Jak změnit zajeté koleje ve stravování- 3 týdenní akční plán změn na talíři

Jak změnit zajeté koleje ve stravování je něco, co řeší spousta lidí, ale jen zlomek jich ho opravdu změní. Proč? Protože je to celkem velký a obsáhlý úkol a pod jeho rozsahem se celé přání rozsype. Není to ale nutné a i tady platí jedno ze starých mouder. Máš problém velký jako slon? Rozporcuj ho a pak si poraď s jednotlivými kousky, pěkně po částech. A to už se dá zvládnout celkem snadno.

Takže není potřeba nechat se zavalit a pod tíhou toho, že:

  • Nevím kde začít.
  • Nevím jak zařadit změnu surovin.
  • Nevím kde to všechno nakupovat.
  • Nevím nejen čím začít, ale také jak pokračovat.
  • Budu to dělat a rodina mě bude bojkovat.

Takže jestli je tohle téma vaše a už jste si x-krát říkali, že je čas s tím svým jídlem něco provést a alespoň ho částečně pozměnit, začít jíst jídla, která jen nezasytí, ale doplní také důležité živiny a vlákninu pro očistu střev, rozporcujeme toho vašeho slona. Celou změnu, kterou byste chtěli provést, tedy složení jídla, zařazení nových surovin, pestrost, četnost jídel, si rozdělíme na menší části a krátké časové úseky. Začněte tím, že si pro sebe udělát min 15 minut a nad svými stereotypy v jídle se poctivě zamyslíte. Vezměte si tužku a papír a zodpovězte si tyto otázky.

 

Jak změnit zajeté koleje ve stravování?

Než začnete cokoliv měnit, je potřeba znát výchozí stav a plně si jej uvědomit a tedy vědět, CO skutečně chci změnit a ne to jen mlhavě tušit a mít stále toho slona s jménem Zdravá výživa.

Jakmile budete mít zodpovězené otázky výše, vezměte si diář a do něj si napište konkrétní plán pro následující tři týdny. V každém z tomto týdnů budete mít JEN DVA ÚKOLY. Tohle je naprostý  základ toho, na čem můžete dále stavět a vybudovat si tak svých 5 zásad zdravého jídelníčku, které tě posunou k vitalitě těla i ducha a díky nimž nebude ve vašem jídelníčku nic chybět.

 

Po ukončení prvního týdne vašich změn si zhodnoťte, jak vám první dva úkoly šly, jak se nyní cítíte a to, co jste dělali v prvním týdnu ponechte i do vašeho budoucího způsobu stravování. Léto je sezóna všeho čerstvého, takže v tomto období nám jdou změny ještě lépe, ale ani v zimě není potřeba házet flintu do žita, zeleninu zařazujte do jídla i v tepelné úpravě, zejména u hlavních jídel, do polévek, využívejte pečenou zeleninu a nezapomeňte také na skvělou kvašenou zeleninu pro zvýšení kondice našeho imunitního systému.

Jak se cítíte po druhém týdnu, kdy jste jedli pravidelně? Kdy jste nevynechávali oběd a nedojídali se večer vším možným? Návyk o tom, jak si plánujete jídlo (zejména oběd a večeři) si ponechte i do budoucna. Během plánování jídelníčku si člověk sám pro sebe nedovolí naplánovat něco, co by tam být nemělo a snaží se o pestrost, narozdíl o hrrrr akce – mám hlad, co je kde k jídlu. Systém plánování jídelníčku může být velmi jednoduchý a má svá jasná pravidla, která si je schopno vzít za své i dítě, tak proč ne vy.

Máte za sebou tři týdny, kdy jste svému tělu dopřáli velkou změnu stravování oproti původnímu stavu. Není to ještě 100%, ale není třeba klesat na mysli, i 60% je podstatně více než 0 nebo 20%, na kterých jste začínali. Podívejte se, jaké nové suroviny jste už do svého jídelníčku dokázali zařadit a které byste ještě rádi zařadili a bez otálení si je naplánujte na další týdny. Vytrvejte v tom, co jste započali. Pokud vám schází inspirace na to, jak zařadit nová jídla do běžného denního režimu a nestát jen u plotny, využijte skvělý tahák a na konkrétní jídla se inspirujte recepty z Mámina kastrůlku.

V současné době pracuji na přípravě bezmasé kuchařky pro zdravější stravování běžného strávníka, tedy i “masožravce” právě proto, že pestrá a chutná bezmasá jídla na českém jídelníčku tolik chybí. A právě bezmasé recepty jsou ty, které nám poskytují možnost zapojit často opomíjené suroviny, s nimiž se dají vykouzlit skvělé a chutné pokrmy. Patří mezi ně v každém případě spousta zeleniny, luštěniny různých druhů a rozmanité druhy obilovin, například jáhly, pohanka, čirok, quinoa, ale také neloupaná rýže. Nechte namlsat své oko, ať víte, že zapojením těchto surovin namlsáte později i své chuťové pohárky a potěšíte váš zažívací trakt.

Nenechte si tenhle jednoduchý způsob změny, která může být trvalá jen na obrazovce, vytiskněte si váš AKČNÍ TŘÍTÝDENNÍ PLÁN a jděte do akce. Každý den je vhodný k začátku, nepotřebujete ani pondělí, ani čekat až děti pojedou na tábor, nebo bude v práci větší klid. Ať se vám daří!

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře