Pravidelná receptová rubrika se po prázdninách vrací. Ptala jsem vás na facebookové fanpage, jaký recept byste si přáli pro začátek nového školního roku a vyhrál hráškový krém :-). Určitě si na něm pochutnáte, i když na výběr byla i jiná lákadla, samé dobroty :-), třeba plněná dýně, čočkové placky se špenátem, tofu karbanátky, nebo bezlepkové bramborové noky s luštěninovým bešamelem a kuře v dýňové omáčce. Jó, vyplatí se sledovat pravidelně, skvostů je tam spousty.
Hustý hráškový krém s kuřecím masem
Časová náročnost: Příprava 5 minut, vaření 15 min
Počet porcí: 4
Potřebujeme:
450 g mraženého hrášku
1 kousek kuřecího stehenního řízku
hrst ovesných vloček
1 polévková lžíce Moringa prášku
3 stroužky česneku
½ lžičky soli
špetka barevného pepře
1 lžíce olivového nebo řepkového oleje
1,2 l vroucí vody
Říká se jí elixír mládí a to pro své unikátní složení 90 vitaminů a 46 antioxidantů, tedy peckovní nálož, jaká se jinde nenajde. Navíc spousta vlákniny a ta je vhodná jako prevence zácpy a onemocnění střev a tolik nutná při hubnutí.
Zkoušela jsem kdysi jiné zelené potraviny, ale kápnu božskou, nemohla jsem je pozřít. Bylo mi z nich tak zle, že jsem je nedokázala vypít jinak, než se zavřenýma očima a bez dýchání. A to pak vážně nemá smysl. Nechci je hanit, ale všechno není prostě pro každého :-). Tahle rostlinka, která se řadí mezi superpotraviny, mě nadchla tím, že ji můžu zahrnout přímo do vaření. Do běžných jídel a dá se ve velmi lahodné podobě zahrnout i do pitného režimu.
Navíc umí podpořit i vyčerpaný organizmus a poladit psychiku spoustu jiných zázraků, sama jsem je vyzkoušela. Chcete je znát? Pak si stáhněte ebook, ve kterém vám z vlastní zkušenosti Moringu představím a dostanete v něm i praktické tipy, jak s ní vařit.
Postup pro vynikající hustou polévku:
Do hrnce vsypeme mražený hrášek, ovesné vločky, sůl a zalijeme vroucí vodou, abychom hrášek dlouho nelouhovali a neztratil živiny i chuť. Přivedeme k varu a za mírného blublání necháme 10-15 minut vařit za občasného promíchání, aby se nám vločky zespodu nepřichytily. Mezitím si na olivovém oleji zprudka opečeme stehenní řízek, který jsme předtím opepřili. Opékáme z obou stran, dohromady max 5 mix, pak snížíme teplotu, přiklopíme a necháme pozvolna propékat, aby bylo maso hotové i uvnitř.
Jakmile máme hrášek s vločkami vařený, přidáme tři stroužky česneku, můžeme přidat špetku pepře, nasypeme do polévky moringový prášek, který dodá vlákninu, další živiny a podpoří i krásně zelenou barvu a rozmixujeme na hladký krém. Do každé porce pak vložíme zhruba ¼ z opečeného masa nakrájeného na malé kousky.
Jsou rychlé, výživné a levné a to se cení. Jak takovou výživnou polévku ale uvařit? Je potřeba dodržet určitá pravidla a nevynechat všechny potřebné živiny a to nám mohou zajistit například luštěniny, které jsou v české kotlině tolik opomíjenou surovinou a přitom tak chutnou a pro organizmus potřebnou. Stačí se s nimi naučit pracovat.