Velikonoční řepné a mrkvové perníčky

Kořenová zelenina má v našem jídelníčku velký význam od podzimu až do jara a červená řepa zejména. Na její konzumaci bychom o to více měly myslet my ženy, které každý měsíc máme cyklus, při němž ztrácíme určité množství krve.Černá řepa obsahuje velké množství vit B a C, také karotenu, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, křemíku, selenku, železa a zinku. Tady vidíte, že plejáda živin je opravdu velká a musím k ní zmínit ještě vysoký obsah kyseliny listové, atioxidantů a vzácných stopových prvků. Pravidelná konzumace červené řepy nám pomáhá detoxifikovat organismus, chrání nás před rakovinou i chrání náš srdeční systém. Není toho málo a přitom v obchodech koupíte kilo červené řepy doslova za pár korun.

S kořenovou zeleninou včetně řepy se dá kouzlit v kuchyni jak nasladko, tak i naslano. Řepa má přirozeně nasládlou chuť, proto lze použít i do sladké kuchyně včetně koláčů a při ochucení česnekem, nebo tymiánem, nebo směsí Maďarská směs od Grešíka ji rázem změníte na pikantnější chuť. Zkuste ochutnat POHANKOVÉ NOKY S OPEČENOU ŘEPOU nebo JEČNÉ KROUPY S ŘEPOU A KAPUSTIČKAMI.

Velikonoční řepné a mrkvové perníčky

Tyhle perníčky jsem dělala jako velikonoční, ale můžete je udělat kdykoliv, stačí, když si vyberete jiné vykrajovátko. Díky použitým druhům zeleniny mají i zajímavý odstín. Výsledkem nejsou tuhé perníčky jako sušenky, ale nadýchané perníčky spíš jako buchta, přesto jdou vykrajovat se zajímavými tvary. S těstem se krásně pracuje, neodkládáme ho před vykrajováním do lednice, ale po zpracování hned rozválíme a vykrajujeme.

Řepné perníčky

500 g mouky na perníčky od Babiččina volba (směs žitné a pšeničné)

100 g másla

100 g datlového sirupu

90 g zakysané smetany

160 g medu

150 jemně strouhané řepy

1 van cukr

2 ČL cejlonské skořice

1 ČL sušené citr. kůry

1 ČL jedlé sody

Mrkvové perníčky

500 g mouky na perníčky od Babiččina volba (směs žitné a pšeničné)

100 g másla

100 g datlového sirupu

90 g zakysané smetany

70 g medu

100 g jemně strouhané mrkve

1 vejce

1 vanilkový cukr

2 ČL cejlonské skořice

1 ČL sušené citr. kůry

1 ČL jedlé sody

Vše zpracujte rukama nebo v kuchyňském robotu s hákem jako na chlebové těsto a hned válečkem rozválejte placku silnou 0,5 -1 cm a vykrajujte tvary. Před pečením potřete bílkem a pečte pozvolna na 160 st. Když mi od každého těsta zbývala troška, klidně jsem je zpracovala dohromady a udělala ze zbytku dvojbarevné perníčky, po upečení není jejich barva tak výrazná jako v syrovém stavu. A to krásné vykrajovátka zajíčka mám od Kukando, stejně jako vánočního anděla nebo velikonoční omalovánky a zapichovátka k vybarvení dětmi a ozdobení květináčů.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře
  1. Kateřina napsal:

    Pekla jsem dnes mrkvové a jsou výborné. Děkuji za skvělý recept.

  2. Doplnky24 napsal:

    Tento článek je poutavý a užitečný. Na jiných webech někdy formátování textu volá po pomstě do nebes. Když vidím zeď s textem, prostě odejdu. Vhodné rozestupy a obsah zde. Určitě sem budu chodit častěji 🙂

  3. Martina napsal:

    Vypadají fantasticky, určitě vyzkouším… 😊 Jen se zeptám… můžu místo datlového sirupu dát čekankový nebo agávový?

  4. Doplnkycviceni napsal:

    Na internetu je na toto téma mnoho informací, ale váš článek je opravdu zajímavý. Od ostatních se liší charakteristickým stylem vyjadřování – a to je dobře. Originalita v ceně 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.