V létě máme bohatý výběr ovoce a co nejvíce bychom ho měli zkonzumovat čerstvého. Obsahuje spoustu různých vitaminů, nejčastěji vit. C tolik potřebného pro naši imunitu, některé druhy ovoce jsou bohaté také na betakaroten, tolik potřebný pro naši pokožku. A bohatým zdrojem betakarotenu, ale také vit. A jsou třeba třešně.
Pokud máte sklon k suché kůži, nebo dokonce jejímu rohovatění, nebo také k zánětům spojivek, využijte sezónu třešní, nebo meruněk, broskví a zásobte své tělo tolik potřebným vitaminem.
A až se ovoce v čerstvém podání nabažíte dosyta, můžete využít i toho, že obsahuje velké množství přirozených cukrů a můžete ho použít na pečení nějaké té sladké dobroty. Využít můžete třeba tipu na ovesno – špaldové muffiny, které potěší nejen dětské strávníky, ale budou fajn i na přibalení do batůžku na letní výlety. Když se totiž pečlivě vybírají ingredience a nepečeme jako za dob Magdaleny Dobromily Rettigové – přidej hroudu másla a kyblík cukru, můžeme si i ve zdravém jídelníčku s rozmyslem dopřát nějaké to sladké pečení.
(slušet jim budou i borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, ale klidně i na kousky nakrájená jablka nebo hrušky)
Na 12 – 14 muffinů budete potřebovat:
200 g celozrnné špaldové mouky ( pro malé děti špaldové hladké mouky)
50 g ovesných vloček
80 g kokosového cukru
2 čajové lžičky sody
špetka soli a kousek vanilkového lusku
2 vejce
200 ml mléka (může být i ovesné)
85 g řepkového oleje
4 polévkové lžíce strouhaného kokosu
Opláchněte si třešně, nebo jiné ovoce a a nechte jej dobře okapat předtím, než ho budete dávat do těsta.
Do mísy si odvažte špaldovou mouku, přidejte ovesné vločky a špetku soli a dobře promíchejte. Poté přisypte sodu a kousek třtiny z vanilkového lusku a kokos a opět dobře promíchejte v mouce. Nalijte k mouce mléko, rozklepněte do něj dvě vejce, přidejte olej, kokosový cukr a vše dobře, ale jemně promíchejte. Nachystejte si plech na muffiny, vložte do nich papírové košíčky. Do každého košíčku dejte na dno pár třešní nebo kousků jiného drobného ovoce a lžící naplňte košíček tak, aby byl naplněn kousek pod okraj. Navrch můžete přidat ještě pár kousků ovoce.
Pečeme na 170 st. ve vyhřáté troubě cca 35 -40 min do zlaté barvy. Před vytažením z trouby zkontrolujte špejlí, zda se vám těsto nelepí. Pokud ne, vytáhněte z trouby a nechte zchladnout na mřížce předtím, než začnete sundavat pečící košíčky.
A máte skvělou snídani, nebo třeba dopolední svačinu, co říkáte? Do zdravého a pestrého jídelníčku můžeme zahrnout spoustu surovin a pochutnávat si tak zdravě každou chvíli na něčem jiném, jedině zajistíte, že nebude vašemu tělu nic potřebného chybět.