Zjistila jsem, že sem na blog téměř vůbec nedávám recepty s masem a tak to možná vypadá, že jsem vegetarián, ale nejsem. Nepovažuji se ale za “specialistu” na masové recepty a hlavně masa v jídelníčku má většina české populace nadbytek. V jídelníčku bychom měli střídat suroviny tak, aby byl skutečně pestrý a přinášel nám to, co potřebujeme – dostatek minerálních látek, vitaminů a vlákniny a také nás uspokojoval chuťově, protože nikdo určitě nechceme jíst jídla, která nám nechutnají. Když vařím jídla masová, vždy do nich právě kvůli zvýšení obsahu vlákniny, zapojení více chuťových vjemů a také tomu, že pak jíme o něco méně přílohy, zapojuji zeleninu a to v různých formách.
Zeleninou se dají zahustit i chutné luštěninové polévky, nebo třeba klasické české omáčky a nezapojíme do nich pak zbytečnou bílou mouku. Nadbytek sacharidů ve stravě je totiž nejčastějím důvodem nadváhy, bývá častý u žen, ale neplatí, že bychom je museli ze stravy vyřadit kompletně, jen je pro snížení váhy zapotřebí naučit se kdy je konzumovat a v jakém množství a jaké jsou zákonitosti toho, když máme hlad, nebo nás honí mlsná.
Na cca 18 masových koulí o průměru 5 cm budete potřebovat:
3/4 kg krůtího masa pro mletí – ideální je směs prsní a stehenní části
3 velké mrkve
1 cibule
2 jarní cibule
1/2 lžička soli
1/4 lžičky mletého barevného pepře
2 polévkové lžíce provensálského koření
2 lžíce kremžské horčice
2 hrsti spařené pohankové lámanky
1 lžíce řepkového oleje
Namleté maso si dejte do mísy, osolte jej, opepřete, přidejte provensálské koření, olej a hořčici a vše spolu dobře promísete. Nastrouhejte si mrkev nahrubo, přidejte ji k masu a stejně tak i najemno nakrájenou cibuli, včetně té jarní a předem spařenou a změklou pohankovou lámanku (stačí ji předem propláchnout a poté spařit vroucí vodou na 5-10 min zaklopit, aby vytáhla všechnu vodu). Díky přidané lámance pak není potřeba ani vajíčko.
Mokrýma rukama tvarujte masové koule a pokládejte je na pečící papír. Vložte do vyhřáté trouby na 200 st a pečte cca 25 min a pak zapněte horký vzduch a pečte dalších 15 – 20 min. Jednoduchým způsobem jste tak zapojili do masa i zeleninu a zvýšíte tak nutriční hodnotu jídla, které konzumujete. Jako přílohu můžete zvolit zeleninový salát s žitným chlebem, nebo bramborovou či nastavovanou kaši. Nechte si chutnat a nezapomeňte, že je potřeba jíst s ohleduplností k sobě.