Bezlepková buchta s čirokem a hruškami – vysokoproteinová záležitost, zn. i pro hubnoucí

Tuhle buchtu bych mohla zařadit do low carb kategorie, i když to nebyl primární účel. Vznikla minulý pátek jen díky tomu, že vzadu v lednici bylo zašoupnuto víc zakysané smetany a tvarohu, než jsem aktuálně stihla spotřebovat a potřebovala jsem místo v lednici, protože když chystám kurz vaření nebo pečení, máme narvanou tu naši, i druhou záložní lednici ve sklepě :-).

dav

Navíc je to buchta sezónní s hruškami a je na ní ideální čas a potěší i ty, kteří chtějí dát nějaké to kilčo dolů a přitom se nechtějí cítit sešněrovaní tím, že nesmí nic. O tom totiž zdravá strava není a pokud si okolo jídla jako takového nastavíme spousty stresu, půjde to proti našemu záměru a ani ta kila nepůjdou dolů tak, jak bychom chtěli.

A tohle je třeba velikánská část, kterou učím své klientky v online kurzu hubnutí – Jím zdravě a zhubnu. On ten jídelníček je totiž pro hubnutí jen malý dílek toho, co si potřebujeme v hlavě všechno popřeskládat. Někdy to není jednoduchá skládačka, ale když se dílky dobře spojí, drží to celý život. Další běh kurzu otevřu v lednu a už teď po startovním podzimní kole vím, že mělo smysl i to odkládání spuštění tohohle kurzu, protože jdeme do hloubky tak, jak bych se ještě před rokem obávala jít veřejně. Když je to jedna-jedna, tedy já a klientka, nemám s tím problém, ale pracovat tímto způsobem i s klientkami, které neznám, na dálku a odvážit se jít za hranice běžného kurzu hubnutí, chtělo načerpat odvahu. A z toho, co teď vidím za posuny u žen v kurzu a jejich průběžných reakcí mi srdce plesá, i když mám třeba blbý den a nevím co dřív. Stálo to za to. A tenhle recept je i pro ně 💌.

A teď ta úžasná nadýchaná buchta s vysokým obsahem bílkovin, kterou si můžete dát o víkendu, i když právě dáváte kilča dolů.

Vše co budete potřebovat je:

2 kelímky á 200 g zakysané smetany

1 kelímek á 250 g polotučného tvarohu

3 vejce

200 g hladké čirokové mouky – bezlepkové

100 g kokosového cukru

1 čajová lžička jedlé sody

2 velké tvrdší hrušky

3 polévkové lžíce kakaa – nemusí být

Asi 4 lžičky javorového sirupu – volitelně

Příprava bude velmi jednoduchá. Připravte si malý pekáček asi na 12 kousků buchty a vyložte ho pečícím papírem. Předehřejte si troubu na  180 stupňů. V míse ručně vyšlehejte zakysanou smetanu, tvaroh a vejce, přisypte kokosový cukr a metličkou krátce šlehejte. Poté jemně přimíchejte jedlou sodu a nechte 5 minut odstát, hmota pěkně zapracuje a promísí se a pak teprve jemně vmíchejte mouku a opatrně vypracujte v hladký krém. Pokud budete chtít buchtu dvoubarevnou jako jsem pekla já, oddělte si 1/3 těsta a přimíchejte do něj tři lžíce kakaa, vmíchávejte jemně.

Krém nalijte do vyloženého pekáčku a poklaďte na něj na tenké plátky nakrájené hrušky, můžete je i mírně vrstvit. Pokud  máte i kakaové těsto, vlijte nejprve to bílé, pak předem oddělené kakaové těsto a můžete ho špejlí trošku projet sem tam, aby se barvy promíchaly a teprve pak dávejte hrušky. Vložte do trouby a pečte cca 40 – 45 min, na konci píchněte do těsta špejlí a pokud ji vytáhnete čistou, máte upečeno, pokud se lepí, malou chvíli ještě nechte buchtu v troubě. Až buchtu vyndáte z trouby, ještě horké hrušky navrchu pokapte max 4 lžičkami javorového sirupu.

Během chvilky si upečete skvělou buchtu, která vás může i v těchto chladných dnech ráno vítat u snídaně.

Já nejsem dogmatik striktních výživových směrů, nemám ráda diety a proto nezakazuji dát si něco sladkého, ale hledám cesty, jak se nezaplácnout prázdnou energií, tradiční jídla odlehčit, nahradit některé suroviny jinými, protože tak jak jedly naše babičky a fyzicky přitom pracovaly, není možné aplikovat dnes, když většina z nás sedí a má malý výdej energie.

Navíc je skvělé učit děti odmalička, že sladkost nemůže být každý den a když už si něco dáme, buchta pečená mámou s pečlivostí vybraných surovin a láskou ❤ bude vždycky lepší, než lízátko nebo jiná barevná záležitost z krámu. Do domácí buchty totiž můžete vybrat ingredience, které tělu i něco přinesou, zasytí jej, přijmeme díl vlákniny a i nějaké ty minerální látky díky vybranému typu mouky. A to lízátko prostě neumí. Aby děti ale pochopily proč to děláme, je potřeba jim předkládat důvody a to ne ty naše dospělácké a pro jejich kebulky složité a učit je hravými příklady, jak na zdravou stravu hravě a s lehkostí. Protože když to děti baví a secvaknou jim ty důvody, proč se o svá tělíčka starat, budou to dělat rády, čestný kuchtičkovský 😊.

Společné večerní povídání pak můžete s dětmi proložit i čtením, nebo poslechem pohádky O cukrových panáčcích a pojedete společně na jedné vlně a díky tomu, že je to baví, se jim i lépe chápe, proč mají baštit také zeleninu, luštěniny a vůbec pestrou stravu a i úkoly z tištěné knížky se jim budou plnit jedna radost, navíc je může přinést třeba Mikuláš namísto tuny sladkostí 😃.

Svou vášeň nechávám plynout v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a s láskou krmím nejen svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře