Pohanka má specifickou chuť a právě pro ni se jí plno lidí vyhýbá. Upřímně, trošku je potřeba si na ni zvyknout, ale hodně je to o značce, po které sáhnete. Já nekupuji pohanku jinou než českou značku Šmajstrla. Šmajstrla je český pohankový mlýn, jediný svého druhu u nás a má dlouhou tradici. Pohanku loupou mechanicky oproti jiným značkám, které tak dělají termicky, tedy nahřátím, kdy pukne slupka a zrno se oddělí. Proces loupání významně ovlivňuje chuť pohanky, za mě je ta termicky upravená právě s tím nepříjemným aromatem.
Pohanka má vysoké množství rostlinných bílkovin, kterých je v českém jídelníčku stále méně, než by bylo třeba. Pohanka obsahuje B vitaminy a cenné minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, měď, železo, selen a zinek. Navíc je bezlepková, což pro běžného smrtelníka je fajn ozvláštnění jídelníčku pro snížení množství konzumovaného lepku, pro celiaky a alergiky na běžné obiloviny bezva možnost, jak rozšířit svůj jídelníček, přesto jsem se setkala s plno celiaky, kteří ani po letech bezlepkové diety pohanku nikdy nekonzumovali a stravovali se výhradně rýží, brambory, nebo výrobky z kukuřice a to je opravdu škoda.
Pružnější cévy díky pohance a skvělé pochutnání s přípravou do 20 minut.
Připravila jsem vám recept na rizoto, ve kterém je pohanka v kombinaci s bulgurem. Hotové jídlo není tedy už bezlepkové, je určené začátečníkům se zkoušením pohanky v jídelníčku, nebo těm, které v minulosti nenadchla. Bezlepkáři nechť vyzkouší buď pouze v pohankové verzi, nebo zkombinujte s jáhly.
Potřebovat budete samé dostupné suroviny, rozpis na tři porce najdete níže.
100 g pohankové kroupy Šmajstrla
100 g bulguru
3 PL řepkového nebo olivového oleje
1 – 2 kapie
1/4 střední Hokkaidó dýně
1 malá cibule
kousek pórku
2 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany
hrst lněných semínek
1/4 ČL soli
1 ČL koření Na špagety od Grešíka
špetka koření Peperoncino nitky (dětem oddělte jen s kořením Na špagety)
Pohanku v sítku před přípravou propláchněte a spařte ji vroucí vodou z konvice. Nechejte okapat, pak dejte do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byla kousek nad pohankou, přiveďte k varu, vypněte a nechte dojít pod pokličkou. Bulgur je dobré mít předem namočený, min ráno jej namočte, před vařením vodu vyměňte a dejte jí cca 3x více než bulguru. Přiveďte také k varu, můžete malou chvíli takto nechat, pak vypnout a nechat dojít. Pro ty, co neradi špiní dva hrnce můžete spojit obě suroviny, ideální je dát vařit bulgur a jakmile se začne odpařovat voda, přisypte pohanku a dolijte vodu nad ni, nechte přivést k varu a vypněte. Další možnost je také den předem vařit jídlo s bulgurem a část si ho odložit na tento recept, recyklování a usnadňování práce v kuchyni šetří čas a zvyšuje radost z výsledku.
Na pánev si dejte tři polévkové lžíce oleje, zahřejte a přidejte nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule sklovatět, přidejte na kousky nakrájenou dýni a kapii (dýni včetně slupky). Opékejte při vyšší teplotě 5 – 7 minut, pak přidejte koření, lněné semínko, osolte, dobře promíchejte a malou chvíli vše prohřívejte při nízké teplotě. Na závěr přidejte již uvařený bulgur a pohanku. Vše spolu smíchejte a přidejte zakysanou smetanu a opět promíchejte.