Na Velikonoce je čas na dobroty typické pro tohle období a já mám tradice ráda, klidně si můžeme vytvořit i své rodinné, novodobé, ale je fajn, když má rodina s určitým obdobím spojené nějaké aktivity, jídla, vůně… Nejčastěji na Velikonoce děláme mazance, velikonoční nádivku a tu třeba u mě na blogu najdete v trochu jiné variantě, bezlepkové, na recept najdete níže v seznamu velikonočních dobrot.
Bezlepková velikonoční nádivka
Pro letošní rok jsem pro vás připravila na Velikonoce dvě novinky, jednu ve sladké a jednu ve slané variantě. Trnová koruna nasladko s rozinkami, mandlemi a skořicí a naslano se špenátem, uzeným masem a česnekem. Jako první se podíváme na trnovou korunu ve sladké variantě.
Těsto
100 g másla
250 ml mléka
500 g mouky ( 300 g špaldové hladké + 200 g ovesné celozrnné mouky)
20 -25 g čerstvého droždí
1/2 ČL soli
80 g hnědého třtinového cukru
½ ČL mletého kardamonu
1 ČL mleté cejlonské skořice
1 vejce
2 hrsti rozinek, asi 1 dcl rumu a na špičku nože vanilky
50 g mandlí rozsekaných mandlí se slupkou
Náplň
40 -50 g másla
2 PL třtinového cukru
2 ČL mleté skořice
Rozinky naložte do rumu min na dva dny tak, aby byly potopené a přidejte také na špičku nože vanilky z lusku. Pokud se chcete vyhnout alkoholu, zalijte je vroucí vodou a nechte nabobtnat. Než začnete s pečením, nechte droždí pár hodin v pokojové teplotě, aby vám těsto pěkně kynulo.
Mléko ohřejte na vlažnou teplotu, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí a nechte cca 10 min odstát, aby se na mléku udělaly z droždí malé kopečky.
Do mísy nasypte mouku, oba druhy spolu dobře promíchejte, na kraje těsta nasypte sůl, přisypte skořici, kardamon, cukr, rozpuštěné ale vychladlé máslo, přidejte vejce, rozinky včetně rumu, který ve skleničce zbyde, přisypte nasekané mandle, může být část na malé kousky a část na čtvrtky.
Vše spolu smíchejte a v robotu nebo ručně dobře těsto vyhněťte. Zakryjte těsto a nechte ho cca 1 -1,5 hod kynout. Poté těsto válečkem vyválejte na placku do tvaru obdélníku. Utřete v misce máslo s cukrem a skořicí a namažte na těsto. Dlouhou stranu těsta rolujte a konce těsta přitlačte k ruličce. Podélně rozkrojte ruličku tak, abyste mohly oba dlouhé konce spojit a zaplést jako cop ze dvou pramenů. Konce spojte, vložte do kruhové pečící formy a nechte dalších 30 min kynout. Forma vám pomůže udržet kulatý tvar. Pečeme na 180 st. ve spodní části trouby cca 45 -50 min, jestli je upečeno ověřte špejlí, pokud je suchá, máte hotovo.
Z menších kousků těsta můžete také ve formičkách udělat velikonoční zajíčky nebo jiné veselé tvary, děti určitě potěší.
Recept na trnovou korunu naslano najdete zde>>>.
Tvůj článek mě 100% zaujal. I když jsem na toto téma naprostý laik, doufám, že si takových příspěvků přečtu víc. Začínám číst a cítím, že nebudu zklamán!
Děkuji za pochvalu.