Zima, plýskanice, venku chladno. Domů přijdeme vymrzlí a poslední co by si tak člověk dal je studený jogurt, nebo salát. Nastalo období, kdy se potřebujeme zahřát a je víc než fajn využívat zeleninu v teplém stavu. Proto miluju polévky. Pokaždé může být totiž jiná, voňavá, hustá a když použijeme vhodné suroviny, krásně nám poslouží jako kvalitní a vydatná večeře. Večeře co nezaplácne, dodá potřebnou vlákninu a pohladí žaludek.
Dneska dáme dýňovou, protože ta je typická podzimní, její barva lahodí oku a zahřívá nás už tou. Vůbec nechápu, že jsme dýni před xy lety v našich jídelníčcích běžně neměli. No, ale vlastně třeba rukolu nebo brokolici taky ne, takže sláva že tu jsou všechny tyhle báječné druhy zeleniny.
Kromě potěchy chuťových pohárků na sebe váže toxiny, je velmi bohatá na vitaminy řady B, ale také na železo a vápník a stejně jako mrkev obsahuje velké množství beta karotenů. Abychom beta karoteny opravdu zpracovali, nesmíme zapomenout na příjem tuků, bez nich zůstanou nevyužity, jde totiž o vitamin rozpustný v tucích, nikoliv ve vodě. Proto budeme kombinovat s kvalitním olejem. Pokud patříte mezi ty, co mají vysoký krevní tlak, tak zbystřete. Dýně Hokkaidó má totiž mmj. vysoké množství draslíku a ten vede k snižování krevního tlaku. Uznejte, lepší než si zobnout tabletku.
Suroviny:
1 středně velá dýně Hokkaidó
2 cibule
4 lžíce olivového oleje – doplňujeme zdravé tuky
1/2 lžičky soli
špetka barevného pepře
1-2 lístky bobkového listu
1 polévková lžíce sušené kořenové zeleniny do polévky (Pokud nemáte z vlastní produkce, ve farmářských obchodech najdete sušenou zeleninu do polévky běžně. Zapomeňte na přesolené kostky!)
hrstka čerstvého nasekaného tymiánu, nebo polévková lžíce sušeného a doporučuji přidat i sušený rozmarýn
volitelně špetka sladkého kari
1 lžíce zakysané smetany na porci
1-1,2 litru vroucí vody
Dochucení: pár kapek dýňového oleje na porci, dýňová semínka.
Postup:
Spousta lidí vaří dýňovou polévku tak, že dýni oloupe, rozkrájí na kousky a dá vařit do vody. Taky možnost, ale řeknu vám tajemství. Připravíte se o tu delikátní chuť, jakou můžete mít, když předem dýni upečete. To je pak nebe v hubě. Jinak to říct neumím, pardon :-).
Alespoň to zkuste a uvidíte, že jste neprohloupili. Dýni omyjte a dejte péct do trouby nebo remosky na pečícím papíře, ať se vám zespoda nepřichytí. Pečete dle velikosti, malá dýně 30 min, větší 45 min. Pečte ji celou, nic neokrajujte, nevydlabávejte!
Jakmile bude dýně měkká, rozehřejte ve větším hrnci olej, zpěňte na něm cibuli a rovnou k ní přihoďte bobkový list a trochu sušeného tymiánu a rozmarýnu – jen část, zbytek až později a přisypte i sušenou zeleninu. Cibuli rozhodně neopékejte dohněda. Mírně nazlátlá je skvělá. Přidáním koření už takhle v začátku ho krásně rozvoníte a nebude jen vylouhované ve vodě, kdy ztratí hodně ze své chuti, totéž platí i pro sušenou zeleninu.
Než vám cibulka mírně zezlátne, pečenou dýni rozkrojte a jakmile nebude tak vroucí, vydlabte z ní semínka. Nejvíc se mi osvědčilo vyndavat zmrzlinářskou naběračkou :-), jde to s ní skvěle, ale poslouží vám klidně i menší naběračka. Vydlabanou dýni rozkrájejte na menší kusy, aby vám šly vložit do hrnce a dejte je rovnou do hrnce na cibuli. Zalijte cca 1 – 1,2 litru vroucí vody, osolte, zaklopte poklicí a nechte 30 min vařit. Po celou tuto dobu nebude polévka vyžadovat vaši asistenci.
Po půl hodině bude vše pěkně provařeno, vylovte z polévky bobkový list, vezměte tyčový mixér a mixujte tak dlouho, až bude polévka krásně krémově hladká. Přisypte nasekaný tymián, opepřete, případně přidejte kari, nebo mírně dosolte. Ale u soli pozor, denní příjem by měl být do 5 g denně, což vychází cca na jednu čajovou lžičku. Když odečtete co sníte v již hotovém pečivu, sýrech… moc toho už nezbývá. Naučte se používat bylinky, protože těmi chuťový efekt výrazně zvýšíte.
Do již hotové polévky přidejte na každou porci zakysanou smetanu, dodáte tak i potřebnou bílkovinu a vydržíte i déle zasyceni. Chuť navíc ještě pozvednete trochou dýňového oleje a posypáním dýňovými semínky. Že je to moc tuků? Těch zdravých se bát nemusíme, naše zdraví to ocení.
Abyste si skutečně pochutnali, doporučuji vybírat menší, nebo maximálně středně velkou dýni, žádného obra. Velké dýně mají tvrdší slupku a jsou hutnější, polévka z nich nebude tak delikátní jako z mladší dýně.
Úplně vás vidím, jak si debužírujete, tak dobrou chuť 🙂