Fakt si můžu smlsnout

Spousta lidí se diví, že já jako výživová poradkyně jím něco sladkého. Jo, veřejně se přiznávám, jím a mám to ráda.  Ráda vám řeknu, jaké sladké mi chutná a čemu se naopak vyhýbám a také proč. Není totiž sladké jako sladké.

Povídat si o tom budeme i 2. 12. v 9.45 na vlnách Českého rozhasu 2 v pořadu Styl, tak si nás pusťte a uslyšíte, jestli ta výživová poradkyně fakt jí sladké, nebo to jenom dělá :-).

Kdybych měla sestavit svůj TOP 3 žebříček oblíbeného sladkého, tak by tam určitě bylo:

–       Hořká 70- 85% čokoláda, to je určitě TOP, za tu bych udělila Nobelovku 🙂

–       Vanilkové rohlíčky

–       Pohankové palačinky s čerstvými jahodami

Kdo z vás taky rád mlsá ?

Zvedněte ruku, nebo palec pod článkem. Vidím, že plno palců zvedáte za děti, malé mlsaly. Ano, děti si smlsnou moc rády a my rodiče, nebo prarodiče bychom měly dbát na to, jakou dobrotu jim nabídneme, platí, že zrovna tady se nevyplatí přimhouřit jedno oko, natož pak obě.

Kvalita surovin je velmi podstatná a stejně tak i to, že sladkostí neutěšujeme ani jí neodměňujeme za provedený úkol. (rády to dělají třeba paní učitelky ve školkách…). A sladkost je výjimečná, rozuměj výjimka není ke každé sváče!

vanilkové rohlíčky

Spousta dobrot se dá vyrobit doma a to velmi jednoduše, není třeba se bát, že to laik nezvládne. Mám pár kamarádek, které mají kuchyň trochu jako nepřátelské území a nemají v ní ani potřebné vybavení pro nějaké pečení, tak pro tyhle kámošky tu  mám recept na ovocné kuličky s kokosem a třeba se pak rozhodnou s kuchyní také spřátelit :-).

 Ovocné kuličky

raw-ovocne-kulicky

Nejen vánoční mlsání má ale svá pravidla. Kdybych je měla shrnout, tak by to byla:

– pečlivě vybírám suroviny, ze kterých je sladkost zpracována

– sladkost je výjimečná záležitost, nepatří tedy do naší pusy denně!

– když mlsám, musím se hýbat

3sipky-dolu-tmave

 platí rovnice: gaučing + mls = pneumatika

 A pro kamarádky, které se nebojí strčit něco i do trouby jsem sepsala celou kuchařku mlsacích dobrot s pestrým zapojením alternativních surovin.

Aktuálně čekají Štěpánčina cukrátka na dotisk, tvoří se pro vás velká kuchařka s průřezem mé kuchtící vášně :-).

stepanka capova

A čemu se vyhýbám?

–       Všem svítivě barevným nápojům a různým „bubble nebubble“ nápojům (dětem vždy říkám, že pestrá strava je barevná, ale čerpá barvy z přírody a tyhle neonky se v ní vážně nevyskytují)

–       Bonbónům s 0% přidané hodnoty, jde o čistý cukr bez jakéhokoliv přínosu, úplně nejhůř, když jsou ještě pěnové a já si pak představuju, jak dotyčnému v břiše rostou a nafukují se

–       Všem chemickým koktejlům v sušenkách, trvanlivých buchtách apod.

 Jako účinný odrazovač od potravin se zbytečnou chemií poslouží čtení etiket zboží!

Jak na to?

No, když bych vám dala přečíst někdy složení obyčejné „máslové“ sušenky a viděli jste na ní 20 ingrediencí, přišlo by vám to také divné. Takže nemusíte ani znát všechna ta cizí slova z obalů, prostě jakmile je tam toho moc a zní to cize a nebude to žádná hitparáda pro vaše zdraví. Ke kvalitní dobrotě se propracujete jen se základními surovinami, není třeba sahat po žádných ztužovadlech, stabilizátorech a zvýrazňovačích chuti. Méně = více. Nebojte se tedy poustit do své kuchyně i méně známé nebo dosud nepoznané suroviny, přivítejte je ve svém jídelníčku a pochutnejte si zdravěji, bez chemie, na s láskou tvořeném cukroví.

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.