Mazanec – recept ve zdravější verzi

Zdravější varianta receptu na mazanec? Ano, přesně tu vám dnes přináším. O žádném z receptů na sladké pečení v té tradiční formě nebudeme moct nikdy říct, že je 100% zdravý, není to ovoce, zelenina, semínka nebo luštěniny, ale zdravější verze oproti té klasické se ztuženým tukem, cukrem a bílou moukou už se udělat dá a navíc nepřichází o tu skvělou a tradiční chuť.

Ani když se chceme stravovat zdravě, tedy nemusíme přicházet o tradiční jídla, která provázejí naše tradice, nebo typický český jídelníček. Stačí používat kvalitní základní suroviny, o jídle přemýšlet v souvislostech a to s ohledem na roční období i s výhledem minimálně na několik dní dopředu. Neřešit jídlo až když mi kručí v břiše nebo jezdím v obchodě s nákupním vozíkem. Tyhle chvilky pak vedou k tomu, že sáhneme po tom nejsnazším a nerychlejším a nejméně hodnotným.

Zdravější verze mazance navíc s kuřátky, které můj drahý muž přejmenoval na lachtany, protože mi trošku víc nakynuly…

Recept na špaldový mazanec

500 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

90 g tekutého medu

100 g másla

2 žloutky

25 g droždí

cca 250 ml mléka (může být i rostlinné)

špetka soli a vanilky

Od té doby, co mám doma kuchyňský robot ho používám na každé těsto, ale pokud jej nemáte, není problém zadělat těsto v míse tradičním způsobem, posílíte tak trochu horní končetiny :-).

Do větší mísy si nachystejte špaldovou mouku, ideální je prosít ji předem. Dříve jsem to nedělala, ale u celozrnné mouky je to opravdu znát na výsledku, díky semletým slupkám je mouka hutnější a prosíváním se nadlehčí a zjemní těsto. V mouce i udělejte důlek, nadrobte do něj droždí a zalijte asi 1/4 vlažného mléka a nechejte cca 10 min vzejít kvásek. Mezitím si rozehřejte máslo (nepoužívat ho ale horké), rozkrojte vanilkový lusk a ze špičky odeberte vanilkovou dřeň ostrým nožem. Jakmile vám droždí v mléce udělá béžové bublinky, kvásek je připravený na přidávání dalších surovin, takže vyklepněte dva žloutky, přidejte a promíchejte spolu. Poté přidejte rozteklé máslo, špetku soli, vanilku, tekutý med, opět zamíchejte a teprve poté přidejte zbytek mléka. S největší pravděpodobností budete mít těsto příliš hutné a budete potřebovat ještě trochu mléka, ale to už musíte odhadnout podle konzistence těsta, každá mouka totiž jinak saje.

Pokud mícháte ručně, uděláte nejlépe, když si sednete, vezmete si mísu na klín, zapřete ji o sebe a vařečkou budete těsto vymíchávat směrem k sobě a nahoru tak, aby se spojily všechny ingredience do hladkého hedvábného těsta. V případě robota to bude snazší, stačí pozorovat míchání, občas zastavit a sáhnout si a zkusit lepkavost. Pokud těsto moc lepí a je mokré, potřebuje ještě trošku mouky, pokud je naopak příliš hutné, tvrdé a trhá se, potřebuje ještě trošku mléka, ev. malinko medu a másla. Cokoliv ale přidáváte, přidávejte s největší opatrností, často i 1 -2 lžíce stačí.

Pokud máte těsto krásně hladké, můžete ho zakrýt utěrkou nebo potravinovou fólií a nechat jej 1-2 hod kynout v pokojové teplotě. Jestliže těsto ještě není úplně hladké, potřebuje ještě trochu té vaší síly nebo síly stroje k vymíchání. Čím víc vydržíte, tím lépe pro těsto, uvolní se lepek ze špaldy a začne se měnit struktura těsta. Není vůbec třeba dávat těsto někam na teplo, nahřívat jej apod, pokud máte doma kolem 21 st min., stačí mu pokojová teplota. Pokud máte doma studený odchov, můžete dát těsto v zakryté míse do peřin :-).

