Venku je sice jaro podle kalendáře, ale pěkně chladno, tak vám možná bodne hustá teplá polévka, která vás zasytí, dodá živiny i zahřeje. Luštěniny a kapusta, často zapomínané suroviny v českých jídelníčcích. Lahodná krémová polévka pro mlsné jazýčky.
Díky čočce dodáte potřebné bílkoviny, hořčík, zinek, selen a jiné minerální látky a kapustou pak dodáte často chybějící fosfor, železo i vitaminy řady B nutné pro harmonii v našem organizmu.
Co budeme potřebovat:
2 větší brambory
1 středně velká cibule
2 lžíce řepkového nebo olivového oleje
6 lžic červené čočky v suchém stavu
4 velké lupeny kapusty
1 litr vroucí vody
0,5 lžičky soli
2 lžičky kari nebo kurkumy
Jak na to?
Pokrájejte si listy kapusty na úzké proužky a tuhou středovou část odstraňte. Brambory si nakrájejte na malé kostičky. Na oleji si krátce zpěňte cibuli tak, aby byla mírně nazlátlá a přidejte na ni kapustu a velmi krátce orestujte, stačí dvě minuty. Přidejte suchou červenou čočku, kterou jste předtím v sítku propláchli. Promíchejte v hrnci, přidejte brambory, opět promíchejte a restujete 1-2 minuty za stálého míchání. Poté zalijte vroucí vodou a při mírné teplotě vařte 20 minut zakryté.
Po 20 minutách přidejte sůl, kari a ještě pět minut dovařte. Můžete přidat ještě trochu nasekané kapusty, která už projde varem jen velmi krátce. Pokud jste přidali ještě kousky kapusty, vyndejte je nyní z polévky, polévku rozmixujte na hladký krém a na závěr krátce povařené kousky vraťte zpět.
Dobrou chuť 🙂