Cizrna s kari-kokosovou omáčkou – recept

Často dostávám otázku co s tou cizrnou. A přitom je cizrna právě druh luštěniny, se kterým se dá kouzlit tolik skvělých jídel od přidání do salátu, placek, omáček, polévek a tak přináším další z velmi chutných receptů s použitím právě cizrny. Cizrnová omáčka s kari a kokosovým mlékem, která je lehce pikantní a přitom jemně krémová díky kokosovému mléku. Čestně musím říct, že tohle je recept, který chutná i běžnému českému strávníkovi, který není moc zvyklý na nějaké extravagantní vaření a možná by ho na první pohled trochu vyděsila kombinace kokosového mléka s luštěninou. Je to fakt moc dobrý.

Než vás namlsám fotkami s touhle skvělou dobrotou, hodím vám sem pár dalších tipů jak cizrnu použít, ať máte další důvod jít ji koupit. A až vyrazíte, kuptujte určitě sušenou cizrnu, jako pořádnou luštěninu, tu v plechovce a nálevu si nechte třeba jako cestovní variantu jídla.

Až budete pořádat večírek, zkuste nasypat do mističek něco jiného, než slané oříšky – pečenou cizrnu s uzenou paprikou a uvidíte, jak bude šmakovat

Jednoduchá večeře, kde je hojně zastoupená zelenina v kombinaci s luštěninou, co nepotřebuje nic dalšího – cizrna na pánvičce s ředkvičkami, mrkví a salátem

Jestli máte rádi jídla ala čína, pak vám skvěle sedne recept na rýžové nudle s cizrnou a šťavnatou zeleninou

 

 

A teď už se jdeme opravdu namlsat receptem na cizrnovou omáčku s kari a kokosovým mlékem. Než začnete, zajděte na nákup pro následující ingredience:

Na 4 porce budete potřebovat:

250 g cizrny v suchém stavu

4 lžíce olivového oleje

2 velké cibule

asi 10 cm z bílé části pórku a 10 cm ze zelené části pórku

2 – 3 polévkové lžíce Hrašky (směs hrachové mouky s kořením)

1,5 lžičky soli

1,5 – 2 čajové lžičky kari (ráda používám od Grešíka stejně jako ostatní koření)

1 čajová lžička kurkumy (pokud nemáte a máte rádi pikantní, dejte o trošku víc kari)

250 ml kokosového mléka (pro fajnšmekry doporučuji přidat i čerstvý kokos z ořechu nakrájený na kousky)

Cizrnová omáčku s kari a kokosovým mlékem

Začněte tím, že si 12 hod předtím, než budete chtít vařit cizrnu namočíte. Správné namáčení luštěnin je velmi důležité a pomáhá nám s tím, abychom se necítili po konzumaci luštěnin příliš nadmutí. Díky namáčení se totiž z luštěnin vyplavují těžko vstřebatelné látky. Jak správně namáčet luštěniny najdete v mém článku ZDE.

Po namočení cizrny namáčecí vodu vylijte, cizrnu propláchněte čistou studenou vodou a dejte ji vařit bez solení na 70 – 80 min. Vody dávejte tak, abyste nad cizrnou měli 1 – 2x tolik vody.

Až se bude vaření cizrny blížit k závěru, vezměte si druhý hrnec, zahřejte na něm 3 lžíce oleje, přidejte cibuli najemno nakrájemnou a podmíchávejte ji tak dlouho, až bude mírně nahnědlá, ale skutečně jen mírně. Poté přidejte Hrašku, dobře promíchejte s olejem a cibulí a 3-5 min provařte  za občasného míchání. Hraška s olejem a cibulí vám vytvoří takový základ jíšky, která není ale jen prázdné zalepení díky běžné mouce, ale je to jen další druh luštěniny a vykouzlí vám příjemně krémovou omáčku. Tuhle luštěninovou jíšku zalijte 2-4 lžícemi vývaru z cirzny (odeberete z hrnce, ve kterém se cizrna vaří), promíchejte s jíškou, promixujte tyčovým mixérem a vařte při mérné teplotě 20 min.

Mezitím, než se vám provaří jíška (dříve ji opravdu z plotny nestahujte, vymstilo by se vám to jak na chuti jídla, tak i na vašem zažívání), si zpracujete již uvařenou cizrnu. Odeberte z uvařené cizrny asi 3/4 a ty promixujte s kokosovým mlékem, kari, kurkumou a solí. Mixujte tak, abyste měli hladký krém s minimem hrudek. Vznikne vám tak opravdu hutná kaše, ke které po lžících přidáte tolik vody z uvařené cizrny, aby vám vznikla příjemná konzistence omáčky, která vám bude vyhovovat. Jakmile budete mít hotovou jíšku, přidejte ji k již smíchané omáčce a ještě jednou promixujte.

Vedle na pánvi si na zbylé lžíci oleje krátce orestujte pórek nakrájený na nudličky. Stačí 3 min, ať vám zůstane křupavý a poté ho vmíchejte do omáčky a vraťte do ní zbylou čtvrtinu cizrny v celých kuličkách.

Jako příloha se k této omáčce skvěle hodí rýže, ale také kroupy, pohanka, nebo třeba naan chleba, který mám na fotce já, na ten vám dám recept zase třeba příště. Nechte si chutnat.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.