Jak poznáte, že je těsto vykynuté?

Zvětší svůj objem minimálně 1x tolik, spíš 1,5x a když do něj píchnete ukazováčkem, udělá se do něj důlek, který se líně vrací zpět.

A teď co s vykynutým těstem. Pokud budete chtít udělat z celé dávky jen mazanec, vyklopíte z mísy na vál nebo kuchyňskou desku  těsto, můžete ji mít mírně posypanou moukou a zpracujeme těsto rukama. Pokud jste někdy dělali chleba, práce s těstem bude podobná a když ne, podíváme se na to spolu, není to nic složitého. Vyklopené těsto budete mít ve větší hroudě, abyste jí zpracovali, vytáhněte jednou rukou jeden z krajů pár centimetrů do výšky a opět jej přilepte zpět. Takto postupujte postupně dál, zatímco si těsto vždy o kousek pootočíte.

Těsto se tak pěkně provzdušní a bude nadýchanější, můžete toto překládání udělat 2 -3x za sebou. Až budete mít hotovo, uprostřed těsta uvidíte “švy” po překládání těsta. Povytažením všech těchto švů najednou kousek nahoru rukou slepte, mírně zarolujte směrem ke zbytku těsta, přitlačte je a otočte celý bochánek slepeným švem dolů. Oběma rukama “obejměte” bochánek těsta a párkrát s ním zatočte tak, aby bylo těsto přitlačené k podložce. Tím jej utáhnete a minimalizujete, že vám mazanec praskne.

Takto nachystaný bochánek přeneste na plech s pečícím papírem a nechejte cca 30 min dokynout. Pokud byste chtěli do mazance obtisknout nějaký velikonoční motiv jako já kuřátko, doporučuji vzít si vykrajovátko s požadovaným tvarem, před dokynutím bochánku do něj obtiskněte formičku a nechejte ji v těstu vloženou po celou dobu kynutí. Vytáhněte až před potřením vajíčkem.

Rozehřejte si troubu na 180 st. z obou stran a vložte do ní mazanec potřený rozšlehaným vajíčkem. Pečte cca 40 min a zda je mazanec uvnitř dopečený zkontrolujte zapíchnutím špejle v nejvyšším bodě mazance. Suchá špejle znamená, že je dopečeno a pokud by na ní zůstal kousek nalepeného těsta, nechte ještě chvíli dopéct.

Kuřátka nebo lachtani :-)?

A mazanec je hotov a jestli se vám zalíbili i lachtani, kteří měli být spíš kuřátka, můžete je nachystat ze stejného těsta pro malé jedlíky a dát dětem ochutnat názornou ukázku toho, jak si pochutnat bez hřešení a hravě.

Jestli jdete do mazance i lachtanů alias kuřátek, odkrojte si z těsta před překládáním asi 1/4, o ní bude mazanec menší, těsto si také zpracujte přeložením, rozdělte na stejné části tak, abyste z každé rukama vypracovali zhruba 10 -15 cm váleček, ze kterého budete tvarovat kuřátko.

Z válečku, který si připravíte uvažte uzlík tak, že vám na vrchní straně vykukuje část, ze které rukou domodelujete hlavičku kuřátka zobáček, který můžete ještě rozstřihnout nůžkami a zadní část rozplácněte prstem vytvořte z ní ocásek, který můžete také rozstříhat, aby imitoval pírka. Na hlavičce pak můžete vytlačit oči a vložit do nich třeba hřebíček. Pečeme potřené vajíčkem stejně jako mazanec.

Užijte si skvělou chuť ať už upečete mazanec, lachtany nebo kuřátka a krásné Velikonoce. 

A pokud hledáte tip na další velikonoční recepty, zkuste určitě beránka, polévku na zelený čtvrtek, nádivku, nebo třeba barvení velikonočních vajíček bez chemie. Stojí za to.

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.