Dneska si uděláme mrkvovou pomazánku, která moc chutná i malým strávníkům a doplníme do ní i zdraví prospěšné tuky, které navíc prospějí našemu vyprazdňování. S kvalitním kváskovým chlebem, nejlépe žitným, to bude výživná i moc dobrá svačina.
Potřebujeme:
2 mrkve střední velikosti
1 žervé nebo polotučný tvaroh – cca 100 g
1 polévkovou lžíci slunečnicových semínek
1 lžíci lněných semínek
asi půl čajové lžičky olivového oleje, plus pečivo na namazání.
Postup:
Nejprve si do misky nebo hlubokého talíře najemno nastrouhejte mrkev, zakápněte ji olivovým oleje, přisypte namletá nebo v drtiči rozmixovaná slunečnicová a lněná semínka a promíchejte spolu. Poté přidejte žervé nebo tvaroh a opět promíchejte. V případě použití žervé již není nutné solit, tvaroh přisolit můžete, ale POZOR, jen opravdu velmi mírně, neučte děti příliš slaným chutím.
Proč semínka namlít? Že byste si s nimi poradili? To určitě ano, ale abyste zejména z těch lněných získali maximum, je potřeba, aby byly opravdu dobře nadrcená, což většinou zuby moc nezvládneme, rozkousneme jej jen částečně a polykáme je téměř celé. Jejich efektu blahodárných omega3 mastných kyselin pak nevyužijeme a nepodpoří pak ani naše vylučování a čištění tlustého střeva. I na to je potřeba dbát u dětí, bohužel se často setkávám s tím, že i děti trpí zácpou a vždy jde o špatné stravovací návyky a pitný režim.
Dobrou chuť.