Trnová koruna s rozinkami, skořicí a mandlemi

Na Velikonoce je čas na dobroty typické pro tohle období a já mám tradice ráda, klidně si můžeme vytvořit i své rodinné, novodobé, ale je fajn, když má rodina s určitým obdobím spojené nějaké aktivity, jídla, vůně… Nejčastěji na Velikonoce děláme mazance, velikonoční nádivku a tu třeba u mě na blogu najdete v trochu jiné variantě, bezlepkové, na recept najdete níže v seznamu velikonočních dobrot.

Velikonoční recepty tradiční i netradiční

Velikonoční mňamky a tipy

Barvená vajíčka bez chemie

Kynutý mazanec

Nekynutý tvarohový mazanec

Bezlepkový beránek

Bezlepková velikonoční nádivka

Velikonoční sušenky pro koledníky

Vajíčková pomazánka po koledě

Pro letošní rok jsem pro vás připravila na Velikonoce dvě novinky, jednu ve sladké a jednu ve slané variantě. Trnová koruna nasladko s rozinkami, mandlemi a skořicí a naslano se špenátem, uzeným masem a česnekem. Jako první se podíváme na trnovou korunu ve sladké variantě.

Trnová koruna se skořicí, mandlemi a rozinkami v rumu a vanilce

Těsto

100 g másla

250 ml mléka

500 g mouky ( 300 g špaldové hladké + 200 g ovesné celozrnné mouky)

20 -25 g čerstvého droždí

1/2 ČL soli

80 g hnědého třtinového cukru

½ ČL mletého kardamonu

1 ČL mleté cejlonské skořice

1 vejce

2 hrsti rozinek, asi 1 dcl rumu a na špičku nože vanilky

50 g mandlí rozsekaných mandlí se slupkou

 

Náplň

40 -50 g másla

2 PL třtinového cukru

2 ČL mleté skořice

Rozinky naložte do rumu min na dva dny tak, aby byly potopené a přidejte také na špičku nože vanilky z lusku. Pokud se chcete vyhnout alkoholu, zalijte je vroucí vodou a nechte nabobtnat. Než začnete s pečením, nechte droždí pár hodin v pokojové teplotě, aby vám těsto pěkně kynulo.

Mléko ohřejte na vlažnou teplotu, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí a nechte cca 10 min odstát, aby se na mléku udělaly z droždí malé kopečky.

Do mísy nasypte mouku, oba druhy spolu dobře promíchejte, na kraje těsta nasypte sůl, přisypte skořici, kardamon, cukr, rozpuštěné ale vychladlé máslo, přidejte vejce, rozinky včetně rumu, který ve skleničce zbyde, přisypte nasekané mandle, může být část na malé kousky a část na čtvrtky.

Vše spolu smíchejte a v robotu nebo ručně dobře těsto vyhněťte. Zakryjte těsto a nechte ho cca 1 -1,5 hod kynout. Poté těsto válečkem vyválejte na placku do tvaru obdélníku. Utřete v misce máslo s cukrem a skořicí a namažte na těsto. Dlouhou stranu těsta rolujte a konce těsta přitlačte k ruličce. Podélně rozkrojte ruličku tak, abyste mohly oba dlouhé konce spojit a zaplést jako cop ze dvou pramenů. Konce spojte, vložte do kruhové pečící formy a nechte dalších 30 min kynout. Forma vám pomůže udržet kulatý tvar. Pečeme na 180 st. ve spodní části trouby cca 45 -50 min, jestli je upečeno ověřte špejlí, pokud je suchá, máte hotovo.

Z menších kousků těsta můžete také ve formičkách udělat velikonoční zajíčky nebo jiné veselé tvary, děti určitě potěší.

Recept na trnovou korunu naslano najdete zde>>>.

 

 

 

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.