Rádi byste vyzkoušeli beránka trochu jiného, než jakého jste měli dosud na velikonočním stole? Nebo ze zdravotních důvodů dodržujete bezlepkovou dietu a občas je vám líto, že na piškot už se můžete leda podívat? Nemusíte se na něj jen dívat, mám pro vás recept na bezlepkového beránka. Navíc bez náhražek, tedy žádná bezlepková směs s pšenicí zbavené lepku. Zdravý a pestrý jídelníček je totiž o tom, že se naučíme střídat co nejširší spektrum potravin. Čím více druhů potravin – základních potravin ve svém jídelníčku máme, tím spíše si zaručíme, že do svého těla dostáváme to, co skutečně potřebuje.
4 vejce
špetka soli
pár kapek citrónu
100 g třtinového cukru
80 g rýžové hladké mouky
40 g celozrnné pohankové mouky
2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
Odděljte bílky od žloutků a ušlehejte tuhý sníh ze 4 bílků, špetky soli a pár kapek citrónu. Zvlášť ušlehejte žloutky s třtinovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem opatrně vmíchejte předem smíchané oba druhy mouky a prášek do pečiva. Snažte se mouku vmíchávat lehkým nadnášením a stejně tak opatrně vmíchejte i tuhý sníh z bílků. Hotové těsto vložte do předem dobře vymazané a kukuřičnou strouhanou vysypané formy beránka nebo bábovky. Pečeme na 180 stupňů zhruba 40 -45 minut. Beránka z formy vyklopte ihned po upečení a pokud ho budete chtít mít pěkně bílého, zkuste ho namísto cukru posypat strouhaným kokosem.
Chutná opravdu výtečně 🙂 a když volíme s rozmyslem základní suroviny pro vaření a pečení, můžeme sobě, i dětem dopřát i nějakou tu mňamku, život totiž není o strádání, ale hledání té nejlepší volby.
Krásné Velikonoce!
A pokud hledáte tip na další velikonoční recepty, zkuste určitě mazanec, polévku na zelený čtvrtek, nádivku, nebo třeba barvení velikonočních vajíček bez chemie. Stojí za to.
Štěpánka