Kořenová zelenina má v našem jídelníčku velký význam od podzimu až do jara a červená řepa zejména. Na její konzumaci bychom o to více měly myslet my ženy, které každý měsíc máme cyklus, při němž ztrácíme určité množství krve.Černá řepa obsahuje velké množství vit B a C, také karotenu, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, křemíku, selenku, železa a zinku. Tady vidíte, že plejáda živin je opravdu velká a musím k ní zmínit ještě vysoký obsah kyseliny listové, atioxidantů a vzácných stopových prvků. Pravidelná konzumace červené řepy nám pomáhá detoxifikovat organismus, chrání nás před rakovinou i chrání náš srdeční systém. Není toho málo a přitom v obchodech koupíte kilo červené řepy doslova za pár korun.
S kořenovou zeleninou včetně řepy se dá kouzlit v kuchyni jak nasladko, tak i naslano. Řepa má přirozeně nasládlou chuť, proto lze použít i do sladké kuchyně včetně koláčů a při ochucení česnekem, nebo tymiánem, nebo směsí Maďarská směs od Grešíka ji rázem změníte na pikantnější chuť. Zkuste ochutnat POHANKOVÉ NOKY S OPEČENOU ŘEPOU nebo JEČNÉ KROUPY S ŘEPOU A KAPUSTIČKAMI.
Tyhle perníčky jsem dělala jako velikonoční, ale můžete je udělat kdykoliv, stačí, když si vyberete jiné vykrajovátko. Díky použitým druhům zeleniny mají i zajímavý odstín. Výsledkem nejsou tuhé perníčky jako sušenky, ale nadýchané perníčky spíš jako buchta, přesto jdou vykrajovat se zajímavými tvary. S těstem se krásně pracuje, neodkládáme ho před vykrajováním do lednice, ale po zpracování hned rozválíme a vykrajujeme.
500 g mouky na perníčky od Babiččina volba (směs žitné a pšeničné)
100 g másla
100 g datlového sirupu
90 g zakysané smetany
150 jemně strouhané řepy
1 van cukr
2 ČL cejlonské skořice
1 ČL sušené citr. kůry
1 ČL jedlé sody
500 g mouky na perníčky od Babiččina volba (směs žitné a pšeničné)
100 g másla
100 g datlového sirupu
90 g zakysané smetany
70 g medu
100 g jemně strouhané mrkve
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 ČL cejlonské skořice
1 ČL sušené citr. kůry
1 ČL jedlé sody
Vše zpracujte rukama nebo v kuchyňském robotu s hákem jako na chlebové těsto a hned válečkem rozválejte placku silnou 0,5 -1 cm a vykrajujte tvary. Před pečením potřete bílkem a pečte pozvolna na 160 st. Když mi od každého těsta zbývala troška, klidně jsem je zpracovala dohromady a udělala ze zbytku dvojbarevné perníčky, po upečení není jejich barva tak výrazná jako v syrovém stavu. A to krásné vykrajovátka zajíčka mám od Kukando, stejně jako vánočního anděla nebo velikonoční omalovánky a zapichovátka k vybarvení dětmi a ozdobení květináčů.
Pekla jsem dnes mrkvové a jsou výborné. Děkuji za skvělý recept.
To jsem moc ráda, že vám chutnaly, Katko :-).
Tento článek je poutavý a užitečný. Na jiných webech někdy formátování textu volá po pomstě do nebes. Když vidím zeď s textem, prostě odejdu. Vhodné rozestupy a obsah zde. Určitě sem budu chodit častěji 🙂
Vypadají fantasticky, určitě vyzkouším… 😊 Jen se zeptám… můžu místo datlového sirupu dát čekankový nebo agávový?
Dobrý den, jasně, výměny jsou vždy ok.