře promíchejte a zalijte cca 300 ml vroucí vody, kterou jste si připravili. Snižte teplotu na mírnou, čočku i zeleninu s vodou dobře promíchejte, přiklopte a nechte vařit na mírném plameni cca 15 min, občas zkontrolujte a podmíchejte, v případě potřeby přilijte po troškách ještě horkou vodu, pokaždé je jí potřeba trochu jiné množství v závislosti na tom, jak jste čočku namočili a  kolik vody obsahuje zelenina. Čočka i zelenina by měla být na skus a nikoliv rozvařená, proto při podmíchávání po cca 15 min určitě ochutnejte 🙂 a v případě potřeby si upravte i dokořenění.

Dobrou chuť.

Svou vášeň nechávám plynout v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a s láskou krmím nejen svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře