Příprava červené čočky je snadná a rychlá a je to způsob, jakým mohou zvýšit, nebo vůbec zařadit konzumaci luštěnin i ti, co mívají jen čočku na kyselo na Nový rok.
Zařazením luštěnin do stravy totiž přinášíme do jídelníčku cenné rostlinné bílkoviny, jimiž vhodně nahradíme maso. Není třeba se stát vegetariánem, pokud to není vaše přesvědčení, ale spotřeba masa je v českém jídelníčku stále příliš vysoká a ten, kdo maso moc nemusí je nezřídkakdy nenahradí a jede ve vysokém příjmu sacharidů, což má za následek jednak rychlé střídání zasycení a hladu nebo chutí, tak i z dlouhodobého pohledu navyšování váhy. Luštěniny do svého jídelíčku můžete zahrnout i ve formě výživných večeří.
Na oběd nebo večeři s červenou čočkou a rajčaty budete potřebovat na 2 porce:
250 g červené čočky
4 – 6 velkých rajčata
1/2 lžičky soli
2 nalé cibule
4 lžíce řepkového oleje
6 sušených rajčat
lžička sušeného česneku
hrst čerstvé bazalky
1 polévková lžíce Moringy s bazalkou – rostlina, která se používá jako koření, ale má skvělé výživové hodnoty pro naše zdraví
300 ml vroucí vody
Čočku si propláchněte v sítku pod tekoucí vodou a nechte ji alespoň 4 hodiny namočenou. Sice lze uvařit červenou čočku i bez namáčení, ale bude takto stejně jako ostatní luštěniny i lépe stravitelná a zbavíte ji většiny nadýmavých látek. Po namočení čočku nechejte vykapat, rozplate si na pánvi olej a přisypte do něj čočku v nevařeném stavu. Dobře promíchávejte cca 3 – 5 min, přidejte cibuli nakrájenou na nudličky a společně promíchejte a restujte další cca 2 minuty. Poté podlijte asi 300 ml vroucí vody, osolte, přidejte nadrobno nakrájená rajčata, promíchejte spolu a při střední teplotě za občasného míchání vařte zhruba 10 min. Na závěr přisypte sušený česnek, na menší kousky nakrájená sušená rajčata, Moringu s bazalkou pro zvýšení obsahu vitaminů a minerálních látek ve stravě a také zvýšení imunity. Zaklopte víkem a nechte cca 5 min dojít na vypnuté teplé polotýnce. Před podáváním přimíchejte ještě zbylá dvě rajčata nakrájená na malé kousky a nasekanou bazalku pro dodání čerstvosti.
Pokud víte, že nezvládáte během dne sníst zhruba 400 g zeleniny, v zimě včetně té v tepelné úpravě, je potřeba nahradit zdroj příjmu vlákniny, vitaminů a minerálních látek ještě dalším způsobem a postupně učit své tělo na to, že když bude kvalitně vyživené, bude na tom mnohem lépe i s imunitním systémem a psychickou odolností, protože to, co sníme musí zpracovat náš zažívací systém a v něm je sídlo imunity. Proto se vyplatí dbát na to, co vkládám do svých úst a také jak často.
Nechte si chutnat, protože jídlo, je potřeba konzumovat s vědomím, že jím to, co naše tělo potřebuje a zároveň s ohleduplností k sobě, od ní se totiž odvíjí to, jak jsem potom spokojeni se svým zdravím i postavou.