Jablečná sezóna se blíží a tak přijde vhod každý recept, kde můžeme použít jablka. Obzvlášť když to nebude klasický štrůdl z listového těsta s haldou tuku :-). Tak jsem vám tak experimentovala a tentokrát to klaplo hned napoprvé. A bábovičky byly delikatesní a navíc ještě bez hříchu. Moc chutnaly mému muži i dceři a měl z nich radost i Spoky, cukrový panáček z pohádky, tak vám dnes přináším recept na vláčnou jablečnou bábovku.
Suroviny, které budeme potřebovat
160 g kokosového cukru
3 vejce
250 jablek
100 g pohankové celozrnné mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
150 g hladké špaldové mouky
3/4 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
50 g jemně mletých vlašských ořechů
50 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
120 ml řepkového oleje
Jak budeme postupovat?
Do robotu si vyklepněte 3 celá vejce, pokud robot nemáte, tak do mísy a vymísíte ručním šlehačem. K vejcím přidejte kokosový cukr a nejprve špachtlí promíchejte, abyste si nevyzdobili celou kuchyň :-). Poté začněte šlehat a šlehejte tak dlouho, až se vám vytvoří na hmotě pěna krásné karamelové barvy.
Do ušlehaných vajec s kokosovým cukrem přidejte olej, promíchejte a vedle v míse si smíchejte všechny tři druhy mouky s práškem do pečiva a ořechy a nakonec s moukou promíchejte i jablka. Jedině tak se vám snadno spojí všechny použité ingredience. Po troškách přidávejte směs mouky ke směsi s vejci a olejem a jemně promíchávejte stěrkou. Buďte opravdu jemní, těsto spíš nadnášejte, aby vám ve formě vyběhlo nahoru.
Já jsem pekla v malých silikonových bábovkových mini formičkách, proto jsem pekla v troubě na 170 st. cca 30 min, pokud použijete velkou bábovkovou formu, bude čas delší, cca 50 min.
Tahle jablečná bábovka je opravdu vynikající, vláčná a neobsahuje bílý cukr a skutečně zasytí a nedodá jen prázdné kalorie. Pokud byste ji chtěli udělat jako zcela bezlepkovou, doporučuji špaldovou mouku vyměnit za mouku z rozemletých ovesných vloček bez lepku (BioHarmonie), nebo kukuřičnou polohrubou mouku. Jak vidíte, tak i sladkost se dá udělat lépe a zdravý život není vůbec o strádání a smlsnout si můžeme i na sladké svačině. Ne každý den, protože v pestrosti je síla. Nechte si chutnat.