Často dostávám otázku co s tou cizrnou. A přitom je cizrna právě druh luštěniny, se kterým se dá kouzlit tolik skvělých jídel od přidání do salátu, placek, omáček, polévek a tak přináším další z velmi chutných receptů s použitím právě cizrny. Cizrnová omáčka s kari a kokosovým mlékem, která je lehce pikantní a přitom jemně krémová díky kokosovému mléku. Čestně musím říct, že tohle je recept, který chutná i běžnému českému strávníkovi, který není moc zvyklý na nějaké extravagantní vaření a možná by ho na první pohled trochu vyděsila kombinace kokosového mléka s luštěninou. Je to fakt moc dobrý.
Než vás namlsám fotkami s touhle skvělou dobrotou, hodím vám sem pár dalších tipů jak cizrnu použít, ať máte další důvod jít ji koupit. A až vyrazíte, kuptujte určitě sušenou cizrnu, jako pořádnou luštěninu, tu v plechovce a nálevu si nechte třeba jako cestovní variantu jídla.
Až budete pořádat večírek, zkuste nasypat do mističek něco jiného, než slané oříšky – pečenou cizrnu s uzenou paprikou a uvidíte, jak bude šmakovat
Jednoduchá večeře, kde je hojně zastoupená zelenina v kombinaci s luštěninou, co nepotřebuje nic dalšího – cizrna na pánvičce s ředkvičkami, mrkví a salátem
Jestli máte rádi jídla ala čína, pak vám skvěle sedne recept na rýžové nudle s cizrnou a šťavnatou zeleninou
A teď už se jdeme opravdu namlsat receptem na cizrnovou omáčku s kari a kokosovým mlékem. Než začnete, zajděte na nákup pro následující ingredience:
Na 4 porce budete potřebovat:
250 g cizrny v suchém stavu
4 lžíce olivového oleje
2 velké cibule
asi 10 cm z bílé části pórku a 10 cm ze zelené části pórku
2 – 3 polévkové lžíce Hrašky (směs hrachové mouky s kořením)
1,5 lžičky soli
1,5 – 2 čajové lžičky kari (ráda používám od Grešíka stejně jako ostatní koření)
1 čajová lžička kurkumy (pokud nemáte a máte rádi pikantní, dejte o trošku víc kari)
250 ml kokosového mléka (pro fajnšmekry doporučuji přidat i čerstvý kokos z ořechu nakrájený na kousky)
Začněte tím, že si 12 hod předtím, než budete chtít vařit cizrnu namočíte. Správné namáčení luštěnin je velmi důležité a pomáhá nám s tím, abychom se necítili po konzumaci luštěnin příliš nadmutí. Díky namáčení se totiž z luštěnin vyplavují těžko vstřebatelné látky. Jak správně namáčet luštěniny najdete v mém článku ZDE.
Po namočení cizrny namáčecí vodu vylijte, cizrnu propláchněte čistou studenou vodou a dejte ji vařit bez solení na 70 – 80 min. Vody dávejte tak, abyste nad cizrnou měli 1 – 2x tolik vody.
Až se bude vaření cizrny blížit k závěru, vezměte si druhý hrnec, zahřejte na něm 3 lžíce oleje, přidejte cibuli najemno nakrájemnou a podmíchávejte ji tak dlouho, až bude mírně nahnědlá, ale skutečně jen mírně. Poté přidejte Hrašku, dobře promíchejte s olejem a cibulí a 3-5 min provařte za občasného míchání. Hraška s olejem a cibulí vám vytvoří takový základ jíšky, která není ale jen prázdné zalepení díky běžné mouce, ale je to jen další druh luštěniny a vykouzlí vám příjemně krémovou omáčku. Tuhle luštěninovou jíšku zalijte 2-4 lžícemi vývaru z cirzny (odeberete z hrnce, ve kterém se cizrna vaří), promíchejte s jíškou, promixujte tyčovým mixérem a vařte při mérné teplotě 20 min.
Mezitím, než se vám provaří jíška (dříve ji opravdu z plotny nestahujte, vymstilo by se vám to jak na chuti jídla, tak i na vašem zažívání), si zpracujete již uvařenou cizrnu. Odeberte z uvařené cizrny asi 3/4 a ty promixujte s kokosovým mlékem, kari, kurkumou a solí. Mixujte tak, abyste měli hladký krém s minimem hrudek. Vznikne vám tak opravdu hutná kaše, ke které po lžících přidáte tolik vody z uvařené cizrny, aby vám vznikla příjemná konzistence omáčky, která vám bude vyhovovat. Jakmile budete mít hotovou jíšku, přidejte ji k již smíchané omáčce a ještě jednou promixujte.
Vedle na pánvi si na zbylé lžíci oleje krátce orestujte pórek nakrájený na nudličky. Stačí 3 min, ať vám zůstane křupavý a poté ho vmíchejte do omáčky a vraťte do ní zbylou čtvrtinu cizrny v celých kuličkách.
Jako příloha se k této omáčce skvěle hodí rýže, ale také kroupy, pohanka, nebo třeba naan chleba, který mám na fotce já, na ten vám dám recept zase třeba příště. Nechte si chutnat.